PREPORUKE

Pred produženi vikend donosimo naš izbor! Pronašli smo pet odličnih serija i filmova koje možete pogledati

Intrigantna islandska serija u čijem je središtu eruptirajući vulkan, povratak Ricka i Mortya te humoristična drama s Kevinom Hartom neke su od preporuka za ugodan vikend.

Katla - (Netflix)

Sjajni islandski filmaš Baltasar Kormákur, možda najpoznatiji po filmovima „Everest” i „101 Reykjavík”, stvorio je s kolegom Sigurjónom Kjartanssonom neobičnu seriju „Katla” u čijem je središtu – neprestano eruptirajući vulkan. Priča je to o malom selu Vik, gdje se iza puno pepela skriva mnoštvo tajni, a u glavnim su ulogama Guðrún Ýr Eyfjörð, Íris Tanja Flygenring, Ingvar Sigurdsson i Baltasar Breki Samper. Atmosferična serija s intrigantnim zapletima i pamtljivim likovima.

Shetland - (Pickbox Now)

Ljubitelji britanskih kriminalističkih serija uživat će u pustolovinama škotskog policijskog inspektora Jimmyja Pereza. Glumi ga Douglas Henshall (inače suprug hrvatske dramaturginje Tene Štivičić) u hvaljenoj seriji „Shetland”, čija se radnja događa na, gle čuda, Shetlandu, subarktičkom arhipelagu smještenom između Velike Britanije, Farskih Otoka i Norveške. Serija stvorena prema romanu Ann Cleeves, nije najnovija, prva sezona snimljena je 2013., ali sada se na Pickboxu može pogledati prvih pet sezona (snimljeno je ukupno šest, a planira se snimati i dalje).

Rick i Morty - (HBO GO)

Genijalno-ludi znanstvenik Rick Sanchez i njegov unuk Morty svojim su neobičnim humorom osvojili gledatelje diljem svijeta, pa ne čudi što se nestrpljivo iščekuje početak pete sezone. On će doći 21. lipnja, a u hrvatskoj će se moći gledati u online videoteci HBO GO. Istoga dana u ponudu dolaze i prethodne sezone neobične serije koju su stvorili Dan Harmon i Justin Roiland.

Očinstvo - (Netflix)

Koncept je prokušan – nakon što mu supruga iznenadno premine, nespremni otac mora se početi sam brinuti za malu kćer. Priča je viđena više od nekoliko puta, ali redatelj Paul Weitz i glavna zvijezda Kevin Hart uspijevaju u humorističnoj drami „Očinstvo” postići zadovoljavajući balans emocija. Film je snimljen prema istinitoj priči Amerikanca Matthewa Logelina, čija je supruga preminula 27 sati nakon poroda te je bio prisiljen istovremeno se suočiti s golemom tugom i velikom radosti, ali i prionuti roditeljskim obvezama.

ZagrebDox: Milo Rau - (ZagrebDox.hr)

Međunarodni festival dokumentarnog filma traje do 20. lipnja, a do tada nudi još jednu online poslasticu – tri hvaljena filma švicarskog autora. Na rasporedu su „Kongoanski tribunal”, autentičan prikaz jednog od najvećih i najkrvavijih gospodarskih ratova u povijesti čovječanstva, „Moskovsko suđenje” koje tematizira represivan odnos Putinova režima prema umjetnicima i slobodi izražavanja te „Posljednji dani Ceaușescuovih” u kojem redatelj rekreira suđenje i smaknuće despotskog rumunjskog vladajućeg para, dopunjujući film iskazima očevidaca i arhivskom građom. Gledanje filmova je besplatno, a detalji se mogu naći na internetskoj stranici ZagrebDoxa.

Linker
06. travanj 2024 00:52