Putujuća izložba

Slobodna Dalmacija gostuje u Šibeniku

Neizbježni kadrovi rata, u kakvom je uostalom “Slobodnina” iskra i zapaljena, prirodnih nepogoda i katastrofa izazvanih faktorom zvan “čovjek”, koje smo u danima nastanka listali s grozom, postaju povijesne bilješke koje se pažljivo čuvaju...

Vrhunski fotografski umjetnici, reporteri izloženi su od petka 14. travnja i u šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", a sve povodom 80. godina Slobodne Dalmacije. Nakon Splita i Zagreba, red je došao na Šibenik. Izložbu popratite u radnom vremenu knjižnice, radnim danom od 8 - 20 te subotom do 13 sati, a otvorena je do 28. travnja.

image
NIKŠA STIPANIČEV/ CROPIX

Premda se tisak i fotografija u ranim godinama novinarstva nisu ljubile, u arhivu “Slobodne” nakupljala su se prava remek-djela domaćih majstora. Tko bi u to vrijeme pomislio kako će prizori prepečenih ribara i znojnih radnika, prašnjavih rudara i naboranih pastirica, poštara, škovacina i kupravendi ikad krasiti ugledne galerije? Portreti mladih umjetnika, skokovi sportaša neizvjesne budućnosti, nezainteresirani političari i svakojaka lica sasvim nevažnih prolaznika snimljenih metodom skrivene kamere, u fermentacijskom procesu u kakvom zaboravljenom registratoru, sada se kače na zidove.

image
NIKŠA STIPANIČEV/ CROPIX

Neizbježni kadrovi rata, u kakvom je uostalom “Slobodnina” iskra i zapaljena, prirodnih nepogoda i katastrofa izazvanih faktorom zvan “čovjek”, koje smo u danima nastanka listali s grozom, postaju povijesne bilješke koje se pažljivo čuvaju.

image
NIKŠA STIPANIČEV/ CROPIX

Na koncu, novine, zamišljene da traju jedan dan, pomno sačuvane u arhivima, postaju literatura, neiscrpan izvor iz kojeg vriju zabilješke svega. A fotografije, poput ovih, pretvaraju se iz dnevnih, potrošnih ilustracija u povijesne kapsule kroz koje virimo očima nekih starih majstora i njihovih nasljednika. U Zagrebu i Zadru ove su izložbe bile važan kulturni događaj, nema sumnje da će tako biti i u Šibeniku. Izložba će biti otvorena do petka 28.travnja. Vidimo se...

Linker
20. travanj 2024 11:22