Humanitarna akcija

‘Zajednica u centru - da imam gdje… živjeti‘: Kampanja kojom se želi vratiti život u Petrinju i Sisak

Upravo traje crowdfunding kampanja ‘Zajednica u centru - da imam gdje… živjeti‘, kojoj je cilj skupiti sredstva za osnivanje i opremanje dva društveno-kulturna centra u Petrinji i Sisku, ti će centri služiti kao nova središta društvenog života u tim zajednicama.

Nakon razarajućih potresa na Baniji brojna mjesta i dva najveća grada - Petrinja i Sisak - ostali su razoreni. Osim privatnih kuća, škola i institucija, razorena su i mjesta okupljanja, na kojima su se družili ljudi svih generacija. Da bi se takvi kulturni centri vratili gradovima i građanima pokrenuta je opsežna akcija, jedan njen dio je i crowdfunding kampanja "Zajednica u centru – da imam gdje… živjeti".

Društveno-kulturni centri služit će kao nova središta društvenog života u tim zajednicama, davat će stanovnicima sadržaj koji im trenutno nedostaje nakon devastacije potresa - drugim riječima u njima će se odvijati život. Za ovu opsežnu akciju zaslužne su Udruga IKS iz Petrinje i Agencija lokalne demokracije Sisak, a u tome ih podržavaju Mreža mladih Hrvatske i Operacija grad.

"Kampanja je pokrenuta kao reakcija i želja za podrškom i pomoći potresom pogođenim područjima. Udruga ISK je članica Mreže mladih, bila je ideja reagirati prema njima. Lokalne zajednice ostale su bez prostora u kojima mogu održavati aktivnosti, okupljati se... ideja projekta bilo je pokretanje kulturno-društvenih centara, a paralelno kroz Crowdfunding kampanju skupljanje sredstva kako bi se ti prostori mogli osnovati", objasnila nam je Ivona Eterović iz Mreže mladih Hrvatske.

Pogledajte video

Nakon što su povezali spomenute udruge krenuli su u realizaciju - sada imaju osiguran prostor, a kampanja služi za njihovo opremanje. "Kroz druge inicijative uspjeli smo osigurati novac za same zgrade, u prvoj fazi kontejnere, a kroz crowdfunding kampanju odlučili smo skupljati novce za opremanje tih centara. Odnosno za skupljanje svih potrebnih stvari da bi se te aktivnosti mogle tamo održavati", kazala je Ivona Eterović.

Na stranicama za doniranje stoji da je cilj prikupiti 11.400 eura, to je kroz platformu GoGetFunding moguće do 13. listopada, no budući da je do sada prikupljeno 5300 eura, moguće da se kampanja produlji za tjedan dana. Osim putem platforme moguće je donirati i izravno na račun.

U izradi promotivnih materijala, sudjelovali su građani oba grada, svih dobnih skupina, rodova i interesa, u videima su otvoreno govorili što im treba u zajednici - od mjesta za vježbu, učenje novih vještina, ispunjavanje vremena, kulturno uzdizanje i, možda najvažnije, za povezivanje s drugima.

Čitajte i: Stiže prvi dio dobrotvornog albuma na vinilu: ‘Healing sounds‘ još uvijek prikuplja sredstva za žrtve potresa

"Ono što je najtužnije Udruga IKS imala je u Petrinji ogroman prostor, koji je bio svojevrstan centar za mlade, u kojem se lokalna zajednica imala naviku dolaziti, imali su različite aktivnosti, taman prije potresa krenuli su u obnavljanje...", ispričala nam je Ivona Eterović.

image
Crowdfunding kapmanja traje do 13. listopada, no možda i dulje.
PROMO

Ponovno oživljavanje aktivnosti

Popis aktivnosti kojima se udruga bavila je zaista impresivan - od kreativnih radionica za djecu, mlade, starije i nemoćne, osobe s invaliditetom, kulturnih programa, poduzetnički inkubator, cjeloživotno učenje, glazbeni studio, knjižnica, administrativna podrška građanima, lutkarski studio, putujuće kazalište, pa do dovođenja brojnih volontera iz inozemstva da sudjeluju u realizaciji tih i mnogih drugih sadržaja.

Iako sada nemaju prostorije članovi udruge redovito posjećuju djecu u kontejnerskom naselju. "Sad trenutno rade tako da svako malo imaju aktivnosti u kontejnerskom naselju u Mošćenici, gdje rade s djecom iz tog naselja, aktivni su i u Klubu mladih Skwhat u Sisku, rade kulturne sadržaje", kazala je Ivona Eterović.

Kako bi čim prije osigurali uvjete i prostor, išlo se na nabavku kontejnera u kojima će se smjestiti kulturni centri, a sada zahvaljujući brojnim partnerima kroz kampanju ih žele opremiti neophodnim uređajima - razglas, ozvučenje, video oprema, rasvjeta i stolice.

Pogledajte video

Tada će se u tim prostorijama moći organizirati niz aktivnosti koje građanima tog područja nedostaje: radionice i edukacije, projekcije filmova, glazbeni nastupi, izložbe, ali i razni načini pružanja podrške, poput pravnog savjetovanja, psihosocijalne pomoći te volonterske, humanitarne i solidarne aktivnosti.

Uz brojne građane koji su uplatili svoj novac bilo izravno na račun, bilo putem crowdfunding kampanje, iz Mreže mladih ističu da ova akcija ne bi bila moguća bez pomoći onih koji su svojim donacijama podržali kampanju: ACF, ACT Printlab d.o.o., Aeroklub Sisak, Aquarius Records, Brodoto, Blank produkcija, Furche studio, Kajak-Kanu Klub Odra, Kristian Bagarić, Marko Bičanić, PDV Records i Radio student. Kampanja je napravljena u sklopu projekta koji su financirani od strane Aktivnog građanskog fonda.

Linker
16. travanj 2024 21:33