TOP 5 ONIH KOJI ĆE VAM POMOĆI

Kako prepoznati dobru self-help literaturu

Svi imamo probleme u životu, ili, kako je sad popularno reći – „izazove.“ Bili oni mali ili veliki, kada ih trebamo riješiti a ne znamo kako, postaju ozbiljna prepreka za sreću. Literatura iz područja samopomoći već se desetljećima piše, čita i kupuje, i ostaje jednom od najpopularnijih kategorija knjiga.

Naravno, bilo je u prošlosti knjiga koje se bave psihološkom pomoći, ali one su, većinom, bile filozofskog ili religijskog karaktera. Samopomoć je relativno novi pojam i svoju popularnost može zahvaliti pitkim knjigama koje tješe i bodre čitatelja. Popularni naslovi kao što su „Tajna“ ili „Moć sadašnjeg trenutka“ veliki su svjetski bestseleri. No, pomažu li nam takve knjige? Na to će svaki čitatelj odgovoriti sam za sebe, a mi ćemo se uhvatiti u koštac s teškim izazovom pronalaska kriterija po kojima ćete prepoznati knjigu koja vam istinski treba. Prije nego što napišemo te kriterije, moramo napomenuti da je svaki čovjek individua koja, u različitim momentima svog života, traži i različite pristupe rješavanju osobnih poteškoća.

Ovo je naš „Top 3“ koji svaki od naslova samopomoći mora proći prije nego što ga svrstamo u „obavezno čitanje“.

1. Od vas se u knjizi traži da prestanete biti pasivni pojedinci koji čekaju da drugi riješe njihove probleme

Vjerojatno ste i sami pročitali neku knjigu koja vas je odmah oduševila, ali ste se nakon nekog vremena uvjerili (na svoj užas) da se vraćate starim obrascima i navikama. I tu dolazimo do prvog kriterija: dobra knjiga samopomoći tjera čitatelja da počnete djelovati i od njega traži da se potrudi. Kakva je korist od toga što ste, čitajući knjigu, dobre volje, ali kasnije kad čarolija riječi izblijedi ponovno se vratite na staru priču? Dakle, mobiliziranje osobne energije i volje nužni su čimbenici promjene. Jedino se trud isplati.

2. Autor vas potiče da dobro razmislite o svojim stavovima, te o ponašanju koje je dovelo do problema

Knjige koje nas čine trenutačno sretnima su, u velikom broju slučajeva, one koje od nas ne traže da promijenimo ukorijenjene stavove. Tako smo došli i do drugog kriterija: razmišljanja koja su nas dovela do trenutka u kojem tražimo pomoć treba promijeniti. Ako stalno vrtimo istu priču i tražimo samo istomišljenike koji će nam je potvrditi, kako ćemo doći do promjene? Treba prihvatiti odgovornost za svoj život.

3. Osjećaj ugode tijekom čitanja nije uvijek dobar znak – ne vjerujte mu u potpunosti

Još jedan zanimljiv način da pronađete knjigu koja vam uistinu može pomoći jest da promatrate kako se osjećate dok je čitate. Osjećate li samo zadovoljstvo, vjerojatno čitate krivi naslov. Bolje je čitati autora koji vas gura u područja koja biste najradije ignorirali. U onome od čega sada bježimo skrivena je tajna budućeg uspjeha. Nije loše kada malo boli, čak i kada tražite pomoć baš da spriječite tu bol. Kada osjećate da vas autor ljuti zapitajte se zašto se to događa i što vam vlastiti osjećaji žele reći.

Da ne bismo previše otišli u mutna područja duboke filozofije, ovdje ćemo prestati s kriterijima jer su ipak najbolji oni koje ćete odrediti sami. Ovo neka bude samo jedan smjer koji će vam poslužiti kao poticaj da pronađete vlastiti put kroz neiscrpnu literaturu samopomoći.

Završit ćemo s prijedlozima naslova za koje smatramo da su kvalitetan self-help koji dovodi do stvarnih rezultata.

Osjeti strah, a ipak to učini – Susan Jeffers

Strah nas sprečava da živimo punim plućima, a ovo je jedna od najboljih knjiga za suočavanje s njim. Nakon nebrojenih izdanja, nove generacije joj se iznova vraćaju i to s pravom. Broj jedan protuotrov za strah. (Mozaik knjiga, 70,00 kn)

Put kojim rjeđe se ide – M. Scott Peck

Još jedan apsolutan klasik, napisan daleke 1978. godine. Ova je knjiga prava odiseja duha u svojoj širini. Autor prolazi kroz sva područja unutarnjeg života i naglašava gdje ćemo najčešće naići na zastoj u osobnom razvoju, te daje upute kako da krenemo dalje. (Mozaik knjiga, 119,00 kn)

Žene, hrana i žudnja – Alexandra Jamieson

Noviji naslov koji se bavi jednom od najkontroverznijih tema psihologije – hranom i kompulzijom da jedemo preko mjere tražeći u tome utjehu. Malo je žena koje se ne opterećuju ovim pitanjem. Zašto jedemo više nego što nam treba? Odgovor se nalazi u nama, samo ga trebamo pronaći. (Znanje, 45,00 kn)

Transurfing 1 – Vadim Zeland

Prvi dio fenomenalnog serijala ruskog fizičara i mistika. Ova knjiga otvorit će vam oči za jedan novi, prekrasan svijet u kojem se isplati živjeti. Istovremeno vrlo praktična i pomalo zbunjujuća, Zelandova učenja prodiru jako duboko. Ako vam se svidi, veselit će što ima i pet nastavaka. (Planetopija, 99,00 kn)

7 tajni uspjeha – Kenan Crnkić

Kenan je jedini autor s ove liste koji je iz regije. No, nije to razlog zašto ga uključujemo. Ova knjiga je zaslužila biti dijelom svake knjižnice samopomoći jer je topla, vrlo jasna i, korištenjem malog broja riječi, ističe istine koje vam mogu promijeniti život u vrlo kratkom roku. Ovdje bismo mogli uključiti još jedan kriterij: ako je autor osoba koja vas odmah osvoji i kojoj vjerujete čim je vidite, onda se isplati čitati njegove knjige. A Crnkić je upravo to: mudar čovjek kojem je cilj pomoći drugima pronaći sreću. (Fokus, 99,00 kn)

Ono što vidiš tek kad usporiš – Haemin Sunim

Naša posljednja preporuka je ujedno i najnovija knjiga na listi, objavljena prošli mjesec. Korejski učitelj budizma na predivan način upućuje u to drevno učenje i one najsumnjičavije među nama. Potpuno svjestan da knjigu piše za modernog čovjeka, Sunim govori o stvarima koje se tiču svih nas bez iznimke. (Planetopija, 119,00 kn)

Linker
18. travanj 2024 09:36