PLOVITI SE MORA

Mala velika škola mora! Ljepše i zanimljivije ljeto klinci u Splitu teško mogu zamisliti

Drugu godinu za redom jedriličari splitkog kluba Mornar svoje znanje i ljubav prema moru prenose malim polaznicima ljetne ‘Škole mora‘.

"Putujući svijetom i upoznajući različite pomorske kulture jedna je činjenica bila očita, djeca i odrasli masovno jedre! Po kiši i grubom vremenu, po smeđem i mutnom moru ljude ništa ne ograničava da provedu vrijeme ploveći. Kod nas u Hrvatskoj, skroz suprotna priča... Obala i otoci kao iz bajke, more jedno od najčišćih na svijetu, a poznavanje mora i pomorske kulture općenito na jakom niskom nivou. Upravo inspiriran time i svjesnosti koliko nam je pomorska kultura nepoznata široj populaciji, a posebno mladima, velika mi je želja bila da što više djece nauči jedriti i proživi barem malo onoga što je meni jedrenje pružilo. Odrastanje u okolini kakvu pruža naše Jadransko more i obala zaista je nešto posebno, nešto što sa sigurnošću mogu reći da ne koristimo u punom potencijalu. Baš to me potaknulo i tako je nastala naša ljetna Škola mora", kaže jedriličar Filip Jurišić.

image

Članovi splitskog JK Mornar školarce uče jedriti

LUKA JUSTINIJANOVIC

Sa svojim kolegama je lani znanje i ljubav prema moru prenio brojnim klincima školske dobi od šest do petnaest godina, a ove godine su kapaciteti “Škole mora” od 180 mjesta popunjeni u rekordnom roku, a organizatori su za polaznike pripremili i dodatne aktivnosti.

image

Djeca su podijeljena u grupe od 15 polaznika

ŠKOLA MORA

Glavni cilj je najmlađima usaditi ljubav prema plavom izvoru života, upoznati ih sa svim ljepotama, ali opasnostima koje boravak na moru nosi, te maksimalno zainteresirati za jedrenje, plivanje, ronjenje, veslanje, ekologiju i biologiju mora, ribolov te pružiti im uvid u znanja i vještine potrebne za snalaženje na moru.

Čitajte i: OD ISTRE, PREKO KVARNERA, DO DALMACIJE: OVO SU PLAŽE NA KOJE MOŽETE SA SVOJIM LJUBIMCIMA

image

Filip Juriišić sa svojim imenjakom Filipom Jurišićem, Barbarom Vesanović i Sašom Jocićem

ŠKOLA MORA

Inicijator i pokretač projekta je Filip Jurišić, hrvatski reprezentativac i kormilar u klasi laser, a glavni trener je njegov mlađi kolega, imenjak i prezimenjak, Filip Jurišić. Voditeljica projekta je Barbara Vesanović, youtuberica poznata pod imenom "Debela Barbara", a u mentoriranju sudjeluje i profesor Saša Jocić, zajedno s drugim aktivnim jedriličarima iz JK Mornar.

image

Instruktor Tonči Stipanovć sa svojom učenicom

PRESS

Program se odvija u tri ciklusa po tri tjedna, a polaznici su podijeljeni u grupe od 15 sudionika, kako bi se instruktori svakom mogli individualno posvetiti.

Linker
04. travanj 2024 16:02