‘The Gilded Age‘

‘Downton Abbey‘ dobio ozbiljnu konkurenciju: Na HBO-u počinje serija o zlatnom njujorškom dobu s kraja 19. stoljeća

Ulogu glavne junakinje, pridošlice iz američke provincije, dobila je najmlađa kćer glumačke dive Meryl Streep i kipara Dona Gummera, a njezine bogate tete u New Yorku, kojima se doseljava, glume Christine Baranski i Cynthia Nixon.

Omiljena britanska dramska serija "Downton Abbey" dobila je američku inačicu, "The Gilded Age", a prikazivat će se od 24. siječnja na HBO-u. Iza obje stoji engleski pisac, redatelj i Oscarom nagrađen scenarist Julian Fellowes (72), stoga su usporedbe između raskošnih, kostimiranih televizijskih projekata na mjestu.

Prva oslikava život visokog engleskog plemstva: prati je i britanska kraljica Elizabeta II. jer navodno obožava otkrivati pogreške u pravilima ponašanja plemstva u toj seriji. Druga je smještena u New Yorku 1880-ih, tijekom naglog procvata grada krajem 19. stoljeća koje se još naziva pozlaćeno doba: društveni scenu tog doba vješto je oslikao film "Doba nevinosti" iz 1993. s Michelle Pfeiffer i Daniel Day-Lewisom u glavnim ulogama.

Iza nove povijesne serije od devet epizoda najprije je stajao NBC, bila je najavljena za 2018. no u svibnju 2019. objavljeno je da projekt preuzima HBO, piše CNN.

image

Christine Baranski

HBO/PLANET/PROFIMEDIA

Čitajte i: Šuškanja su bila točna! Snima se nastavak filmske verzije kultne hit serije ‘Downton Abbey‘

Priča počinje dolaskom mlade i prekrasne Marian Brook iz američke provincije u New York. Tumači je Louisa Jacobson (30), najmlađa od troje djece glumačke dive Meryl Streep i kipara Dona Gummera. Ovo joj je prvi, veliki televizijski projekt i očito se želi dokazati starijim sestrama Mamie (38) i Grace (35) Gummer, afirmiranim glumicama te bratu Henryju (42), uspješnom glazbeniku.

Potraga za ženikom

Ukratko, kad se glavna junakinja smjesti kod svojih teta, imućne i otrovne Agnes van Rhijn i usidjelice Ade Brook, počinje potraga za odgovarajućim (bogatim) ženikom, čemu se djevojka opire. Paralelno s njezinom potragom za iskrenom ljubavlju odvija se nepoštedna borba između pripadnika "stare" njujorške društvene scene te razmetljivih i bogatih pridošlica koji se pokušavaju postati dio njujorške elite.

Čitajte i: Obožavatelj ste serije 'Downton Abbey'? Sada možete prenoćiti u velebnom dvorcu i to za samo 1000 kuna

Rat protiv "nuovo richea" predvodi Agnes van Rhijn, a glumi je maestralna 69-godišnja Christine Baranski (hladna i otuđena mama Leonarda Hofstadtera iz serije "Teorija velikog praska"). Ulogu njezine sestre tumači Cynthia Nixon (55), zvijezda serije i filmova „Sex i grad”.

Prema pisanju CNN-a, radnja je puna intriga i sukoba suprotstavljenih strana na plesnom podiju, uz šuštanje raskošnih svilenih balskih haljina, prekrasan nakit i prigušeni zvon kristalnih čaša sa šampanjcem... Ukratko, očekuje nas poslastica - putovanje u romantiziranu njujoršku prošlost - kao stvorena za zimsko opuštanje pred televizorom.

Linker
06. travanj 2024 00:44