barokna opera s tri lica

Prvi put nakon 35 godina u zagrebačkom HNK! Ususret premijeri razgovarali smo s opernim divama

Proslavljena nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović prvi put nastupa u ulozi Orfeja, a partnerice na sceni su joj Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar.

Iako se radi u otežanim uvjetima uzrokovanim pandemijom, ipak ne nedostaje uzbuđenja zbog premijere opere ‘Orfej i Euridika’ C.V. Glucka koja se u zagrebačkom HNK-u postavlja prvi put nakon 35 godina. Tu posljednju izvedbu slavne barkone opere sa tri lica režirao je veliki Vlado Habunek s Ružom Pospiš Baldani u ulozi Orfeja, a današnju, moderniju izvedbu čija je premijera najavljena 23. travnja, režira Anica Tomić.

Prvi put nakon 35 godina u zagrebačkom HNK! Ususret premijeri Orfej i Euridika razgovarali smo s glavnim glumicama

U ulozi Orfeja prvi put se pojavljuje nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, a u ulogama Euridike i Amora nastupit će operne prvakinje, sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar. U ovoj operi premijerno izvedenoj 1762. u bečkom Burgtheatru pred austrijskom caricom Marijom Terezijom, postalo je uobičajeno da Orfeja pjevaju žene s obzirom na to da je uloga pisana za kontratenora pa su ga u početku pjevali kastrati.

image
Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Valentina Fijačko Kobić
HNK

- Izvedbu smo prilagodili situaciji, što znači da će nastupiti zbor s manje članova, a nas tri držimo razmak na pozornici gdje će se ovaj puta nalaziti i orkestar. Orfej i Euridika spadaju u male, barokne opere sa samo tri lica i zato je pogodna za izvedbu u ovakvim epidemiološkim uvjetima – kaže mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović koja će se prvi put okušati u ulozi koju su prije nje maestralno izvodile naše velike operne dive Ruža Pospiš Baldani, Nada Putar Gold i Marijana Radev.

image
Dubravka Šeparović Mušović
HNK

- Pjevačke fraze su jednostavne, vrlo lijepe i melodiozne, ali Orfej je kompleksna rola jer se u tim pjevačkim frazama mnogo toga događa. To je za mene novo, a zbog svojih prethodnica u toj ulozi i publike koja dobro poznaje tu slavnu operu, imam veliku odgovornost i priznajem, svojevrsni pritisak.

To je hozen rola gdje žena predstavlja muškarca i tako predstavlja mušku snagu i žensku lukavost i upornost. Dati ću sve od sebe da doprem do tajnih Orfejevih spoznaja, a to su vjera u sebe, u svoj talent te vjera u nadnaravno s ciljem da je sve ostvarivo, ali da nas na tom putu čekaju dobre i loše stvari - zaključila je Dubravka Šeparović Mušović koja se posljednjih tjedana posebno pridržava epidemioloških mjera kako ne bi ugrozila svoje zdravlje i zakazanu premijeru.

Hvaljena redateljica u intervjuu za Gloriju: ‘Rekli su mi da sam preveliki ‘control freak‘, ali to je moja prednost‘

- Čuvamo se, peremo i dezinficiramo ruke do iznemoglosti, nosimo maske i izbjegavamo bilo kakav suvišni kontakt. Nadam se brzom cijepljenju - kazala je.

A premijeri se veseli i Valentina Fijačko Kobić, jer kaže, bitno je da se radi u ovim čudnim vremenima.

image
Valentina Fijačko Kobić
HNK

- Jako sam sretna da radimo jer jedino tako možemo ostati u formi, a sigurna sam da se premijeri veseli i publika željna novih predstava. Opera je kratka, a ni moja uloga, iako naslovna, ustvari nije velika. Pojavljujem se u prvom i trećem činu gdje pjevam svom Orfeju koji me ne smije pogledati pa mi stalno okreće leđa. Nije lako pjevati kada te partner, u ovom slučaju partnerica ne doživljava i nemate nikakav kontakt, no takav je libreto, baš prigodan za ovo pandemijsko vrijeme - smije se simpatična Valentina koja je s Ivanom Lazar u ulozi Amora, 2017. pjevala Euridiku u koncertnoj izvedbi opere povodom obilježavanja 35. godišnjice karijere našeg slavnog kontratenora Maxa Emanuela Cenčića.

image
Ivana Lazar
HNK
Linker
30. ožujak 2024 21:59