PODUZETNICA S KRIVE STRANE ZAKONA

Obmane i laži Anne Sorokin: Prevarantica desetljeća i nakon izlaska iz zatvora ne prestaje sanjati o - milijunima

Mini serijal ‘Projekt Anna‘ o imigrantici koja je njujoršku elitu uvjerila da je bogata nasljednica iz Europe, od 11. veljače se prikazuje na Netflixu.

Nijemica ruskog podrijetla Anna Sorokina (31) lani je u ovo doba godina odslužila svoju četverogodišnju zatvorsku kaznu i puštena je iz ženskog zatvora Albion u New Yorku, u čijem je sustavu bila zavedena pod brojem #19G0336. Šira javnost, pak, poznaje je pod imenom Anna Delvey kojim se predstavljala i koristila ga kao platformu na kojoj je izgradila svoj lažni identitet bogate europske nasljednice. Njime se služila od ljeta 2013. kad je stigla u New York do listopada 2017. kad je uhićena zbog prevare i brojnih neplaćenih računa koje je u tom vremenskom razdoblju nagomilala.

image

U Netflixovom serijalu njezin lik igra američka glumica Julia Garner

STEVE SANDS/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

- Financijski zločini su me proslavili. Tužitelji su me morali prikazati kao zlikovku, ali suđenje i njegovo medijsko praćenje na kraju su dodatno pridonijeli mojoj slavi i popularnosti - izjavla je Anna Sorokin po izlasku iz zatvora.

Rođena je 23. siječnja 1991. u Domodedovu, satelitskom gradu na jugoistočnoj periferiji Moskve i odrasla u radničkoj obitelji, koja je 2007. emigrirala u Njemačku. U gradiću Eschweiler u blizini granice s Belgijom završla je gimnaziju i maturirala, a nakon toga je otputovala u London gdje se zaposlila u agenciji za odnose s javnošću, te Pariz gdje je postala pripravnica u modnom časopisu Purple. Svijet mode, luksuza i života na visokoj nozi ju je fascinirao, a točka preokreta dogodila se u ljeto 2013. kad je s Purpleovom akreditacijom stigla na Njujorški tjedan mode. U svega nekoliko dana shvatila je kako je lako s Amerikancima sklopiti poznanstva i prijateljstva, ako im se proda prava priča, pa se počela predstavljati kao imućna nasljednica iz Njemačke, te osnivačica privatne umjetničke zaklade i VIP kluba. Time si je kupila ulaznicu u društvo milijardera i na njihove zabave, ali ne i novac. Njega je "stvarala" u zamršenom klupku pozajmica i kredita, čekova i kartica bez pokrića... - jednom riječju prevarom i krađom, a istovremno je gradila i svoj status na društvenim mrežama.

image

Anna Sorokin je zbog prevare i krađe osuđena na zatvorsku kaznu

JOHN MARSHALL MANTEL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nakon četiri godine muljanja i foliranja više se ni sama nije uspijevala ispetljati iz spirale laži i prevara koje je kreirala, pa je završila iza rešetaka.

Čitajte i: KRALJIČINOM MEZIMCU NEMA POMOĆI: SUDAC JE VEĆ ZAKAZAO GLAVNU RASPRAVU U TUŽBI ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Njezin slučaj nadahnuo je brojne publiciste, kazališne i filmske autore, a 11. veljače na Netflixovom kanalu zakazana je svjetska premijera miniserijala "Projekt Anna" u kojem njezin lik igra 27-godišnja glumica Julia Garner, dobitnica dvije nagrade Emmy za ulogu u dramskom serijalu "Ozark". Pripremajući se za ulogu dugo je razgovarala s Annom Sorokin, koja i dalje ne odustaje od svojih snova o milijunima i lakom zaradom s neba. Ovaj put pokušat će ih se domoći kao influenserica, sa stotinama tisuća pratitelja na društvenim mrežama, a jedini posao koji bi bila spremna prihvatiti, kako je napisala u jednom od svojih poruka, bio bi posao kreativne direktorice u globalnoj investicijskoj kompaniji. Hoće li u tome uspjeti?

Linker
18. travanj 2024 06:15