Sjajan program

To se ne propušta: Na naš najdugovječniji jazz festival stižu vrhunski svjetski glazbenici

Grožnjan će i ovog srpnja ugostiti neka od najznačajnijih imena iz svijeta jazza, ali i mladim glazbenicima omogućiti da se predstave publici i zasviraju pred svojim uzorima.

Festival Jazz is Back! BP, najdugovječniji i najduži hrvatski jazz festival, od 14. srpnja u Grožnjanu ugostit će vrhunske svjetske jazz glazbenike, domaće glazbene zvijezde i mlade talente koji dolaze u istarski grad umjetnika brusiti svoje vještine.

Svaku večer s početkom od 21 sat na terasi Belvedere mnogobrojna publika imat će priliku uživati u nastupima Grammy dobitnika: Garya Smulyana, Luisa Bonille, Alexa Sipiagina, John Rileya, Dicka Oattsa… , kao i svjetski poznatim jazz zvijezdama poput Jima Rotondia, Jona Boutelliera, Andrea Pozze, Aldoa Zuninoa i dr. Naravno, Festival se ne može održati bez stalnog postava mentora Grožnjan All stars u sastavu, između ostalih, Elvisa Penave, Lee Lovrenčić, Joea Kapolovitza, Gorana Rukavine, Marka Lazarića Karlheinz Miklina, Famoaudou don Moyea i drugih već spomenutih mentora. U programu festivala nastupit će i Amira Medunjanin i Ante Gelo, Borna Šercar i Ladarice te Zdenka Kovačiček i Green House Band.

Gotovo četvrt stoljeća Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji s Općinom Grožnjan i Polivalentnim kulturnim centrom Grožnjan organizira Festival koji je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.

image

Andreja Rundek s Ftičekima

PRESS

Međunarodno poznati Festival Jazz is Back! BP programski objedinjava i Ljetnu jazz škola Hrvatske glazbene mladeži koje se održava od 16. do 27. srpnja te seminar Croatia Drum Camp koji se održava od 19. do 25. srpnja. Mlade glazbenike iz cijeloga svijeta kroz 10 radionica i predavanja podučava međunarodni tim mentora. Održat će se radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, bas i saksofon te radionica za ansamble.

U vrijeme trajanja ova tri vrhunska jazz programa svaki kutak Grožnjana postaje pozornica tijekom cijeloga dana koju posjeti više desetaka tisuća posjetitelja i turista, a kulminacija dnevnih zbivanja su koncertne večeri kojima se vesele sve generacije. Time Grožnjan i Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži postaju i svjetski priznati inkubator jazz glazbenika.

image

Osim što se svira, u Grožnjanu se pjeva, ali i pleše

PRESS

Festival će se 14. srpnja otvoriti posvetom Bošku Petroviću, jednom od pokretača festivala, i to koncertom BP Evening kada će nastupiti Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik, Blaž Jurjevčić i Tijan Grašić. Nastavit će se 15. srpnja s koncertom Ethno Croatia kada će mladi glazbenici prezentirati svoje usvojene vještine, a gdje u Grožnjanu uz glazbu uče i o jednakosti, toleranciji i demokraciji. Subota, 16. srpnja rezervirana je za Grožnjan All Stars (Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Penava, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina), mentore Ljetne jazz škole. U nedjelju, 17. srpnja nastupit će Zvjezdan Ružić, skladatelj i pijanist, peterostruki dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin. Ulaz na koncerte je slobodan, a isti se mogu pratiti i live streamingom putem YouTube kanala Općine Grožnjan.

Programi HGM-a u Grožnjanu pokazuju jedinstvenu sinergiju kulture i turizma čime se jača kvaliteta turističke prezentacije područja gornje Bujštine, Istre i Hrvatske.

Na festivalu će se predstaviti brojni domaći vinari i uljari gdje će posjetitelji tijekom 14 koncertnih večeri imati prigodu degustirati domaće proizvode.

image

Mladi imaju priliku usavršiti svoje znanje

PRESS

"S velikim oduševljenjem čekamo još jednu sezonu jazz spektakla u najmanjoj jazz metropoli na svijetu", poručio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske Županije iskazujući zapravo s kojom se razinom emocija iščekuju jazz programi u Grožnjanu. U istom ozračju pozdravio je održavanje ovogodišnjeg Festivala i Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan poručujući kako su dvotjedni večernji zvuci jazz glazbe nezamjenjivo bogatstvo grožnjanskog kulturnog ljeta.

"Inspirativna raznolikost glazbene improvizacije daje ovom jedinstvenom glazbenom događaju magičnu privlačnost tako da ga vjerna publika stalno posjećuje, a organizatorima, sponzorima i drugim sudionicima koji se brinu za njegov kontinuitet daje snagu i volju da njegov uspjeh nikad ne izblijedi", kazao je Stocovaz te se zahvalio HGM-u, vinarima, sponzorima i svima koji doprinose da Festival ostane glazbena zvijezda na glazbenom nebu Hrvatske i Grožnjana.

image

Na festivalu se održavaju i masterclassovi

MARKO PLETIKOSA

Dakako, ni Rino Duniš, ravnatelj Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan nije skrivao svoje oduševljenje te je izrazio toplu dobrodošlicu svim gostima i posjetiteljima u ovaj komadić zemaljskog raja koji istinski predstavlja Mediteran kakav je nekad bio. "Navečer kad uđete u grad imat ćete osjećaj da je vrijeme stalo, ali će vas ubrzo probuditi jazz ptičice koje će neumorno pjevati četrnaest večeri za vas i brinuti da se osjećate dobro", izjavio je Duniš, inspiriran iznimnim ozračjem koje stvaraju vrhunski glazbenici i mladi talenti koji će se sigurno vratiti u Grožnjan i na vrhuncu svoje jazz karijere.

Više informacija potražite na hgm.hr.

Program festivala Jazz is Back! BP 2022., terasa Belvedere s početkom do 21 sat

14. 7. BP Evening

Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik, Blaž Jurjevčić, Tijan Grašić

15. 7. Ethno Croatia

16. 7. Grožnjan All Stars

Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Penava, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina

17. 7. Zvjezdan Ružić

18. 7. JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla

19. 7. Dameronia‘s Legacy All Stars

Jim Rotondi, Dick Oatts, Jon Boutellier, Gary Smulyan, Luis Bonilla, Andrea Pozza, Aldo Zunino, Bernd Reiter

20. 7. Amira Medunjanin & Ante Gelo

21. 7. Borna Šercar & Lado

22. 7. Zdenka Kovačiček & Green House Band

23. 7. Grožnjan All Stars

Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Penava, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, John Riley & Marko Lazarić

24. 7. Croatia Durm Camp finale - Students & Mentors

Famaudou Don Moye, John Riley, Karlheinz Miklin Jr. & Marko Lazarić

25. 7. Sterpin - Kolarević Quartet

Branko Sterpin, Srđan Kolarević, Srđan Kuzmanović, Marco Quarantotto

26. 7. JM International Music School Finale - Students & Mentors

27. 7. Edi East Trance Blues

Linker
25. travanj 2024 14:08