StockFood
GUSTI NEKTAR

4 recepta sa slatkim dodatkom jelima koji funkcionira i u slanim i slatkim kombinacijama

Gusti pčelinji zlatnožuti nektar izvrstan je dodatak slanim jelima - od jutarnjeg obroka do pečenke i deserta.

PEČENO PILE S MEDOM I CITRUSIMA

StockFood

SASTOJCI 1 domaće pile, 130 g meda, 2,5 dl svježeg soka naranče, 1 žličica umaka harrisa, 3 režnja češnjaka, 1 žličica svježe naribanog đumbira, 2 naranče s tankom korom, 4 limuna, 1 žlica smeđeg šećera (muscovado), 2,5 dl pilećeg temeljca, maslinovo ulje, sol, papar

PRIPRAVA Oprano i osušeno pile staviti u dublju namašćenu posudu za pečenje, ne veću od pileta kako sokovi ne bi izgorjeli. Sok od naranče pomiješati s medom, umakom harrisa, naribanim đumbirom, solju i paprom te izmiksati. Manji dio tekućine izliti u unutrašnjost pileta, a veći dio po njemu. Ostaviti malo tekućine za poslije. Peći 45 minuta na 200 stupnjeva. U međuvremenu limun narezati na četvrtine, pokapati ga maslinovim uljem i pomiješati sa smeđim šećerom. Pile izvaditi, žlicom pokupiti sok od pečenja te preliti po piletu. Dodati ostatak soka od naranče i meda te limune sa šećerom. Peći još 45 minuta. Ako pile nije dobilo hrskavu koru, peći još 15 minuta. Potom pile izvaditi, u umak dodati pileći temeljac te zdjelu od pečenja s umakom staviti na plemenik i kuhati do željene gustoće.

TOST S MEDOM I BOROVNICAMA

StockFood

SASTOJCI 8 kriški dvopeka ili prepečenog kruha, 150 g svježeg kravljeg sira, 100 g borovnica ili nekog drugog voća, nekoliko žlica meda

PRIPRAVA Na dvopek ili tost namazati kravlji sir, dodati borovnice ili neko drugo narezano voće te pokapati medom.

AROMATIČNE PEČENE KRUŠKE

StockFood

SASTOJCI 12 tvrđih krušaka (preporuka, sorta boskova tikvica), 60 g šećera u prahu, 120 g meda, 1,5 dl svježeg soka naranče, 2,5 dl kipuće vode, 1 štapić cimeta, pola žličice kardamoma, 5 klinčića, 1,5 dl grčkog jogurta, 50 g prepečene i usitnjene pistacije

PRIPRAVA U loncu pomiješati šećer, med, sok od naranče i kipuću vodu te miješati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. U smjesu od meda i šećera dodati ostale začine. Kruške oprati, prerezati na pola te ih posložiti u posudu za pečenje. Preko njih preliti smjesu sa začinima te sve dobro zajedno promiješati. Peći na 180 stupnjeva oko sat vremena dok se kruške ne karameliziraju. Tijekom pečenja kruške okrenuti najmanje dva puta. Poslužiti s grčkim jogurtom i prepečenim pistacijama.

PEČENI BRIE

StockFood

SASTOJCI Brie sir (179 - 250 g), 2 žlice meda, 60 g pistacija

PRIPRAVA Ako je sir u drvenoj kutiji, maknuti samo papir i vratiti ga u kalup. Ako je ambalaža od papira, staviti ga na papir za pečenje. Oštrim nožem u sredini sira izrezati oblik križ duljine 1 cm. Peći na 170 stupnjeva oko 25 minuta. Izvaditi ga i ostaviti pet minuta da se ohladi. Po njemu posuti usitnjene pistacije i dodati med.

Linker
19. travanj 2024 18:27