MISLI ZELENO, JEDI ZELENO

Urbana vrtlarica iz centra grada otkriva kako uzgojiti hranu na svom balkonu

Zagrepčanka Andreja Čoh pokrenula je vikend radionicu ‘Jestivi balkon’ na kojoj polaznike podučava kako da u svojim domovima i na terasama uzgoje povrće, začine i ljekovito bilje

Većina gradskih balkona prazna je ili služi kao skladišni prostor. Zato ih je bolje iskoristiti za vrtlarenje, govori urbana vrtlarica Andreja Čoh. Da postoji veliko zanimanje za uzgajanje hrane u gradu pokazuje dobar odaziv na radionice ‘“Jestivi balkon” koje Andreja vodi svake subote u prostorima Zelenog inkubatora u Medulićevoj ulici. Radionice su podijeljene u četiri tematske cjeline: planiranje vrta, uzgajanje presadnica, kompostiranje u kući i uzgajanje začinskog bilja te jagoda na balkonu.

image

Andreja Čoh voditeljica je radionice 'Jestivi balkon'

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Riječ je o četverosatnim interaktivnim druženjima kroz praktične primjere pa se na jednostavan i zabavan način uči osnovama vrtlarenja u gradu - u vrtu, stanu ili balkonu. Polaznici uče kako samostalno uzgajati hranu bilo da je riječ o uzgoju povrća, začina i ljekovitog bilja od sjemena do biljaka s plodovima.

Čitajte i: I fit i sit! Top recepti s plavom ribom iz digitalne kuharice Sanje Žuljević

Iza svega stoji nova udruga Zeleni inkubator koja je osnovana s ciljem poticanja održivog razvoja i novih tehnologija proizvodnje hrane, a cilj joj je edukacija građana o ekološkom uzgoju hrane u vrtu kroz razne radionice diljem Zagreba. Spontano se tako polaznici zaljubljuju u vrtlarenje, baš kao što se to dogodilo i Andreji.

image

Najvažnije je naučiti kako sami možemo uzgajati namirnice, kaže Andreja Čoh

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Radeći u dnevno političkom novinarstvu, koje je vrlo stresno, prostor vrta bio je svojevrsna terapija od sivila i crnih vijesti. To je mjesto gdje izražavam svoju kreativnu stranu, žensku energiju, prostor kojem se posvećujem svakodnevno bilo da sam fizički u njemu ili provodim vrijeme čitajući ili pišući o njemu. Ljubav prema vrtlarenju uistinu se razvila sasvim spontano. U početku sam uzgajanju biljaka pristupila iz znatiželje, zanimalo me kako izgleda biljka rajčice, može li se uzgojiti krumpir u tegli, koliko ću dobiti plodova od jednog grma američkih borovnica.

image

Presadnice koje će zazelenjeti terasu i balkon

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Nije to bio smisleni plan, prostor vrta kreirao se pomalo kako je broj biljaka rastao u toj zelenoj gradskoj oazi na krovu zgrade gdje sam živjela - govori Andreja. Desetak godina imala je vrt na krovu u strogom centru metropole gdje je svatko bio dobrodošao po dozu motivacije i inspiracije. Trenutačno s obitelji živi u Gorskom kotaru gdje uzgaja biljke na terasi, a u planu je na proljeće kreirati povrtnjak od stotinjak četvornih metara koristeći se tehnikom “vrt bez kopanja”.

image

Na balkonu se mogu uzgajati začini, hrana i ljekovito bilje

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
16. travanj 2024 03:27