Filmska premijera u Sarajevu

Povijest se ponavlja: Nakon što je i sam glumio sa svojim ocem, Amar Bukvić prvi put na filmu sa šestogodišnjim sinom

Emotivna priča nakon kazališne postave dobila je i filmsku inačicu, čija je premijera održana u susjednoj nam državi. A da nije kao svaka druga govori već i činjenica da su za njezinu realizaciju zaslužni gotovo svi članovi jedne obitelji - otac, sin, kćer i unuk.

Svjetska premijera filma 'Djeca sa CNN-a' po istoimenom tekstu glumca i dramatičara Amira Bukvića u režiji njegove kćeri - redateljice Aide Bukvić, održana je ovaj vikend u Sarajevu. No tu obiteljska priča u tom filmu ne staje. Glavnu ulogu u svom filmskom prvijencu Aida je povjerila svom bratu Amaru Bukviću, a na velikom platnu po prvi put se pojavljuje jedan mali naturščik, Amarov šestogodišnji sin Aman. On je naravno bio i najuzbuđeniji sudionik svečane premijere u sarajevskom kinu Cineplex.

- Zadovoljan je kako je odigrao ulogu, a to je najvažnije. Sada je prvi put vidio film i bio je jako uzbuđen. Prije filmske projekcije pitao me idemo li u kazalište jer kako tata radi u 'Gavelli', mislio je da je on postao dio neke kazališne, a ne filmske priče. Još je mali pa mu se sve to pomiješalo - kazala nam je Alma Vukičević Bukvić, ponosna Amanova mama koja je po svemu sudeći, u obitelji dobila još jednog glumca.

image
PRIVATNA ARHIVA

A čini se kako se povijest ponavlja... “Prvi put kad sam glumio sa svojim ocem bilo je upravo u predstavi “Djeca sa CNN-a” davne 2008. godine. U tom trenutku nisam mogao niti zamisliti da ću deset godina kasnije scene istoimenog filma snimati sa svojim sinom. Snimanje je proteklo odlično, a Aman je iz prve ruke mogao vidjeti kako izgleda jedan dan kod tate na poslu” ispričao nam je i Amar.

Dramski tekst 'Djeca sa CNN-a' svoju kazališnu premjeru imao je 2005. u sarajevskom Pozorištu mladih, a tri godine kasnije u zagrebačkom Histrionskom domu.

Obje predstave kao i film režirala je Aida Bukvić, nagrađivana hrvatska redateljica koja je na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama dobila nagradu 'Orlando' za predstavu 'Glava lava'.

"Naš film, kao i istoimena drama, nastao je iz potrebe da ne zaboravimo strašne zločine kojima smo svjedočili te budućnosti koju moram živjeti uz traume koje nas i danas prate" kazala je Aida Bukvić, koja je kazališni dramski tekst prilagodila filmskoj priči, a da je napravila dobar posao dokaz je i veliki aplauz koji je filmsku ekipu dočekao nakon projekcije.

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino - kojeg igra Amara Bukvić, izgubio oca i dva brata. Kao izbjeglica odlazi u Zagreb s tetom i petogodišnjim bratom (Amal Bukvić) te ga kao ratno siroče šalju izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač, podstanar je, a jedina veza sa svijetom je telefonska govornica iz koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu.

Dinin emotivni život promijenit će dolazak nove sustanarke Dore koju igra Iva Mihalić s kojom dijeli sličnu sudbinu - on je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara.

image

Redateljica Aida Bukvić i glumac Amar Bukvić sa sinom Amanom te njihov otac Amir Bukvić.

PRIVATNA ARHIVA

Redateljica i ekipa filma u kojem među ostalima igraju i Pero Juričić, Sreten Mokrović, Mirela Brekalo, Damir Lončar i prerano preminuli glumac zagrebačkog ZKM-a Robert Budak, uskoro najavljuju i zagrebačku premijeru koja bi se trebala održati u siječnju.

Linker
06. ožujak 2024 08:18