Profimedia
UZ NAJAVU NOVOG ALBUMA

Poslušajte 5 nezaboravnih pjesama Rolling Stonesa

Vječni Rolling Stones su najavili svoj 25. studijski album "Blue & Lonesome" koji će sadržavati 12 obrada blues klasika. Album će biti objavljen 2. prosinca, a to je njihov prvi studijski album nakon "A Bigger Bang" iz 2005.

I dok se neki pitaju zašto ova gospoda i dalje sviraju i snimaju, milijuni odanih fanova širom svijeta željno iščekuju njihovo novo izdanje. Mi vas podsjećamo na pet velikih hitova Rolling Stonesa, na pet legendarnih pjesama iz njihovog prebogatog kataloga. Ovaj izbor nema pretenzija biti best of, za takvo što bi ionako trebalo barem pedeset pjesama, a tu nema ni "(I Can't Get No (Satisfaction)" jer nju ionako svi znate i svi ste je čuli na stotine puta.

Paint it Black
Ova pjesma koja se u prvoj verziji zvala "Paint it, Black" rezultat je suradnje Micka Jaggera i Keitha Richardsa. Stonesi su prvo željeli snimiti razigraniju, funky verziju, ali nakon što su se ipak odlučili za ozbiljniji i mračniji pristup, Jagger je dodao stihove o sprovodu. Tako je nastala jedna od najpoznatijih pjesama o depresiji, pjesma koja se pojavila u brojnim filmovima, na različitim kompilacijskim albumima i koju je obradio svaki mladi rock bend koji drži do sebe.

Time is On My Side
Ovu je pjesmu napisao Norman Meade (što je ustvari pseudonim američkog prucenta i skladatelja Jordana Ragovoya), a Rolling Stonesi su je obradili 1964. Na njoj je sjajno zarobljen onaj divan mladenački osjećaj da nema potrebe za žurbom i da za sve ima vremena. Ispostavilo se da vrijeme zaista jest na njihovoj strani, kao 21-godišnji mladac Jagger je zvučao kao da već planira slavlje 50. obljetnice s bendom.

Angie
Sjajna ljubavna balada u kojoj je teško procijeniti što je dirljivije, naricanje Micka Jaggera o propaloj ljubavi ili Nicky Hopkins koji na glasoviru svira nježnu melodiju koju je skladao Keith Richards. Dosta se nagađalo o tome tko bi mogla biti Angie, ali njezin identitet je do danas ostao skriven. Neki su mislili da je riječ o Angeli, prvoj supruzi Davida Bowieja, dok su drugi nagađali da je žensko ime ovdje samo metafora za drogu, kako to već biva kod rock bendova.

Gimme Shelter
Prepoznatljivi riff Keitha Richardsa kojim počinje ova pjesma smatra se jednim od upečatljivijih u povijesti rock glazbe. Iako se to nigdje eksplicitno ne kaže, njezina je tema rat u Vijetnamu, sukob koji je obilježio generaciju. Pjesmu su obradili mnogi, a posebno se lijepo uklopila u repertoar engleskih darkera Sisters of Mercy, često su je svirali uživljenije nego vlastite pjesme.

Mother's Little Helper
Po nekim istraživanjima Hrvati godišnje potroše sedam milijuna kutija antidepresiva, ali po tome nismo posebni, slično je svuda u svijetu. Tablete koje utječu na raspoloženje popularne su otkako postoje, a ovo je pjesma upravo o tome. Pametna i nepretenciozna društvena kritika zapakirana u izvanrednu rock pjesmu. Ne ide mnogo bolje od toga.

Linker
22. travanj 2024 17:35