Što gledati u kinu?

U sklopu ciklusa ‘Vizualna zadovoljstva i jezik filma‘ pogledajte sjajne filmske naslove

Filmovi koji se bave odnosom seksualnosti, roda i pokretnih slika.

Ciklus Vizualna zadovoljstva i povijest filma nastavljamo hrvatskom premijerom filma Isprana mozga: Seks-kamera moć, angažiranim esejom redateljice Nine Menkes u kojem pruža razoran pogled na način na koji se žene prikazuju na velikom platnu. Menkesina teza je da objektivizacija žena na filmu potiče rodnu neravnopravnost u društvu, posebice na poslu, doprinoseći stvaranje klime seksualnog uznemiravanja.

image

Zaposlene djevojke

PRESS

Ciklus nastavljaju Zaposlene djevojke, satirična drama Lizzie Borden o zaposlenicama luksuznog bordela na Manhattanu, zatim Srca kamikaze Juliet Bashore, intrigantna dokudrama o industriji filmova za odrasle, te Variety Bette Gordon, atmosferični film noir na čijem je scenariju surađivala kultna punk spisateljica Kathy Acker, a koju su kritičari prozvali feminističkom revizijom Vrtoglavice. Sva tri filma nedavno su digitalno restaurirana, a u programu se prikazuju njihove osvježene inačice.

image

Kinoteka program

PRESS

Tjedan zaključuju Mala djeca, satirična psihološka drama redatelja nedavne uspješnice Tár – Todda Fielda, o dinamici odnosa u jednom američkom predgrađu. Inspiriran romanom Toma Perrotte, prema čijim su romanima snimljeni serija Nestali i film Izborni dani, Mala djeca nominirana su za tri Oscara (Kate Winslet, Jackie Earle Haley, scenarij).

Na repertoar stiže jedan od najhvaljenijih filmova prošle godine: Tovar poljskog redatelj Jerzyja Skolimowskog. Protagonist filma je magarac koji se putujući svijetom susreće s dobrom i lošom stranom čovječanstva. Inače slobodna prerada egzistencijalističkog klasika Roberta Bressona Baltazar (1966), na Filmskom festivalu u Cannesu film je osvojio Nagradu žirija, a bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film. Među ostalim Novitetima pogledajte kriminalistički triler Sveti pauk Alija Abbasija, intimističke priče Blizu Lukasa Dhonta i Poslije sunca Charlotte Wells, komediju Nevin Louisa Garrela i povijesnu dramu Metronom Alexandrua Belca.

image

S vrazima nema šale

PRESS

Ovosezonsko izdanje Kinoteke Junior, programa filmskih klasika namijenjenih djeci, zaključuje se filmom S vrazima nema šale. Riječ je o još jednoj popularnoj češkoj bajci inspiriranoj prozom Božene Němcove, u kojoj će skupina dobroćudnih vražičaka pomoći mladome mlinara da stekne ljubav i bogatstvo. Inteligentni humor, zabavni songovi, maštovita scenografija i nadahnuti glumački nastupi učinili su ovu fantastičnu komediju u režiji Hyneka Bočana omiljenim filmom iz djetinjstva nekoliko generacija gledatelja.

Ciklus filmova nominiranih za Nagradu publike LUX zaključuje Alcarràs španjolske redateljice Carle Simón, prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio berlinskog Zlatnog medvjeda. Ova priča o obitelji koja živi od uzgoja breskvi na svojoj farmi dirljiva je posveta tradicionalnim poslovima koji polako nestaju i bliskosti koju pruža život u maloj zajednici.

image

Alcarras

PRESS

Nagradu publike LUX dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, a cilj joj je skrenuti pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50% ocjene. Publika do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici.

Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Linker
13. travanj 2024 18:14