Zvijezda mačijeg Instagrama

Black is new Black! Wanda Galaxy: Tajna veza između crnih šapa i knjiga u prvoj izložbi fotografija o neodoljivoj maci

Izložba fotografija bit će postavljena mjesec dana od 12. svibnja do 12. lipnja, a može se razgledati u izlogu Knjižnice Novi Zagreb, na lokaciji u Sloboštini.

Koja je poveznica između jedne crne mace i knjižnice? Odgovor se može pronaći na izložbi fotografija Wande Galaxy koja će svoje otvorenje doživjeti 12. svibnja 2021. u 12 sati, u sklopu jedne od Knjižnica grada Zagreba.

Crne mačke i knjige kroz povijest su imale slične sudbine. Često su proglašavane herezom, proganjane ili spaljivane. Svaki puta kada bi netko narodu htio oduzeti slobodu krenuo bi s lovom na vještice i - paljenjem knjiga. Sudbina danas možda nije toliko dramatična, ali je i dalje slična. Crne mačke nisu pri vrhu poželjnih boja krzna kod onih koji žele udomiti macu i dugo, mnogo duže, nego njihova braća i sestre iz legla čekaju na svoj dom. Slično se događa i sa zatvorenim knjigama koje zanimaju sve manje i manje ljudi.

image
Kada je tek došla u svoj dom Wanda Galaxy imala je oko šest tjedana.
VALERIJA BEBEK

Izložba će biti postavljena punih mjesec dana od 12. svibnja do 12. lipnja, a može se razgledati u izlogu Knjižnice Novi Zagreb, ogranak Službe nabave i obrade, na adresi Ulica Vladimira Varićaka 8, Zagreb.

Ova izložba je jedna potpuno intimna priča koja se odvija između autorice i njene kućne ljubimice. Wanda Galaxy udomljena je maca, pronađena je sama i bespomoćna u Sinju, a spletom sretnih okolnosti ubrzo je stigla u svoj zauvijek dom u Zagrebu. Na žalost, mnoge mačke (i psi) crne boje krzna nemaju tu sreću i dom čekaju godinama.

Sve izložene fotografije nastale su mobilnim telefonom i od početka su bile zamišljene kao privatne uspomene. U jednom trenutku Wanda je svojom karizmom potaknula otvaranje vlastitih kanala na društvenim mrežama i, reklo bi se, ostalo je povijest.

Iz Sinja do svjetske slave

"Nemamo pretenzije postati subverzija, nemamo ambicija proglasiti se pokretom otpora niti dijeliti moralne lekcije. Kao i svaki pošteni vlasnik (ili podanik) nekog ljubimca, smatram da je upravo moja mačka najljepša ne na svijetu, nego i u svemiru (ipak je to Wanda Galaxy). Zato sam uz ogromnu muku odabrala nekolicinu od bezbroj postojećih fotografija, na kojima je ona spremno pozirala, kako bismo postavili izložbu. Status internacionalne Instagram zvijezde koji Wanda ima, možda nekoga potakne na udomljavanje crne mačke, a mjesto održavanja izložbe - da uđe u knjižnicu i pročita koju knjigu. No, otom potom", kazala je Valerija Bebek, autorica izložbe.

image
Wanda Galaxy
VALERIJA BEBEK

Wanda Galaxy rođena je otprilike u drugoj dekadi svibnja 2018., pronađena je kao mače staro oko četiri tjedna kako napuštena mijauče iza naslaganih drva u Sinju. Zahvaljujući dobroti njezine nalaznice Melite, Wanda je spašena, nakon čega je ubrzo otputovala u Zagreb. Svojom aktivnošću na društvenim mrežama, pogotovo Instagramu, stekla je brojne krznene prijatelje i obožavatelje iz cijelog svijeta. Ovom izložbom obilježava se i treći rođendan Wande Galaxy.

Novinarka Valerija Bebek u medijima radi od 2004., školovanje je obogatila obilatim korištenjem Knjižnica grada Zagreba, gdje je od kraja osamdesetih provodila sate i sate pretražujući, čekajući one iznajmljene kao i čitajući knjige - na svoju ruku. Ta joj je ljubav obilježila i izbor karijere te se nakon medijskih početaka na televiziji na posljetku opredijelila za pisanu riječ.

Linker
19. travanj 2024 00:03