IVA LULIĆ
Noel Art

U travnju posjetite sjajnu izložbu koja spaja umjetnost i gastronomiju

Sa željom dodatnog povezivanja umjetnosti i gastronomije, Noel je osmislio projekt pod nazivom Noel Art, koji je svečano predstavljen u Galeriji specijalne policije u Zagrebu.

Sa željom dodatnog povezivanja umjetnosti i gastronomije, Noel je osmislio projekt pod nazivom Noel Art, koji je svečano predstavljen u Galeriji specijalne policije u Zagrebu.

Umjetnost i visoka gastronomija kroz povijest često su bile usko povezane, od raskošnih dvorskih zabava do današnjih suvremenih likovnih predstavljanja, a gastronomska ponuda neodvojiv je i uvijek poželjan dodatak. Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom Noel osmislio je projekt Noel Art, povodom kojeg je službeno otvorena umjetnička izložba u centru Zagreba.

U izložbi sudjeluje jedanaest umjetnika: slikarice Hana Hanak, Ariana Herceg, slikarica i specijalizant art terapije Vesna Matić, slikarica Alba Miočev, kipar i slikar Denis Kraškovič, kipar Matija Plavčić, slikarica Gabrijela Rukelj Kraškovič, slikar Krunoslav Stojanovski, kipar Sanjin Vinković, slikar i ilustrator Dominik Vuković, slikarica Nataša Vuković i multimedijalna umjetnica Marta Živičnjak.

image
IVA LULIĆ

Izložbu su otvorili Iva Korbler (likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica), Ivan Jug (idejni začetnik Noela i Noel Art projekta) te Vesna Matić (slikarica i specijalizant art terapije).

"Od lirske apstrakcije i intimistički obrađenih motiva, preko ekspresionističkih i nadrealističkih natruha u slikarstvu do različitih oblika apstraktnog reduciranja svijeta prema neo-konstruktivizmu (Sanjin Vinković) ili organičkoj apstrakciji (Matija Plavčić, Marta Živičnjak), u svojim su djelima za Noel Art umjetnici promatračima i ljubiteljima umjetnosti pružili mogućnost vrlo fleksibilnog vizualno-emotivno-mentalnog povezivanja na više razina. Pri tome nisu zanemarili niti stanovite duhovite elemente umjetničkog stvaranja koji se mogu detektirati u radovima" - izjavila je Iva Korbler, likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica.

image
IVA LULIĆ

“Započeli smo s Noel Art projektom vođeni vizijom da je gastronomija umjetnost i umjetnost je povezivanje gastronomije, vizualne umjetnosti, umjetnika, gostiju, servisa i kuhinje. U Noel Art projektu je sudjelovalo jedanaest umjetnika s kojima smo ostvarili zaista izuzetnu suradnju", nadodao je Ivan Jug, suvlasnik Noela, sommelier i idejni začetnik projekta. Jedna od sudionica i koordinatora ovog projekta, akademska slikarica i specijalizantica art terapije Vesna Matić, za Noel izrađuje predivno posuđe na kojem su poslužuju kreacije chefa Brune Vokala.

image
IVA LULIĆ

"U sklopu Noel Art projekta meni se poslužuje na unikatnom posuđu koje sam ručno oslikala. Spoj keramike maštovitih oblika i boja te vrhunske gastronomije u posebnom vizualno umjetničkom okruženju, uvodi promatrača i korisnika u svijet kreativnosti potičući ga na oživljavanje svih osjetila", kazala je slikarica.

image
IVA LULIĆ

Izložba Noel Art je otvorena u partnerstvu s Raise The Bar, obrazovnim programom Coca-Cola HBC Hrvatska čiji je cilj unaprijediti kvalitetu znanja radnika u ugostiteljstvu i turizmu, a izložbu možete pogledati do 28. travnja, od 10 do 19 sati, u Galeriji specijalne policije, na adresi Trg žrtava fašizma 1, Zagreb.

Linker
26. travanj 2024 09:46