RECENZIJA

Pritajeni favorit za Oscara predvidljiva je priča prepuna klišeja

Novi film Alexandera Paynea "The Holdovers" gdje se profesor i učenik tijekom božićnih blagdana nakon lošeg početka zbliže, nije loš, ali više podsjeća na televizijske šećerleme na koje zaboravite čim ih pogledate.

Novi film američkog redatelja Alexandera Paynea "The Holdovers", za kojeg neki misle da bi mogao biti iznenađenje na ovogodišnjim Oscarima (ima pet nominacija), drama je o iskupljenju i prijateljstvu - što je potpuni kontrast prenapuhanim filmovima poput "Oppenheimera" i "Barbie". No šteta što nije ispao bolji. Riječ je o jednom od onih zimskih filmova o neprilagođenim ljudima koji se povezuju tijekom božićnih blagdana. Unatoč tome što vam likovi kako film odmiče prirastu srcu, spori ritam stvara nestrpljivost kod gledatelja – barem u mom slučaju. I baš je nekako razočaravajuće jer je Payne snimio nezaboravne filmove, pogotovo na početku karijere, poput "Izbornih dana" i "Građanke Ruth". Njegov posljednji film naprosto nije opravdao očekivanja.

"Izborni dani" brutalno su satirizirali srednjoškolku (Reese Witherspoon) koja je po svaku cijenu željela osvojiti školske izbore, dok film "Građanka Ruth" (glavnu ulogu ima Laura Dern) subverzivno i satirički problematizira tada, a iznova i danas, vruću temu pobačaja, prikazujući obje strane – i pobornike i protivnike abortusa. Payne je također snimio "Stranputicu", priču o sredovječnim muškarcima koji razočarani svojim životima kreću na katarzičan put po kalifornijskim vinskim cestama, što je bila prijelomna uloga za Paula Giamattija. U filmu "The Holdovers" Giamatti, koji je za tu ulogu nominiran za najboljeg glumca, igra Paula Hunhama, strogog profesora u muškom internatu 70-ih godina prošlog stoljeća kojeg nitko ne voli – ni kolege ni učenici. On uživa rušiti svoje učenike za koje misli da su lijeni privilegirani idioti. Paula, pak, nitko ne smatra privilegiranim. Dobio je stipendiju za internat, potom otišao studirati na Harvard i vratio se predavati u svoju staru školu koju rijetko napušta. Nema obitelj, ženu ni prijatelje. I zbog nekog medicinskog stanja – smrdi po ribi.

image

Dominic Sessa, Paul Giamatti i Da‘Vine Joy Randolph

FOCUS FEATURES/COURTESY EVERETT COLLECTION

Za vrijeme božićnih blagdana dopadne ga da mora bedinati djecu koja iz različitih razloga ne mogu doma na praznike. Osim što je užasan prema njima i tjera ih da vježbaju i uče, brani im svaku zabavu. S vremenom svi učenici uspiju otići, osim Angusa Tullyja (Dominic Sessa, koji je trebao biti nominiran za Oscar).

On je Paulov najpametniji učenik, koji se na početku filma ponaša kao razmaženi egomanijak kojeg Paul prezire. Kad mu majka javi da ona i njezin novi suprug odlaze sami na Karibe, tu se ruši Angusova drska fasada i jasno je kao dan da je otpor Paulovim pravilima rezultat osjećaja napuštenosti. Kuharica Mary (Da‘Vine Joy Randolph, koja će vjerojatno dobiti Oscar za najbolju sporednu ulogu) je treći lik koji je zapeo s njima u školi. Ona je nedavno izgubila sina jedinca koji je poginuo u Vijetnamu – mudra je i plemenita te na trenutke pokazuje ranjivost. Randolph, koja je glumila detektivku u seriji "Only Murders in the Building", odlično igra svoju ulogu pa ćete tek kad pogledate film shvatiti koliko je njezin lik klišejiziran. Unatoč svojoj boli, uspijeva povezati Paula i Angusa koji shvate što je zaista važno u životu. Profesor i učenik se zbliže tek kad jedan drugome otkriju svoje tajne. Mary pronalazi utjehu u njima i svi dožive neku vrstu iskupljenja koje visi u zraku od samog početka filma.

image

Da‘Vine Joy Randolph već je osvojila nagradu BAFTA

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Sva tri lika međusobno dobro funkcioniraju i navijat ćete za njih, iako je priča prilično predvidljiva. Radnja smještena u sedamdesete pametno je iskorištena i za uvodnu špicu koja izgleda kao da je film snimljen prije pola stoljeća. No unatoč svim vrlinama, "The Holdovers" neodoljivo podsjeća na filmove u kojima se profesor i učenik zbližavaju – "Zlatni dečki" s Michaelom Douglasom i Tobeyem Maguireom, pa i "Društvo mrtvih pjesnika" s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi. Jako sam željela da mi se svidi film, i ne mogu reći da u nekim dijelovima nisam uživala, ali bilo mi je teško zanemariti spomenute naslove koji su me dirnuli mnogo više od "Holdoversa" - u naša kina stiže 14. ožujka.

Linker
13. ožujak 2024 16:35