Projekt Ilica & Plakatiranje

Ove nedjelje napušteni prostori Ilice će oživjeti posebnom izložbom

U nedjelju 7. svibnja u 19 sati u sklopu Projekt Ilica: Readymade Ilica, na lokaciji jednog od brojnih praznih prostora najpoznatije zagrebačke Ilice, točnije u dvorišnoj zgradi u Ilici 69 (Britanski trg) bit će otvorena izložba “Plakatiranje”.

"Plakatiranje" je projekt u trajanju portala Vizkultura, a riječ je o kolekciji autorskih plakata koje za Vizkulturu rade domaći i regionalni autori, dizajneri, ilustratori i vizualni umjetnici. Koncept projekta “Plakatiranje” je da svakog tjedna jedan izabrani autor ili tim autora dizajniraju plakat aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike osmišljen isključivo za ovaj projekt. Svaki plakat se, iz tjedna u tjedan, osim na portalu Vizkultura objavljuje i u javnom prostoru - u izlogu Kina Europa u prolazu sestara Baković u Zagrebu. Projekt u kontinuitetu traje već četiri godine i danas broji preko 170 autorskih plakata. Na izložbi u sklopu Projekta Ilica bit će predstavljeno 52 plakata nastala tijekom 2016. i 2017. godine.

Maja Rožman

Umjetničke i autorske radove u kolekciji Plakatiranje čine kulturno, društveno pa i politički angažirani plakati, sarkastični i ironični komentari svakodnevice i strukovnih problematika, autorska viđenja pojedinih aktualnih situacija, vizualno i dizajnerski “upakirani” stavovi i autorske percepcija kulture, društva i javnog prostora ili pak poetična i osobna razmišljanja autora, artikulirana kroz formu plakata. Tehnike u kojima su plakati dizajnirani obuhvaćaju autorske ilustracije i crteže, parole, stavove i izjave elaborirane u tipografski snažna, raznolika i(li) osebujna rješenja, kolaže, fotografije, fotografske montaže i koloristički izazovna rješenja.

Anja Leko

Raspon brojnih autora koji su do sada sudjelovali u projektu seže od etabliranih te strukovno nagrađivanih imena s domaće i regionalne dizajnersko-umjetničke scene pa sve do mladih (ne)otkrivenih autora, ilustratora, dizajnera, slikara i ostalih umjetnika, koji su kroz ovaj projekt dobili medijski prostor i priliku za autorsko izražavanje. Projekt “Plakatiranje” je pokrenut sa stavom da plakat kao forma autorskog izražavanja gubi prisutnost i važnost, osobito uslijed novih formi digitalne sadašnjosti i online komunikacije pa se kroz ovu kolekciju na neki način oživljava medij plakata kao potentnog autorskog ‘oružja’ komunikacije, verbalizacije, isticanja, problematiziranja, ismijavanja i kritike. Vizkulturina kolekcija “Plakatiranje” kroz svoju arhivu plakata jasno, hrabro, kritički, a često i duhovito, ocrtava i portretira situacije, probleme i nezaobilazne teme s kulturno-umjetničke, društvene te (neizbježne) političke scene u Hrvatskoj, stvarajući preciznu vizualnu arhivu događanja u Republici Hrvatskoj unazad proteklih par godina, kroz jezik suvremenih vizualnih umjetnika, dizajnera i ostalih autora.

Melinda Šefčić

Projekt Ilica je multidisciplinaran projekt čiji je cilj osmisliti nove modele upotrebne uloge trenutno zapuštenih i nekorištenih prostora u Ilici, kao i iznova osmisliti ulogu glavne gradske ulice, očuvati njezine proizvodne obrte te sačuvati, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje jer unatoč zapuštenoj urbanoj infrastrukturi Ilica je simbolički i prepoznatljiv topos Zagreba. Festival Readymade Ilica je prvi program Projekta Ilica i održava se od 5. do 12. svibnja 2017. na 5 lokacija u Ilici.

Mario Aničić

Linker
18. travanj 2024 20:21