StockFood
SLASNI JELOVNIK

Šumske strasti: 3 jednostavna recepta s gljivama u glavnoj ulozi

Uz bogatu ponudu gljiva potrebni su još samo jednostavni recepti da bi se kreirao slasni jesenski jelovnik.

Uz bogatu ponudu gljiva potrebni su još samo jednostavni recepti da bi se kreirao slasni jesenski jelovnik.

NJOKI S VRGANJIMA

StockFood

SASTOJCI 500 g njoka, 350 g mladih vrganja, 80 g maslaca, 100 g parmezana, nekoliko listova crvenog radiča, 100 ml suhog bijelog vina, 2 režnja češnjaka, sol, papar, suhi origano, svježi peršin

PRIPRAVA Vrganje narezati na tanke ploške, pokapati maslinovim uljem i prepržiti na grill tavi. Na otopljenom maslacu propirjati protisnuti češnjak, dodati narezane listove crvenog radiča, kratko prepržiti te podliti vinom. Začiniti. Kad tekućina ispari, umiješati kuhane njoke i prepržene vrganje te na kraju ribani parmezan. Posuti svježim peršinom.

POHANI ŠAMPINJONI

StockFood

SASTOJCI 8 - 12 smeđih šampinjona, 400 g krušnih mrvica, 100 g brašna, 150 ml mlijeka, 1 žlica limunovog soka ulje za prženje, sol, papar, 5 žlica nasjeckanog peršina

SASTOJCI ZA UMAK 500 ml mlijeka, 4 žlice brašna, 50 g maslaca, prstohvat muškatnog oraščića, 100 g sira gauda, sol

PRIPRAVA U mlijeko uliti limunov sok i pustiti da odstoji desetak minuta. Gljive očistiti i prerezati na pola. U blenderu pomiješati svježi peršin i krušne mrvice. Posoliti i popapriti po želji. U tri zdjelice odvojeno staviti brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice. Polovice šampinjona dobro uvaljati u brašno, zatim umočiti u mlijeko i na kraju u mrvice s peršinom. Peći na zagrijanom ulju oko tri minute sa svake strane dok se ne dobije zlatna korica. Maslac otopiti na laganoj vatri te u njemu uz miješanje kratko popržiti brašno. Uliti toplo mlijeko i miješati pjenjačom dok se ne zgusne. Na kraju dodati naribani sir, sol i prstohvat muškatnog oraščića. Umak poslužiti s pohanim gljivama.

TOST S GLJIVAMA I SIROM

StockFood

SASTOJCI 8 kriški kruha, 150 g svježih gljiva po izboru, 1 režanj češnjaka, 150 g sira grojer, maslinovo ulje, sol, papar

PRIPRAVA Gljive narezati, posoliti, popapriti i pomiješati s malo maslinovog ulja te prepeći s obje strane na grill tavi. Na istoj tavi prepržiti s obje strane i kruh. Po kriškama hrskavog kruha postrugati češnjak za aromu, dodati nekoliko kapi maslinovog ulja, složiti pečene gljive i na njih naribani sir. Zapeći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 3-4 minute, dok se sir ne otopi.

13. prosinac 2025 06:29