Sjajna Elena Ferrante

Ne propustite: Genijalna prijateljica posljednja je ovogodišnja dramska premijera HNK u Zagrebu

Predstava prema romanu jedne od najčitanijih spisateljica diljem svijeta - Elene Ferrante posljednja je ovogodišnja dramska premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koja će se održati 30. prosinca.

Uoči posljednje ovogodišnje dramske premijere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, redateljica Marina Pejnović, glumice Jadranka Đokić, Iva Mihalić i Ksenija Marinković, voditeljica odnosa s javnošću Profil knjige Ivana Kalogjera, prevoditeljica tetralogije Ana Badurina te novinarka i urednica Pavica Knezović Belan. Povod je premijera predstave Genijalne prijateljice koja će se održati 30. prosinca u zagrebačkom HNK.

"Iznimno smo ponosni što smo drugo nacionalno kazalište u Europi, nakon National Theatera u Londonu, koje na scenu postavlja adaptaciju ovog glasovita romana. Premijera Genijalne prijateljice na određeni način pokazuje i ono što smo svih ovih godina nastojali postići, a to je biti Europsko kazalište koje se bavi temama poput ostalih Europskih kazališta te temama koje ulaze u dijalog i prostor vremena u kojem živimo. Teatarskim govorom rečeno, nastojali smo biti dovoljno uzbudljivi da privučemo gledatelje u kazalište", rekla je na samom početku konferencije intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan istaknuo je kako je priča o postavljanju Genijalne prijateljice u HNK u Zagrebu započela još prije tri godine, no proces oko autorskih prava je potrajao.

"Elena Ferrante, zašto baš ona? Jer je to autorica za kojom vlada enigma, tko je zapravo ona, koliko ima godina? Ona je u svojim 70-tim godinama a na Europsku i svjetsku literarnu scenu donijela je temu koja je u ovom trenutku vrlo značajna, a to je pogled u 50-te godine. U današnjem vremenu kriza, egzistencijalnog straha, idealno je vrijeme za podsjećanje na slična vremena a to su 50-te godine kada je Europa nakon svih ratova i strahota, okrenula stranicu i krenula dalje…to dalje je u srcu romana Elene Ferrante", pričao je Buljan a nadovezala se redateljica Marina Pejnović koja je dokazala da je i u ovim izazovnim vremenima moguće napraviti veliku predstavu s čak 29 glumaca.

image

U foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u suradnji s Profil knjigom održana konferencija za medije uoči posljednje dramske premijere u 2021. godini.

MARA BRATOŠ

"Na scenu postavljamo prvu knjigu koja prikazuje početak iznimno kompleksnog ženskog prijateljstva. Odnos tih dviju žena, Lile i Elene, nije crno bijeli, one se vole a i kad se mrze stalno su tu jedna za drugu. Ovaj roman naizgled kao da je zakašnjeli ali ono što je specifično je isprepletenost njihovih života koja je prikazana na beskrajno detaljan način dok se s druge strane nalazi socijalni kontekst, kontekst Rajona od kojega one pokušavaju pobjeći ali bez kojega ne postoje", dodala je.

Pejnović je napomenula kako je "dramskost" u ovoj adaptaciji potpuno koncentrirana unutar odnosa dviju glavnih protagonistica, dok je sve ostalo jedna sumanuta postajna dramaturgija kroz njihov život. Ne bih rekla da smo postigli dramatizaciju, nego adaptaciju, jer jedna rečenica u romanu traje pet minuta na sceni. Dakle više nije u pitanju dramska situacija, nego događajnost, koja je bila potrebna ovoj adaptaciji koju potpisuju Nina Pavlović i Filip Jurjević.

Prevoditeljica Profilovih romana Elene Ferrante Ana Badurina kazala je kako je prelijevanje na marginama ključan pojam i da upravo zbog toga romanu pristupamo na različite načine. Ferrante pripovijeda priču iz polazišta odrasle žene koja se vraća u prošlost i rekonstruira cijeli svoj život. Ističe kako spisateljicu ljudi ili vole ili ne vole jer je teško na nju ostati ravnodušan. Urednica i novinarka Pavica Knezović Belan spomenula je kako si je čitajući knjigu postavila pitanja je li to možda jedna žena. Lila i Lenu, dvije sudbine jedne te iste žene.

Voditeljica odnosa s javnošću Profil knjige Ivana Kalogjera rekla je da su sve knjige Elene Ferrante dočekane s velikim uzbuđenjem i doslovno su planule. Očito nam je trebala knjiga gdje smo se generacijski pronašli u problemima o kojima se godinama šutjelo, izjavila je.

Premijera predstave Genijalna prijateljica održat će se 30. prosinca, a reprizne izvedbe mogu se pogledati tijekom siječnja. Raspored predstava pogledajte na www.hnk.hr

Linker
20. travanj 2024 00:49