FOTOGRAFIJE: INSTAGRAM
Priključite se i vi!

Veći ste od svoje veličine! Nives i Goran, Lejla, Jelena i Ana samo su dio poznatih koji su danas poslali snažnu poruku

Kampanju su prvi podržali Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić iz modnog dvojca ELFS, a ubrzo su im se priključili i brojni prijatelji i suradnici te mnoge javne osobe poput Ane Begić Tahiri, Jelene Glišić, Mije Dimšić, Ivane Mišerić i mnogih drugih.

Kampanju su prvi podržali Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić iz modnog dvojca ELFS, a ubrzo su im se priključili i brojni prijatelji i suradnici te mnoge javne osobe poput Ane Begić Tahiri, Jelene Glišić, Mije Dimšić, Ivane Mišerić i mnogih drugih.

Brojne poznate i javne osobe priključile su se kampanji na društvenim mrežama u povodu Svjetskog dana poremećaja hranjenja, koju je pokrenula magistra psihologije i doktorandica na Universita' Cattolica u Milanu Anđela Jelić, a čiji je cilj podići svijest o tome kako naš tjelesni izgled ne određuje našu vrijednost, odnosno da konfekcijska veličina ne određuje vrijednost osobe i njezinih sposobnosti.

"Kampanju smo pokrenuli na društvenim mrežama upravo zato što nam se tamo u velikoj mjeri postavljaju određena pravila i norme kako trebamo izgledati i kako se odijevati. Nažalost, danas je to jako snažno, u toj mjeri da mnogi smatraju da, ako tjelesnim izgledom ne zadovoljavamo očekivanja drugih i trendova koja se promiču, ne vrijede, odnosno ne mogu biti uspješni ni zadovoljni, što je u potpunosti pogrešno", objašnjava Anđela Jelić, dodajući da upravo slogan #VecaOdSvojeVelicine, #VeciOdSvojeVelicine ističe da je naša vrijednost veća od onoga što je na prvi pogled očima vidljivo.

Kampanju su prvi podržali Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić iz modnog dvojca ELFS, upravo zbog toga što nam nerijetko baš modna industrija nameće određene norme koje je mnogima teško slijediti.

"Ne možemo poreći da volimo vidjeti lijepo tijelo, no definicija ljepote je subjektivna i nije permanentna kroz godine. Danas se mnogi trude 'staviti' svoje tijelo u nametnute standarde pa isprobavaju raznorazne režime prehrane, tretmane i treninge zaboravljajući da je naš tjelesni izgled i genetski određen.

Svatko od nas ima svoj set point, odnosno poželjnu težinu i oblik tijela koji je osim genetski predodređen oblikovan nizom drugih čimbenika, a jedan od njih je i onaj psihološki.

Kad bi pokušali prihvatiti svoje tijelo i zavoljeti ga, tada bismo na prvo mjesto stavili zdravlje, a ne samo vanjski izgled“, ističe psihologinja Jelić kojoj ovo nije prvi ovakva inicijativa te je prije godinu dana pokrenula svoj Instagram profil Lifestyle Psychology s ciljem podizanja svijesti o važnosti metalnog zdravlja promičući zdrave životne navike poput tjelesne aktivnosti i pravilne i uravnotežene prehrane.

Ono što je još istaknula jest činjenica da prihvaćanje tijela onakvog kakvo ono jest ne znači da osoba koja ima problem s viškom kilograma treba to prihvatiti i odustati od promjene da višak kilograma smanji, nego da joj prioritet bude zdravlje, a ne da na račun 'mršavog' tijela bude prihvaćena u društvu ili na društvenim mrežama.

Blogerica Paula Sikirić jedna je od poznatih osoba koja je iskreno progovorila o svojoj borbi s poremećajem prehrane. Na svojim profilima na društvenim mrežama je prije tri godine objavila da boluje od depresije i bulimije.

"Izašla sam s tom informacijom u javnost kada sam bila sigurna da sam dovoljno jaka da mogu o tome progovoriti. Depresija se pojavila prva, a zatim kompulzivno prejedanje u kombinaciji s bulimijom. Kako sam shvatila? Osoba sam koja obožava druženje, ljude, ekstrovert sam po prirodi, a odjednom sam se našla u stanu, između četiri zida, kako ležim, plačem, prejedam se", ispričala je svojedobno Paula za naš portal.

Do tog stanja nije ju dovelo isključivo nasilje na društvenim mrežama, već je to dublja priča koja se nije dogodila preko noći. Ipak, svaka uvreda i ružna riječ, dodatno joj je zakomplicirala život.

"Očito sam morala dotaknuti dno da bih se trgnula. Jer, takvi smo mi ljudi, dok ne udarimo glavom o zid, ne reagiramo. Krenula sam sa stručnim savjetovanjima, doktorima, svećenicima. Razgovor mi je pomagao, ali nije me izliječio. Dok se sam ne trgneš, dok sam čvrsto ne odlučiš, ništa se neće promijeniti. Spasiti možeš jedino i isključivo sam sebe", rekla je tada Paula koja je danas puno bolje i očekuje prvo dijete sa zaručnikom.

Svi koji se žele priključiti ovoj hvalevrijednoj kampanji, mogu ispod svoje fotografije na društvenim mrežama staviti hashtag #VecaOdSvojeVelicine ili #VeciOdSvojeVelicine.

Linker
25. svibanj 2024 11:20