iStock
ROZA BUKA

Ne možete spavati? Spas bi mogla donijeti roza buka

Ako imate problema sa spavanjem, možda bi rješenje za vas moglo biti izlaganje takozvanoj "Rozoj buci".

Vjerojatno ste čuli za "bijelu buku", a njezina roza inačica je slična, ali se ipak razlikuje. Riječ je o mnoštvu frekvencija, visokih i niskih, koje slušatelja više opuštaju i koje eliminiraju ostale zvukove. Nova studija objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience pokazala je da slušanje roze buke može rezultirati dubljim snom i boljim pamćenjem.

Ranije studije su ovu teoriju potvrđivale na mladim osobama, ali sada je potvrđeno da roza buka djeluje bez obzira na dob. Autor studije je profesor neurologije Dr. Phyllis Zee koji je napravio istraživanje na skupini od 13 ljudi starijih od 60 godina. Svi su spavali sa slušalicama na ušima i morali su proći test memorije prije odlaska na spavanje i još jedan ujutro, kada su se probudili.

Kada su zaspali, kroz slušalice su im puštani kratki intervali roze buke, dovoljno glasni da ih se primijeti, ali ne toliko glasni da ih probude. "Roza buka je ugodna, podsjeća na hučanje vode" – izjavio je Dr. Zee za Time, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su po noći slušali rozu buku postizali tri puta bolje rezultate na testovima memorije od onih koji nisu.

Ova mala studija je pokazala da je dubok san snažno povezan s dobrom memorijom, a tome vam itekako može pomoći roza buka. Dr. Zee je istaknuo da bi trebalo napraviti veća i opsežnija istraživanja koja bi kao uzorak uzela više od tek dvije noći, ali pozitivan utjecaj roze buke na san teško je osporiti.

Linker
20. travanj 2024 09:18