Galerija Trotoar

Tri legendarne regionalne umjetnice otvaraju zajedničku izložbu

U petak 2. veljače 2024. u 19 sati galerija Trotoar u Zagrebu otvara skupnu izložbu "Her Barbaric Luxury" na kojoj izlažu umjetnice Šejla Kamerić, Jasmina Cibic i Selma Selman. Kustosica izložbe je Martina Marić Rodrigues.

Nova izložba u Trotoaru predstavlja izbor radova međunarodno aktivnih suvremenih umjetnica koje koriste umjetnost kao moćan komunikacijski instrument. Kroz filmove, fotografije, instalacije, crteže i performanse, Kamerić, Cibic i Selman istražuju osobne priče i kolektivno sjećanje, stvarajući snažne društvene stavove. Izložba “Her Barbaric Luxury” objedinjuje recentnije radove, instalacije Jasmine Cibic i Selme Selman i već povijesni rad “Bosnian Girl” Šejle Kamerić, u posebnoj varijanti kolorističkog poliptiha izdanog u suradnji s renomiranim kustosom Renéom Blockom iz Edition Block Berlin. Svi radovi s izložbe će biti prvi put prikazani u Hrvatskoj i dio su Kolekcije Cerin Antonić.

image

Šejla Kamerić

HAMZA KULENOVIĆ

Iz kustoskog teksta Martine Marić Rodrigues: "U prostorima zauzimanja mjesta i osporavanja zadanih društvenih obrazaca, susreću se Šejla Kamerić, Jasmina Cibic i Selma Selman. Svojim jedinstvenim individualnim praksama i osobnim iskustvom, ove umjetnice rade na osvještavanju mehanizama isključivanja, potiskivanja i izvrtanja.

image

Rad Šejle Kamerić "Bosnian girl

DAMIR ZIZIC

Pomalo je izazovno radove recentnije produkcije Jasmine Cibic i Selme Selman (2020.- 2022.), staviti u isti kontekst s Bosnian girl koja od trenutka nastanka 2003.(na obljetnicu tragedije u Srebrenici) akumulira slojeve iščitavanja i učitavanja, a s dvadeset godina kontinuiranog izlaganja i uključivanja u javne akcije i sama postaje referentnim povijesnim mjestom.

image

Rad Selme Selman - We are Intellectuals

DAMIR ZIZIC

Simbolizira fiksiranje ženskog tijela (i ne samo nacionalnim ideologijama već i kulturnim imaginarijima zapadnih europskih zajednica, koje balkansko izmještaju u drugo, inferiorno, barbarsko).Teme sjećanja i nacionalnih identiteta prokopava i Jasmina Cibic.

image

Her Barbaric Luxury, plakat izložbe

U svjesnim i analitičkim traganjima kroz ostatke povijesti, ona pronalazi događaje naglašene političke retorike koje raščlanjuje, a zatim pažljivo rekonstruira u multimedijske projekte. Dok je Jasmina Cibic režiserka svojih radova, Selma Selman glavna je protagonistica svojih. Etničke i klasne okvire koje Selma Selman probija kao umjetnica romskog podrijetla, u svom radu prihvaća kao nužnost i nepopustljivost.

image

Selma Selman

EIKE WALKENHORST

Poput Šejle Kamerić u ranijem razdoblju, Selma se pridružuje dugoj tradiciji unutar feminističke umjetnosti gdje tijelo umjetnice postaje sredstvom kritike višegeneracijske traume, no, primjetna je distinkcija: Selma traži opipljivu djelatnost i konkretni rezultat svojih akcija. (...)”

image

Jasmina Cibic

PETE MOSS

Izložba se može pogledati do 16. ožujka 2024., a najavljen je i popratni program koji će biti predstavljen naknadno.

Linker
21. travanj 2024 17:55