PROMO
Impresivna izložba

U Dubrovniku se održava izložba djela Mersada Berbera: Ovaj mu je grad bio vječna inspiracija

Djela istaknutog slikara i grafičara u gradu koji je za života nazivao svojim trećim domom.

Djela istaknutog slikara i grafičara u gradu koji je za života nazivao svojim trećim domom.

Sedam godina nakon posljednje velike izložbe Mersada Berbera pod Srđem, Lazareti 27. rujna otvaraju vrata izložbe tog istaknutog slikara i grafičara koja će, rečeno je, otkriti odabrana djela iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu, ratni dnevnik. Dubrovačka publika i svi njihovi gosti premijerno će vidjeti i predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa "Osman", kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine.

Maestro Berber bio je izuzetno vezan za Dubrovnik. Njegova iznimna ljepota, povijest, arhitektura, umjetnost te igre svjetlosti predstavljale su mu vječitu inspiraciju. Među mnogobrojnim hommage‘ima velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velasquez i Kramskoy, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom Dubrovačkih flora i hommage‘a dubrovačkom velikanu Vlahu Bukovcu.

image
PROMO

Dubrovnik je bio i ostao slikarev treći dom nakon Sarajeva i Zagreba. U svom atelieru u Lozici kraj Dubrovnika naslikao je mnogobrojna djela koja se baziraju na vječitoj inspiraciji vezanoj uz grad, njegovu povijest i ljepotu te igru svjetlosti i magente, koja je samo mogla biti naslikana u tako predivnom mediteranskom okruženju. Na dubrovačkoj izložbi premijerno će biti prezentirano i nekoliko odabranih djela iz ciklusa ratni dnevnik. Naime, manje je poznato da je Berber uplovio s prvim humanitarnim konvojem u ratom okruženi Dubrovnik. Kroz Berberov ratni dnevnik može se osjetiti njegova duboka povezanost i patnja prema gradu Dubrovniku i Dubrovčanima, kao što je oslikao svoju empatiju prema stradanju svog naroda u njegovoj Bosni i Hercegovini.

image
PROMO

Uz slikarstvo, ilustraciju i grafiku, Berber se bavio kazališnom scenografijom i kostimografijom, radio filmske plakate kao i poneka vizualna rješenja poput glazbene ploče Indexa. Zaklada Mersad Berber već duži period želi Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima prezentirati njegov veliki opus koji do sada nije viđen stoga se kraj rujna pokazao kao magičan spoj.

"Kroz suradnju s gradom i uz podršku dragih prijatelja uspjeli smo realizirati ovu izložbu koja je ujedno i poklon svim Dubrovčanima. Zaklada Mersad Berber kontinuirano radi na očuvanju lika i djela, te daljnjoj promociji bogate slikareve ostavštine", poručila je Ira Berber, direktorica Zaklade.

image
PROMO

Izložba pod nazivom " U čast Dubrovniku" (Hommage to Dubrovnik) održat će se u impozantnim i restauriranim Lazaretima pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine. Inače, Lazareti kao dio Dubrovačke baštine, smješteni su u samom srcu Dubrovnika, a uz to jedina su potpuno sačuvana karantenska građevina u europskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a.

image
PROMO

Berberova izložba može se razgledati od 27. rujna do 23. listopada 2023.

Linker
26. travanj 2024 13:24