Chef Mario Mandarić i supruga Matea ovih dana imaju razloga za sreću: njihova kćerkica Mia proslavit će prvi rođendan i krstiti se, a njih dvoje priređuju svadbeno druženje u Imotskom gdje će se okupiti cijela obitelj
Iako je jedan od najboljih domaćih chefova, Marija Mandarića šira javnost upoznala je tek kada je sudjelovao u televizijskom showu "Ples sa zvijezdama". Tamo se svojim plesnim koracima nije proslavio, ali to mu nije bio ni cilj jer njegovo područje djelovanja je gastronomija u kojoj ovaj 33-godišnji Splićanin ostvaruje svoje snove. Krajem 2023. preuzeo je zagrebački restoran Noel, a već na ljeto iduće godine dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu. Krajem 2024. otvorio je s partnerima Bistro 96 u Zagrebu, a prije nekoliko dana i u Rovinju. Unatoč strci oko otvorenja Mario Mandarić opušteno je stigao u Noel sa suprugom Mateom (28) i njihovom djevojčicom Mijom koja će u svibnju proslaviti prvi rođendan. Supružnicima osmijeh ne silazi s lica, kao ni pogled s Mije za koju naizmjence svakih desetak minuta zaljubljeno komentiraju: "Ajme, vidi koliko je slatka!" Kroz iskren smijeh objašnjavaju nam kako dijete uopće nisu planirali, ali da im je kći najbolje što im se u životu dogodilo.
"Očinstvo me uozbiljilo, posebno u financijskom smislu. Prije sam trošio sve što sam zaradio, sada sve štedim za nju i prihvaćam poslove više nego ikada prije. Samo da ona ima sve. Dok je Matea rađala u Petrovoj, bio sam s njom od jutra do mraka. Nisam se želio uopće razdvajati od njih. Jako smo povezani. Mia još uvijek ne spava u svom krevetiću nego svi troje spavamo u bračnom krevetu. A da ne kažem da je ponekad uspavljujemo i po dva sata. Jedino tada još ponekad zaplešem kada joj pjevam. Ali Mia ima čudan glazbeni ukus i najviše voli Misty Mountains iz Hobita. Nema šanse da je pustimo da plače, preslabi smo na nju. Ako gledamo film i vidimo na kameri da je zaplakala, odmah jurimo u sobu. Znamo je čak umirivati i zvukom fena, to bebe vole. Iako nas svaki dan dovede do ludila, obožavamo je i posvuda je vodimo sa sobom. Mora se prilagoditi našem načinu života, ipak je ona došla nama. Nekad ide sa samom u Noel gdje joj dajem da jede kavijar, kamenice, tatarski biftek pa Matei šaljem fotografije, ona poludi kada vidi što je sve Mia probala prije vremena", priča Mario.
Suprug je često izbaci iz takta sa svojim nepodopštinama, ali Matea govori kako je već navikla da je suživot s njim nepredvidiv. Takva je i njihova veza, zbog čega ima osjećaj da su zajedno već deset godina, a ne tri. "S obzirom na to da je sve kod nas bilo iznenada i vrlo brzo isplanirano, dužni smo roditeljima i obitelji jedno veliko druženje. Zato ćemo 18. svibnja u mom rodnom Imotskom imati veliku feštu - naknadno svadbeno slavlje, prvi rođendan naše Mije i njezino krštenje. Priredili smo im previše šokova pa se moramo iskupiti. Prvi šok bio je kada sam roditeljima dovela Marija koji je netom prije tetovirao glavu. Mama Ivanka se preko Googlea informirala o njemu pa se psihički pripremila. Tata je bio malo više šokiran, ali se tješio da i Marko Livaja ima gomilu tetovaža. Zatim smo otišli u Afriku na tri tjedna, a ostali smo tri mjeseca jer je Mario imao humanitarni projekt izgradnje bunara. Javili smo im samo da je avion odletio bez nas i da smo na Zanzibaru unajmili kuću. Sve je bilo dobro dok nas nisu opljačkali, tada smo se odlučili vratiti. A kada smo gledali jednu epizodu "Prijatelja" u kojoj su se Ross i Rachel vjenčali pijani u Vegasu, shvatili smo da bismo i mi mogli tako. Nakon četiri mjeseca veze počeli smo organizirati svadbu, a u Vegasu se vjenčali nakon šest. Moji roditelji su se nadali da se taj vjenčani list ne priznaje kod nas, ali priznaje se", prisjeća se Matea.
Mario dodaje da se danas s punicom i puncem slaže odlično te da se veseli obiteljskom okupljanju na kojem će biti više od pedeset uzvanika. Njegovi roditelji i sestra dolaze iz Splita, a zvijezda fešte bit će samo jedna - slavljenica Mia koja je ime dobila uz pomoć chatGPT-ja. Njezini su roditelji zatražili deset najpopularnijih internacionalnih imena i brzo donijeli odluku. Iako, trudnoća ih je oboje iznenadila jer su u planu imali izgraditi karijeru, a tek onda obitelj. Tako je Matea nakon diplome na Pravnom fakultetu potpisala ugovor u jednom odvjetničkom uredu i isti dan u popodnevnim satima doznala da je trudna.
"Plakala sam dva tjedna od šoka, jer nisam planirala trudnoću, čak uopće nisam bila sigurna želim li biti majka i imala sam drugi plan, barem do srednjih tridesetih. Sada mogu sa sigurnošću reći da je Mia najbolje što mi se u životu dogodilo i ako sam nešto dobro napravila, odabrala sam joj najboljeg tatu", govori Matea.
Unatoč iznenađenju, sve se u njihovom životu savršeno posložilo. Matea paralelno s majčinskim obavezama uči za pravosudni ispit, a za to vrijeme dadilja čuva Miju koja će najesen krenuti u jaslice. Mario u šali dodaje da jedva čeka trenutak kada će Matea uzdržavati cijelu obitelj da se on u potpunosti posveti Miji. Za sada poslovno balansira na čak tri lokacije, a najviše vremena provodi u Noelu.
"Konceptualno smo ga dosta promijenili. Sada se naši jelovnici baziraju samo na namirnicama koje možemo naći u Hrvatskoj i sve po modelu "zero waste". U suradnji s Prvom privatnom gimnazijom u Varaždinu posadili smo 260 voćki i minimalni organski otpad koji proizvodimo u Noelu poput taloga kave, kore od naranče, ljuske od jaja, kosti od kojih kuhamo temeljac... to svi ide u komposter i u naš voćnjak u Varaždinu, tako da smo gotovo sto posto zero waste. Novitet je i da subotom imamo u ponudi ručak, a nedjelju i ponedjeljak ne radimo", kaže Mario koji sa svojim zaposlenicima ima zanimljiv poslovni dogovor.
Njegovi zaposlenici nemaju radno vrijeme već na posao dolaze - kada misle da je potrebno.
"Svi su mi govorili da je nemoguće, ali kako je svaki kuhar zadužen za tri do četiri jela od početka do kraja što znači od dobavljača do jela na stolu, svaki funkcionira kao mala individualna kuhinja. Mora znati koliko mu za to vremena treba i kada će doći u restoran kako bi sve bilo spremno u 18 sati. Za sada savršeno funkcionira", govori chef.
Kako je zbog čestih protesta i problema za sada odustao od otvaranja restorana u Beogradu, što je trebalo biti ove godine, imao je više vremena posvetiti se Bistrou 95 u Rovinju, istarskoj gastro meki. I ondje je donio autentičnu francusku kuhinju zbog koje će češće morati biti na relaciji Istra - Zagreb. No, sve je lakše uz dobre partnere, braću Nikolu i Olivera Ljubojevića koje je upoznao prije šest godina u The Fat Ducku, prestižnom restoranu Hestona Blumenthala u Berkshireu i, naravno, uz podršku supruge i osmijeh njihove Mije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....