The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
Ožujak u znaku 'Psiha'

Programom 'Svi ponekad malo poludimo' obilježava se 60 godina od izlaska Hitchcockova remek-djela

Program Kinoteke "60 godina Psiha" prvi je od tri filmska ciklusa kojim će se obilježiti šest desetljeća od premijere triju filmova koji su promijenili način na koji gledamo filmove i razumijemo svijet.

Prije točno 60 godina "Psiho" Alfreda Hitchcocka ugledao je mrak kinodvorana i zauvijek promijenio način na koji gledamo filmove i razumijemo svijet. Tim povodom kino Kinoteka "Psihu" posvećuje tematski program, koji se održava do kraja ožujka, a istražuje njegov utjecaj na filmove, autore, estetike i žanrove diljem svijeta. Program 60 godina Psiha: Svi ponekad malo poludimo podijeljen je u tri cjeline, a svaka je organizirana oko neke inovacije Hitchcockova remek-djela.

Psiho je prvi film koji je pokazao da čudovište, kao personifikacija prijetnje i zla, ne dolazi iz gotičkih dvoraca, maglovitih šuma ili svemirskih prostranstava, nego da se nalazi u susjedstvu, u obitelji te u samome čovjeku. Stoga je fokus prvog tjedna na filmskim psihozama i ludostima proizašlima iz Hitchcockova reza.

Prvi tjedan

Program uključuje eksploatacijski klasik "Ubojita" velikog hollywoodskog šaljivdžije Williama Castlea, napeti psihološki triler "Kolekcionar" Williama Wylera te politički slasher "Već viđeno" Gorana Markovića. Prikazat će se i pop-art remake "Psiho" Gusa van Santa, a prvi tjedan zaključuje "Kad jaganjci utihnu" Jonathana Demmea, po mnogima jedan od najboljih psiholoških trilera svih vremena.

Built in 1959, the House of PSYCHO, one of the greatest movies of Alfred Hichtcock is in very poor condition. To save it from collapse, a petition has been launched against Universal Studios.
Construite en 1959, l'inquiétante demeure de PSYCHOSE, l'un des plus grands films d'Alfred Hichtcock est en très mauvais état. Pour la sauver de l'effondrement, une pétition a été lancée contre les studios Universal. NOTE this is a PR photo. SUNSETBOX does not claim any Copyright or License in the attached material. Fees charged by SUNSETBOX are for SUNSETBOX's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold SUNSETBOX harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material, Image: 185663825, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line:  Sunset Box / Allpix Press / Profimedia
Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Besmislen, iznenadan i okrutan način na koji se Hitchcock riješio protagonistice Marion Crane na kraju prve trećine filma duboko je zasjekao u naš osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Bio je to prvi puta da studijski producirani film nudi sliku svijeta koja je nepredvidiva, kaotična i nasilna, baš kao što je to ponekad i sam život.

Drugi tjedan

Stoga su drugi tjedan na repertoaru filmovi koji su iskoristili žanr filma detekcije, krimića, trilera ili horora kako bi prikazali svijet u mijeni te ponekad uzaludna nastojanja čovjeka da u njemu nađe smisao. Program obuhvaća filmove u rasponu od "Plavog baršuna" Davida Lyncha pa do "Zodijaka" Davida Finchera.

Kraj ciklusa

Ciklus zaključuju ostvarenja autora koji su Hitchcockovo poigravanje s filmskom dramaturgijom i očekivanjima gledatelja prihvatili kao izazov te snimili filmove prepune iznenađenja, napetosti i obrata, u kojima domišljato dovode u pitanje koncept protagonista i antagonista, detektiva i zlikovaca, žrtvi i počinitelja. Izbor uključuje filmove poput "Izgaranja" Leeja Chang-donga i "Obučena da ubije" Briana de Palme.

Program "60 godina Psiha" prvi je od tri filmska ciklusa kojim će se obilježiti šest desetljeća od premijere triju filmova koji su promijenili način na koji gledamo filmove i razumijemo svijet. Nakon Hitchcockova klasika na rasporedu su programi posvećeni "Avanturi" (L'avventura, 1960) Michelangela Antonionija i "Do posljednjeg daha" (À bout de souffle, 1960) Jean-Luca Godarda.

Linker
15. travanj 2024 10:47