DOBRODOŠLI U PAKOŠTANE

Skriveni biser Dalmacije oduševljava položajem, ali i posebnom prirodnom ljepotom

Kratak je put od pakoštanske rive do obližnjeg Vranskog jezera, zaštićenog parka prirode kojeg je najljepše posjetiti u proljeće.

Kad se spomene Dalmacija i turizam, prve su asocijacije obala, plaža, ljeto... No, taj dio naše zemlje pruža još mnogo atraktivnih sadržaja, od sve razvijenijeg etno turizma i prirodnih ljepota u zaleđu do zanimljive arhitekture. Pakoštane, gradić smješten na jedinstvenom položaju između mora i Vranskog jezera, s čak tri parka prirode u blizini (Krka, Kornati i Paklenica), sjajna je baza za izlete na privlačne lokacije u njegovoj okolici.

image

Maslinici na obali Vranskog jezera

SHUTTERSTOCK

Nakon što razgledate mjesne povijesne atrakcije, poput župne crkve Uzašašća Gospodinova, uputite se desetak kilometara dalje od Pakoštana gdje se može vidjeti najzapadniji očuvani primjer svjetovnog osmanlijskog graditeljstva u Europi - Maškovića han, prije nekoliko godina obnovljen i pretvoren u mali baštinski hotel. Ime je dobio po Jusufu Maškoviću, visokom dostojanstveniku na dvoru turskog sultana u 17. stoljeću i jedno vrijeme vrhovnog admirala turske flote, koji je bio porijeklom iz obližnjeg sela Vrane. Mašković ga je dao sagraditi 1644., a zamislio ga je kao han, dakle kombinaciju konačišta, mjesta trgovanja i vojnog uporišta, ali i kao svoju raskošnu rezidenciju kad se jednom iz Carigrada vrati u rodni kraj.

image

Maskoviča han oduševljava i iz ptičje perspektive

SHUTTERSTOCK

No, nikad se u njega nije vratio jer ga je već sljedeće godine sultan dao smaknuti, nezadovoljan time što je Mašković nakon pomorske bitke kod Krete 1645., u kojoj je turska flota porazila Mlečane, on kao vrhovni vojskovođa oslobodio zarobljenike i pustio ih kući.

Čitajte i: OD HRVATSKE DO TURSKE: PUSTOLOVINA ŽIVOTA USPRKOS SVIM PREPREKAMA

Zbog Maškovićeve smrti han nije završen prema njegovoj zamisli, nego je pretvoren u nešto skromnije odmorište za putnike, pa su u njemu, primjerice, sagrađene prostorije u kojima su na katu boravili putujući trgovci, a ispod njih je bila štala za njihove konje.

image

Kušaonica Kraljevskih vinograda u blizini Zadra

LUKA GERLANC/CROPIX

Kad se danas uđe u han kroz glavni, masivan kameni prolaz s kulom iznad njega, lako je pomisliti da ste se vremeplovom vratili u 17. stoljeće, u doba kad je Osmansko Carstvo bilo na vrhuncu moći. Han je četverokutnog oblika, opasan zidinama s puškarnicama, koje i danas djeluju impresivno, a iznutra su dva dvorišta. U većem se nalazi recepcija, wellness centar, na mjestu nekadašnje turske kupelji i hamama, te muzej, a u drugom, manjem, su sobe i restoran na mjestu nekadašnje džamije. U njemu se poslužuju lokalni specijaliteti, ali i jela s orijentalnim štihom.

image

Drvene šetnice u ornitološkom rezervatu

SHUTTERSTOCK

U blizini Maškovića hana vrijedi posjetiti Vransko jezero. Dugo je nešto više od 13 km te je cijelo područje oko njega zaštićeni park prirode, s uređenim šetnicama, vidikovcima i biciklističkim stazama. Zanimljivo je i sportskim ribolovcima, a kako je ujedno i prirodno stanište brojnih ptičjih vrsta, njih čak 235, proglašeno je i ornitološkim rezervatom.

image

Moderna interpelacija savršeno se uklopila u baštinu

PRIVATNI ALBUM

Zaljubljenici u konje imaju priliku jahati stazama vranskih polja, kao i doživjeti nezaboravan osjećaj jahanja kroz vodu i obalom Vranskog jezera koje organizira lokalni konjički klub, a u bližoj okolici su i Kraljevski vinogradi, odlično odredište za uživanje u dobrom vinu i jelima ispod peke, s čije se terase pruža nezaboravan pogled na Petrčane i otoke zadarskog arhipelaga.

image

Vransko jezero je zaštićeni park prirode

SHUTTERSTOCK
Linker
23. travanj 2024 12:50