HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX,

 WARNER BROS CO/EVERETT/PROFIMEDIA
Počivao u miru

Preminuo Michael Gambon: Ostat će upamćen po ulozi dobrog ravnatelja Dumbledorea

Glumac kojeg novije generacije poznaju kao jednog od omiljenih likova filmova o Harryju Potteru preminuo je u 82. godini.

Glumac kojeg novije generacije poznaju kao jednog od omiljenih likova filmova o Harryju Potteru preminuo je u 82. godini.

U 82. godini u bolnici preminuo je glumac Michael Gambon, poznat po ulozi Dumbledorea u filmovima "Harry Potter". Glumac je preminuo od posljedice upale pluća, a vijest je objavila je njegova obitelj. "Shrvani smo što moramo objaviti da je Sir Michael Gambon preminuo. Naš ljubljeni suprug i otac, umro je mirno, a uz njega su bili njegova žena Anne i sin Fergus", napisala je obitelj u objavi. Obitelj traži privatnosti u ovom teškom razdoblju, ali se zahvaljuju na lijepim porukama i podršci koje dobivaju od obožavatelja.

Na Instagramu su se oglasili i iz filma Harry Potter. "Rastužila nas je vijest da je Sir Michael Gambon preminuo. Svojim humorom, dobrotom i gracioznošću donio je neizmjernu radost obožavateljima Harryja Pottera u cijelom svijetu. Zauvijek ćemo čuvati uspomenu na njega u našim srcima", napisali su u objavi.

image

Michael Gambon 2011. godine na premijeri drugog filma "Harry Potter i Darovi Smrti"

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Michael Gambon rodio se u Dublinu 19. listopada 1940. godine, majka mu je bila krojačica, a otac mu se preselio u London i bio je rezervni policajac za vrijeme Drugog svjetskog rata. Michela je majka odvela u Englesku krajem rata kako bi mogao biti bliže svom ocu. Kasnije su se preselili u Kent, gdje je sa 16 godina, nakon što je napustio školu, započeo inženjersko obrazovanje u tvornici Vickers Armstrong. Do 21. godine bilo je visokokvalificirani inženjer, ali se u toj struci zadržao jako kratko jer se počeo baviti glumačkom karijerom.

Prvo je počeo raditi u amaterskom kazalištu kao scenograf, a zatim je nakon toga završio na pozornici u malim ulogama u londonskom kazalištu "Unity Tower". S 22 godine debitiralo je na West Endu u predstavi "The Bed-Sitting Room", a također je pohađao tečaj glume na Royal Courtu koji su vodili George Devine i William Gaskill. Na televizijskom ekranu, imao je uspjehe u mjuziklu "The Singing Detective", gdje je glumio pisca misterioznih romana koji je hospitaliziran zbog psorijatičnog artritisa. Drugi uspjeh je bio triler gdje je glumio belgijskog pisca Georgesa Simenona. Glumio je i u filmovima kao što su "Gosford Park", "Sleepy Hollow" i filmovima o medvjediću Paddingtonu.

image

Michael Gambon, Tom Felton, Emma Watson, Rupert Grint, Daniel Radcliffe, Bonnie Wright, Jessie Cave i Jim Broadbent 2009. na premijeri filma "Harry Potter i Princ miješane krvi"

IAN WEST/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Kasnije se povukao s pozornice, a 2014. godine je rekao da ima problema s prisjećanjem teksta predstava. "Osjećam se jako tužno zbog toga. Volim kazalište, ali ne mogu sebe vidjeti da glumim u velikim ulogama", rekao je Gambon. Publika ga najbolje pamti kao profesora Albusa Dumbledorea u šest filmova Harryja Pottera, a ulogu je dobio nakon što je zamijenio Richarda Harrisa. U karijeri koja je trajala pet desetljeća, glumac je osvojio četiri televizijske BAFTA-e, tri Olivier nagrade, dvije nagrade Ceha glumaca, a karijeru je razvio na filmu, televiziji, radiju i u kazalištu.

Linker
27. travanj 2024 14:09