Izložbe i radionice

Zagrebačke knjižnice pune su zanimljivih događanja, izdvojili smo neke koje vrijedi posjetiti

Ovih dana u četiri zagrebačke knjžnice možete posjetiti zanimljive izložbe i radionice.

Knjižnice grada Zagreba kriju mnoge dragulje, osim naravno onih iz književnosti, na njihovim zidovima i izlozima kriju se brojne zanimljive izložbe, radionice i predavanja. Izdvojili smo nekoliko prigodnih za Valentinovo i kao i neke koje već traju.

Izložba Galaksija ljubavi

U mjesecu ljubavi i mačaka na najspokojnijem mjestu na svijetu - među policama knjižnice - izložene su fotografije jedne malene i čupave galaksije ljubavi. Kako je rekao Sigmund Freud, vrijeme provedeno s mačkom (dodali bismo - i knjigom) nikad nije izgubljeno, zato ne sumnjajte da ako ovo čitate niste tu nimalo slučajno. Wanda Galaxy je udomljena maca koja je strpljivo ili manje strpljivo pozirala pred objektivom, a pristanak na javno eksponiranje dala je kako bi pomogla svim napuštenim (crnim) šapama u potrazi za domom, ali i svim ljudima kojima treba ljubav.

image

Wanda Galaxy

VALERIJA BEBEK

Ova izložba zamišljena je kao interaktivna, Wandu Galaxy zanimaju priče kako su drugi ljubimci došli do svojih obitelji i koje su njihove najveće fore, kako oni pokazuju ljubav svojim ljudima i obrnuto!

Fotografije izložene na izložbi nastale su isključivo mobilnim aparatom, za privatni gušt, a objavljene su na Instagram profilu Wanda Galaxy. "Svakom novom objavom borimo se protiv nepravedne marginalizacije crnih mačaka i životinja koje su u ovom svijetu klikova i lajkova stigmatizirane kao neatraktivne za fotografiranje i društvene mreže. E pa itekako su predivne i Instagramične", poručuje autorica Valerija Bebek. Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak, 14. veljače s početkom u 18 sati, u Knjižnici Dugave, na adresi Ulica sv. Mateja 7.

Valentinovo u knjižnici - zelena radionica

U okviru projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb nastavljamo naše zelene radionice, ovog puta u prigodnom, valentinovskom duhu. Samostalno ili uz našu malu pomoć izradite kreativnu ekoomotnicu i napišite najljepše ljubavno pismo.

Kao i na prijašnjim radionicama, naglasak je na ekološkim, recikliranim i biorazgradivim materijalima, koji će biti osigurani svakom sudioniku. Posjetite naš mali ekopoligon, izradite kreativnu čestitku i poručite nekome da ga volite, poručuju iz Knjižnice Marina Držića, na adresi Ulica grada Vukovara 222, Zagreb. Radionica se održava u utorak 14. veljače od 14 do 20 sati.

Izložba Hrvatskih Tragedija

Hrvatske tragedije satiričan su projekt, jedna od najpoznatijih serija hrvatskih memova, koji na društvenim mrežama ima oko 140 000 pratitelja. 2014. godine osmislili su ga Ivan A., Davorin Ć. te Nandi i Vilim P. (podaci poznati redakciji Knjižnice Gajnice) - izložili su svoje najbolje fore u prostorima Knjižnice Gajnice. Ovo je prvi put da svoje tragedije izlažu u fizičkom obliku, a pogledati ih možete do 6. ožujka u Knjižnici Gajnice, na adresi Meksička ulica 6.

Portreti osoba iz javnog života

Mladi korčulanski fotograf i producent Dino Mihovilović najpoznatiji je po fotografiji Korčule s kojom je 2015. godine ušao u najuži krug natjecanja za naslovnicu časopisa National Geographic. Dinova crno-bijela fotografija korčulanske arhitekture, mračne atmosfere s distopijskim prizvukom kojem pridonose nemarno rastegnuti kablovi, progurala se ispred više od četiri tisuće konkurentskih fotografija iz cijelog svijeta poslanih te godine na natječaj. Te 2015. godine Dinova je karijera krenula strelovito, njegova je fotografija zauzela peto mjesto od 3200 fotografija u kategoriji Climate Change in Your Life urednika National Geographica Jessie Wendera i Dennisa Demicka. Malo nakon toga, fotografiju je prepoznala i poznata producentska kuća Para Music Group iz New Yorka za koju je svojedobno radio glasoviti američki producent i reper Timbaland. Kuća je otkupila Dinovu fotografiju i postavila je na svoj web homepage. Izložba je postavljena do 20. veljače u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

Linker
25. travanj 2024 15:01