MADE IN SARAJEVO

Spektakl za uši: Nikša Bratoš orkestrirao pjesme Zdravka Čolića, Indexa, Bijelog dugmeta, Plavog orkestra...

Poznati domaći producent pripremio je poslasticu za zagrebačku publiku. Poslušajte ‘Lejlu’ i ‘Dirliju’ u pratnji Zagrebačke filharmonije.

U zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 17. prosinca orit će najveći hitovi legendarnih sarajevskih izvođača koje je za koncert ‘Ima neka tajna veza - Made in Sarajevo’ u pratnji orkestra Zagrebačke filharmonije aranžirao producent Nikša Bratoš.

image

koncert ima neka tajna veya

FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Zahvaljujući toj glazbenoj suradnji zagrebačka publika će premijerno imati priliku uživati u novom ruhu pjesama kao što su ‘Da sam ja netko’, ‘Ima neka tajna veza’, ‘Sarajevo, ljubavi moja’, ‘Lejla’, ‘Dirlija’, ‘Zenica blues’, ‘Sve smo mogli mi’, koje već desetljećima obilježavaju odrastanje generacija i podsjetnik su na najslavnije dane Sarajeva, kad je glavni grad Bosne i Hercegovine bio regionalno pop i rock središte iz kojeg su proizašli bendovi poput Bijelog dugmeta, Indexa, Plavog orkestra, Crvene jabuke, Zabranjenog pušenja, te izvođača poput Zdravka Čolića, Harija Mata Harija, Kemala Montena, Seida Memića Vajte i drugih.

image

Sarajevski glazbenik Saša Lošić

FOTOGRAFIJE: NIKOLA VILIC/CROPIX NIKOLA VILIć/CROPIX

- Živjeti u Sarajevu značilo je odrastati u moru glazbenih utjecaja. Paralelno smo slušali Straussovog ‘Zarathustru’, američke repere Gang Of Four, britanski ska pun The Clash, popularnu i izvornu narodnu muziku, jazz, talijanske šlagere Adriana Celentana, Princeove funky hitove, dalmatinske klape... Tako da se u autorskom izrazu većine sarajevskih skladatelja i glazbenika osjeća taj eklekticizam, odnosno specifičnosti podneblja i sredine u kojoj smo odrastali. Uz progresivnost i umjetničku dekadenciju Zapada opijala nas je i mističnog Orijenta, slatka nostalgija i patetičnost Sjevera, te toplina Mediterana. To je uzrok naše sveprisutne glazbene tolerancije - kaže Saša Lošić Loša, frontmen Plavog orkestra, legendarne teen atrakcije koja se s vremenom prometnula u jedan od najvažnijih sarajevskih bendova svih vremena.

Čitajte i: Sve tajne Paula McCartneyja: Golobrad je trebao postati tata, bivšoj je govorio da je ‘razmažena krava‘, a ljubav je pronašao s bogatašicom

image

Producent Nikša Bratoš

FOTOGRAFIJE: NERA SIMIC/CROPIX NERA ŠIMIć7CROPIX

Loša je jedan od mnogih glazbenika koji je u svom kalendaru sačuvao termin za taj dosad neviđeni glazbeni događaj na kojem će vokalne dionice otpjevati Maya Sar, Aida Mušanović-Arsirć, Nermin Puškar, Ivan Jelić i Adi Šoše. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će Ranko Rihtman i Josip Cvitanović, a ulaz na koncert moguć je uz predočenje valjane EU Covid potvrde ili negativnog brzog antigenskog testa - testiranje se obavlja uoči događaja o trošku organizatora.

Linker
19. travanj 2024 20:08