ILUSTRACIJA GLORIA
Pridružite nam se!

Postanite članice Glorijinog književnog kluba i otkrijte s nama popularne nove naslove

Potaknuti rezultatima nedavnog istraživanja, koje je pokazalo da je samo 42 posto Hrvata starijih od šesnaest godina lani pročitalo jednu knjigu, odlučili smo to pokušati promijeniti i osnovati Glorijin književni klub kako bismo potaknuli ljude da više čitaju.

Potaknuti rezultatima nedavnog istraživanja, koje je pokazalo da je samo 42 posto Hrvata starijih od šesnaest godina lani pročitalo jednu knjigu, odlučili smo to pokušati promijeniti i osnovati Glorijin književni klub kako bismo potaknuli ljude da više čitaju.

Kada veliki bijeli kit povuče kapetana Ahaba u more, srca čitatelja osjete strah na potpuno isti način u Tokiju, Limi ili Timbuktuu. Kada Emma Bovary proguta arsen, kada se Ana Karenjina baci pod vlak, kada se Julien Sorel popne na vješala, drhtaj jednako prožme čitatelja koji vjeruje u Budu, Konfucija, Krista, Alaha ili je agnostik, nosi sako i kravatu, kimono ili bombachas.

Književnost stvara bratstvo među različitim ljudima i ruši brane koje su među muškarcima i ženama podigli neznanje, ideologije, religije, jezici ili glupost - riječi su peruanskog pisca Marija Vargasa Llose, koji se u svom govoru prilikom primanja Nobelove nagrade za književnost 2010. osvrnuo na važnost čitanja i njegova čarobna iskustva koja nam donosi.

Iako je čitanje stvar otmjene osame za koje je potrebno vrijeme i disciplina, njegove dobrobiti su zaista velike. Uz to što nam književnost nudi bijeg od stvarnosti, zahvaljujući čitanju razvijamo maštu i učimo kritički promišljati. Potaknuti rezultatima nedavnog istraživanja koje je pokazalo da je samo 42 posto Hrvata starijih od šesnaest godina lani pročitalo jednu knjigu, odlučili smo to pokušati promijeniti i osnovati Glorijin književni klub kako bismo potaknuli ljude da više čitaju.

image

Naslovnica knjige Vodič za dame - Kako uloviti bogatog muža

PRESS

Od četvrtka, 26. svibnja, jednom mjesečno predstavit ćemo našu knjigu mjeseca i pozvati vas da je zajedno s nama pročitate. Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a nakon mjesec dana - koliko imamo za čitanje, organizirat ćemo prvo druženje na kojem ćemo u opuštenoj atmosferi razmijeniti svoja iskustva i razmišljanja o Glorijinoj knjizi mjeseca. Osim čitateljica, u naš književni klub uključit ćemo i poznate osobe koje će nam se pridružiti u promoviranju čitanja. Jer kako je naglasio nobelovac Llosa: Moramo nastaviti sanjati, čitati i pisati, jer je to najbolji način koji smo pronašli da ublažimo našu smrtnost, da pobijedimo koroziju vremena i da nemoguće učinimo mogućim.

Prva knjiga Glorijinog Book cluba koju preporučujemo našim čitateljicama debitantski je roman britanske spisateljice Sophie Irwin 'Vodič za dame - Kako uloviti bogatog muža' u nakladi Stilusa. Djelo koje se nedavno našlo na trećem mjestu liste londonskog Sunday Timesa prevodi se na 25 jezika, a ako ste ljubiteljice opusa Jane Austen ili popularnog 'Bridgertona' doći ćete na svoje.

image

Sophie Irwin

STEPHANIE ALCAINO

Junakinja ovog povijesnog romana, mlada Kitty Talbot, mora spasiti obitelj koja bi, zbog očevih kockarskih dugova, mogla završiti na cesti. Kitty s četiri mlađe sestre odlazi u London ne bi li pronašla bogatog muža i ušla u visoko društvo. Spremna je žrtvovati vlastitu sreću da bi sestrama omogućila da se jednoga dana udaju iz ljubavi.

A za to joj je potreban novac. Premda se radnja zbiva početkom 19. stoljeća, Kitty možemo zamisliti i kao suvremenu ženu - tvrdoglavu i spremnu spasiti ljude koje voli te pronaći savršenog muškarca. U okrutnom okružju okorjelih bogataša, Kitty se mora osloniti na lukavost jer joj za vratom diše lord Radcliffe, koji je prozreo njezin plan. No, naša heroina neće dopustiti da ju itko omete u namjeri da se bogato uda - pa ni zgodni lord. Roman je zabavan, svjež i nepretenciozan - idealan za naš književni klub i dugo toplo ljeto.

Kako osvojiti knjigu doznajte na našem Instagram profilu.

Linker
30. travanj 2024 02:32