David Maljković

u MSU

Prvo predstavljanje zbirke Vujičić: dvojezična knjiga koncipirana je kao vizualni esej

Razgovor o knjizi "To Live a Quiet Life", u izdanju bečkog nakladnika Verlag für moderne Kunst, održat će se 1. veljače 2024. u 19h u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Razgovor o knjizi "To Live a Quiet Life", u izdanju bečkog nakladnika Verlag für moderne Kunst, održat će se 1. veljače 2024. u 19h u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Zbirka Vujičić predstavlja kontinuirani proces otkrivanja vizualnih umjetničkih praksi u Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji od 1950-ih do danas s ciljem uspostavljanja trajnog dijaloga između umjetnika, kustosa, institucija i privatnih kolekcionara, a ova publikacija njeno je prvo sveobuhvatno predstavljanje javnosti nakon prijašnjih pojedinačnih prikazivanja djela iz zbirke na skupnim izložbama u Zagrebu, New Yorku, Varšavi, Sao Paolu i Moskvi.

image

Nora Turato

image

Vojin Bakić

Dvojezična knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku koncipirana je kao vizualni esej koji daje sveobuhvatan pregled zbirke, a koji od početka do kraja prati razgovor između kolekcionara, Denisa Vujičića, kustosice iz MoMA New York, Ane Janevski koja će se javiti uživo i urednika knjige, Tevža Logara uz formativne i strukturne doprinose Ivane Andabake te reprodukcije više od 250 djela (slika, skulptura, videa, fotografija, kolaža, objekata) koje potpisuje fotograf Damir Fabijanić. Dizajn Rafaele Dražić isprepliće i uravnotežuje vizualne i tekstualne elemente, nastojeći s jedne strane izbjeći standardnu „katalošku“ metodu prezentacije zbirke, a s druge strane omogućiti čitateljima pregled umjetničkih djela, praksi, pokreta i ideja koje su u velikoj mjeri oblikovale način na koji vidimo našu zajedničku noviju povijest.

image

David Maljković

U preispitivanju aktualnih tema suvremene umjetnosti knjiga uspoređuje djela amblematskih figura poslijeratne avangarde kao što su Vojin Bakić, Dimitrije Bašičević Mangelos, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Ivan Picelj i Vjenceslav Richter s važnim djelima umjetnika iz pokreta Nove umjetničke prakse, kao što su Marina Abramović, Braco Dimitrijević, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Mladen Stilinović i Goran Trbuljak, ali i suvremenijih umjetnika poput Dore Budor, Jasmine Cibic, Igora Grubića, Šejle Kamerić, Hane Miletić, Davida Maljkovića, Damira Očka, Marka Tadića, Nore Turato i mnogih drugih.

image

Vojin Bakić

image

Braco Dimitrijević

Kao važnu odrednicu stvaranja zbirke, kolekcionar Denis Vujičić navodi tekst slavne teoretičarke Vere Horvat-Pintarić u kojem se ukazuje na „neodrživost lokalnih kriterija vrednovanja“ te ističe na važnost konteksta prema kojem je „u prvom planu pitanje na koji je način umjetnost lokalnih sredina uključena u suvremena zbivanja na globalnoj sceni“.

Na promociji u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 1. veljače u 19 sati o knjizi razgovaraju: nezavisni kustos i urednik knjige Tevž Logar, kustosica u MoMA NY i suradnica na knjizi Ana Janevski, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti dr.sc. Leonida Kovač, ravnateljica MSU Vesna Meštrić i kolekcionar Denis Vujičić.

Linker
26. travanj 2024 07:53