LJETO U ISTRI

Pet za Indirekt: Mali festival za velike emocije

S music & art festivalom Indirekt se družimo od 1. do 4. lipnja, na intimnom prostoru Kampa Veli Jože u Savudriji. Regionalna nezavisna scena i ove će se godine okupiti u Umagu i to zavučena u šumi, u hladu borova, tik uz more – u prekrasnom kampu Veli Jože.

Preko uha do srca – 5. izdanje Indirekt Music&Art festivala predstavlja – mladog, talentiranog inde/folkera Sir Croissant iz BIH, Indie/folk kantautora Jakob Kobala iz Slovenije, amerikana dark pop Sofie From Seattle iz Srbije te energični indie/blues rock duo Cari Cari i trippy/noise pop kolektiv Mile Me Def iz Austrije.

Jakob Kobal, 22-godišnji je kantautor iz Slovenije koji svira emotivne indie folk pjesme na engleskom s utjecajima u rasponu od Kings of Convinience, Syda Barreta do Bena Howarda i Jeffa Buckleya. Prvi singl, "Cloudless Sky", ga je odveo ove godine na Eurosonic Noordeslaag u Groningen. Nakon raspada teenagerskog punk benda u kojem je svirao bas, nabavio je akustičnu gitaru s kojom svira i danas. Njegov stil prenošenja osobnih misli i pogleda na svijet kroz stihove i glazbu, privukao je pažnju mnogih glazbenih urednika na radio postajama.

Cari Cari su Stephanie i Alexander, energični indie/blues rock duo iz Austrije. Počeli su kao sporedni projekt, da bi doživjeli uspjehe poput pojavaljivanja u soundtracku serije "Shameless", i to dva puta. Na njihovim nastupima se može čuti sintisajzer, zavodljiva gitara ukomponirana s južnjačkim beatovima bubnjeva, australski didžeridu i drombulje, a na vokalu se izmjenjuju i harmonično slažu.

Sofie from Seattle je dark pop projekt koji čine članovi različitih bendova amerikana scene. To su prijatelji koji stvaraju pjesme u spontanim druženjima između obaveza, u susretima između proba, propuštenih autobusa, poslova, otkaza, veslanja i plivanja, ispitnih rokova i razvijanja filmova. Zajedničko druženje na otoku Korčuli rezultirao je prvim singlom, a uskoro i EP-om. Ipak, Sofie trenutno nastupa kao čisto ženski bend u postavi koja se ustalila u prethodnom periodu (Đurđa, Milica, Aleksandra i Ivana). U skladu s glazbom koju stvaraju, sanjivom, akustičnom i fokusiranom na vokale, Sofie nastupa veoma rijetko, na ušuškanim i skrivenim mjestima trudeći se održati tu bliskost i neposrednost iz koje je sve i proizašlo. Stoga imamo jedinstvenu priliku poslušati ih u intimnoj atmosferi upravo na Indirektu.

Najmlađi među glazbenim 'obrocima', 16-godišnji je Igor Božanić aka Sir Croissant - indie folk glazbenik iz Banja Luke (BIH), koji se glazbom bavi 'oduvijek'. Svojom emotivnošću podsjeća na Stray Dogga, krhkošću na Rhye, a osjeća se i utjecaj Lise Hannigan. Ljubitelji Sie, po čijem albumu "Lady Croissant" je i dobio ime, uživat će u njegovim obradama pjesama. Prije točno godinu dana samostalno je izdao šest autorskih pjesama kao EP "Let Me Sleep". Jednostavnost, nježna gitara, šaputavi ambijentalni nemutirani vokal i ogoljeno srce ostavit će vas bez daha. Koliko je skroman i osjećajan Sir Croissant govori činjenica da kupnjom njegovog albuma donirate novce lokalnom skloništu za životinje.

Mile Me Deaf je trippy pop kolektiv iz Beča. Moglo bi se reći da je solo projekt jer je većina pjesama snimljena u dnevnoj sobi multiinstrumentalista i producenta Wolganga Möstla(Sex Jams, Killed By 9v Batteries, Melt Downer) koji je jedan od najkreativnijih glazbenika austrijske scene. Wolfgang je svirao gitaru sve dok nije uzeo sampler u ruke kad je slomio prst. Zahvaljujućim nesretnim okolnostima nastao je "Alien Age", najnoviji album inspiriran terorističkim napadom u Parizu. Slušajući ga neizbježne su asocijacije na Tame Impalu, Flaming Lipse, Foxygen i starije bendove zbog brojnih samplova koji su ukomponirani u album, ali i vokala u maniri Kevina Parkera. U nastupu uživo su popraćeni bendom i psihoaktivnim VJ-om. Ukoliko ste propustili MGMT u Zagrebu, toplo preporučamo ovaj eksperimentalni noise pop bend.

Linker
18. travanj 2024 12:56