Neka nova ‘Jabuka‘

Najstariji zagrebački klub ponovno otvorio vrata! Novo vodstvo otkrilo nam svoje planove koji čekaju popuštanje mjera

Ekipa iz Pozitivnog ritma na natječaj se prijavila u dogovoru s kolegama iz drugih alternativnih klubova, u pokušaju da se taj prostor smješten između elitnih rezidencija ipak zadrži u rukama ljudi sa ‘scene‘. Nakon što su nedavno preuzeli ključeve kluba odlučili su detalje o svemu iznijeti javnosti.

Kultni zagrebački klub Jabuka ima novog zakupca, koji je u četvrtak u prostorijama kluba predstavio novi smjer koji Zagrepčani mogu očekivati na adresi Jabukovac 28. Riječ je o ekipi iz firme Pozitivan ritam koja uz brojna klupska događanja organizira i brojne festivale. Na terasi kluba održali su konferenciju za novinare u kojoj su uz bogati festivalski program na lokaciji Martinska kraj Šibenika, ispričali i priču kako su postali nova uprava najstarijeg zagrebačkog kluba.

"Grad je raspisao natječaj za Jabuku, došao poziv od kolega iz Močvare da se svi prijavimo s ciljem da klub ostane dio alternativne scene. Prijava u rekordnom roku, aplikacija grada Zagreba zahtijevala je pet programskih smjernica uz slušaonice i koncerte tu su film, književnost i edukacije. Tražili su se voditelji sektora s godišnjim raspisanim programom. Najbitnija je bila financijska ponuda. Na otvaranju ponuda u prostorijama kluba sa zaposlenicima grada Zagreba, ispali smo najbolji ponuđači, međutim natječaj je srušen. Razlog je bio što jedan dokument nije bio ispravan - konkretno nismo potpisali e-dokument iz banke - koji se inače ne potpisuje", opisao je Vedran Meniga, voditelj Pozitivnog ritma istaknuvši činjenicu da je u to vrijeme na snazi bio najveći lockdown i od svih se građana tražilo da što manje izlaze iz kuće.

image
U prostorima nekadašnjeg kluba Jabuka predstavljeni su detalji o osvojenom natječaju.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Na drugi natječaj aplicirali su s identičnom prijavom. "Niti jednog trenutka se zapravo nismo nadali da bismo mogli osvojiti, da budemo iskreni. I na kraju smo dobili natječaj. Potpisali smo ugovor sredinom svibnja, preuzeli smo ključeve 10 dana nakon toga", kazao je Meniga.

Čitajte i: Ovo je rijetko mjesto u Zagrebu gdje publika može čuti strane glazbenike: Najavljeno čak 17 koncerata inozemnih izvođača

Kako su istaknuli iz Pozitivnog ritma brojni planovi definitivno postoje, žele početi s klupskim programom što je prije moguće, no zbog trenutnih pandemijskih restrikcija koje ne dozvoljavaju nikakva događanja u zatvorenim prostorima, nema smisla izlaziti u javnost s programom.

Poštovanje naslijeđa i novih trendova

Ono što su mogli reći je da će programi okvirno biti raspoređeni prema danima u tjednu od ponedjeljka do srijede to će biti književnost, film i edukacije, četvrtkom su zamišljeni koncerti, a petak i subota rezervirani su za klabing - odnosno klupsku glazbu.

image
Vedran Meniga kaže da s detaljima programa izlaze tek kad Covid mjere popuste.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Neki mediji prenijeli su da će biti 'partijana', to ja nisam rekao, klabing općenito uključuje čovjeka koji pušta kao DJ, bez obzira na to što pušta, za sve zabrinute da će se puštati samo techno i house", referirao se Meniga na prve reakcije koje su određene, male skupine širile po društvenim mrežama.

Čitajte i: Stiže prvi dio dobrotvornog albuma na vinilu: ‘Healing Sounds‘ još uvijek prikuplja sredstva za žrtve potresa

Novi voditelji istaknuli su da program nije uklesan u kamenu, nego će se prilagođavati trenutnoj situaciji, primjerice, ako određeni glazbenik može nastupati u Zagrebu neki drugi dan osim četvrtka - prilagodit će raspored tome. Voditelji programa, uz Menigu, istaknuli su da i u ugovoru koji su potpisali stoji uvjet da se mora poštovati nasljeđe kluba.

"Definitivno ćemo poštivati postulate, ali ćemo poštivati i neke nove trendove u smislu gitarističke glazbe, žestoke glazbe, od punka, stonera, black metala, industriala, bluesa. Imamo jako dobru bazu suradnika i prijatelja sa scene alternativne, europske, regionalne. Svi su se više manje stavili na raspolaganje", kazao je Stjepan Kolobarić, voditelj programa slušaonica napomenuvši da za sve moraju čekati razvoj situacije s Covid mjerama.

Preuređenje kluba će se sigurno dogoditi, najavili su, budući da novo vodstvo želi ostaviti svoj pečat, povjerenje su prepustili Ani Šafar, koja je također uredila Pločnik. Također je istaknuo da poučeni događanjima njihovih kolega i prijatelja, ne žele previše novca uložiti u uređenje jer zbog prevrtljive političke klime ne žele se naći situaciji da će morati napustiti klub prije nego to isplate. S novim vizualnim identitetom otkriti će i novo ime kluba, jer prema želji starih voditelja neće koristiti ime Jabuka, što oni potpuno poštuju.

image
Novo vodstvo najavilo je renovaciju prostora i novo ime.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 09:08