f61 / Zuma Press / Profimedia
VELIKI UZOR

Pionir rock 'n' rolla Little Richard umro u 87. godini

Little Richard, samozvani "arhitekt rock 'n' rolla" čiji je originalni glazbeni izričaj bila vruća mješavina boogie-woogieja, ritma i bluza i gospela, umro je u subotu u dobi od 87 godina, objavio je časopis Rolling Stone.

Richard je utjecao na mnogobrojne izvođače čija će ga slava naposljetku preteći. Njegov sin, Danny Penniman, potvrdio je za Rolling Stone da je umro, ali je rekao da uzrok smrti nije poznat. Richardov bas gitarist, Charles Glenn, rekao je za showbiz portal TMZ da je glazbenik bio bolestan dva mjeseca i da je umro u svojem domu u Tennesseeu, okružen bratom, sestrom i sinom. Glenn je kazao TMZ-u da je razgovarao s Richardom 27. ožujka i da ga je on pozvao u posjet, ali nije mogao doći zbog pandemije.

Rekao je da mu je Richard bio poput oca te da mu je i sam znao govoriti da mu je on poput sina.

Jan 01, 1987 - Los Angeles, California, USA - American songwriter, singer and pianist RICHARD WAYNE PENNIMAN, known by his stage name LITTLE RICHARD, Los Angeles, circa 1987. Little Richard influenced Otis Redding, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Mick Jagger, John Fogerty, Bob Seger, Jimmi Hendrix and David Bowie., Image: 24685127, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: f61 / Zuma Press / Profimedia
f61 / Zuma Press / Profimedia

Na vrhuncu karijere 1950-ih i početkom '60-ih, Richard se proslavio upečatljivim izvedbama hitova kao što su "Tutti Frutti," "Long Tall Sally," "Good Golly, Miss Molly" i "Lucille," silovito svirajući klavir poput luđaka i naglašavajući tekst povremeno uzvikom "whoooo!".Časopis Time je ocijenio da je izvodio "pjesme koje su zvučale kao besmislice...ali čiji ritam kao da je upućivao na nezemaljske užitke negdje duboko u utrobi".

LITTLE RICHARD PERFORMING LIVE ON STAGE
/LF-, Image: 518332473, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Photoshot - sales@photoshot.com  London: +44 (0) 20 7421 6000  Florida: +1 239 689 1883  Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: LFI/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia
LFI/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Njegova glazba privukla je mlade, i crne i bijele, u vrijeme kada su dijelovi SAD-a još bili strogo segregirani. Mnogi bijeli glazbenici kao što je Pat Boon imali su vlastite hit verzije njegovih pjesama, premda bitno blaže i "sigurnije" za pop publiku.

"Uvijek sam mislio da rock 'n' roll spaja rase", rekao je Richard jednom prilikom. "Premda sam bio crn, obožavateljima nije smetalo. Dobro sam se osjećao zbog toga".

Mick Jagger, Paul McCartney, James Brown, Otis Redding, David Bowie i Rod Stewart navodili su ga kao svoj uzor.

Jimi Hendrix, koji je svirao u Richardovu bendu sredinom '60-ih, rekao je želio svirati gitaru onako kako je Richard pjevao.


Pročitajte i:

Mustafa Nadarević rođendan proveo u bolnici: 'Ne znam kada ću izaći'

Ognjen Vukojević i supruga više ne žive na istoj adresi: Bivši nogometaš suočen je s ozbiljnim optužbama

Zvijezda serije 'Uvod u anatomiju' rastaje se pet mjeseci nakon je sa suprugom dobila treće dijete

Linker
30. ožujak 2024 18:06