FILMSKI TESTAMENT

Žene su mu obilježile život! Sva lica lidera i nobelovca kojeg Zapad obožava, a vlastiti narod - prezire

Film o sovjetskom državniku Mihailu Gorbačovu, jednom od najvažnijih političara 20. stoljeća, u hrvatska kina stiže 3. veljače

U anketi povodom 30. godišnjice pada SSSR-a Rusi su Mihaila Gorbačova (91), posljednjeg predsjednika te zemlje, proglasili najomraženijom osobom iz sovjetske ere, gorom i od samog Staljina.

image

Mihail i Raisa Gorbačov s unukama Anastasijom i Ksenijom

SHUTTERSTOCK

S takvim teretom svoje posljednje godine u praznoj kući u predgrađu Moskve proživljava Mihail Gorbačov, jedan od političara čiji su postupci obilježili povijest 20. stoljeća i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990., pokazuje film "Gorbačov. Raj" koji u hrvatska kina stiže 3. veljače.

Riječ je o dokumentarcu Vitalija Manskog koji na filmsko platno donosi svojevrsni testament, posljednje svjedočanstvo arhitekta Glasnosti i Perestrojke, politika koje su na kraju dovele do mirnog razlaza i državnog osamostaljenja bivših sovjetskih republika.

image

Mihail Gorbačov s kćerkom Irinom Virganskajom 2010.

JOANNE DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Mihail Gorbačov danas je iscrpljeni devedesetogodišnjak, čiji telefon rijetko zvoni, a u svoj svijet samoće, brojnih frustracija, ali i radosti napokon stečene slobode pušta samo najvoljenije.

Najvažnija žena njegovog života bila je pokojna supruga Raisa Gorbačov, s kojom je u braku proživio 46 godina, sve do njezina odlaska od posljedica zloćudne bolesti 1999.

Čitajte i: Obmane i laži Anne Sorokin: Prevarantica desetljeća i nakon izlaska iz zatvora ne prestaje sanjati o - milijunima

Nekoć rado viđenom gostu na britanskom dvoru i u američkoj Bijeloj kući danas su jedino društvo kći Irina Virganskaja, 65-godišnja liječnica na pragu mirovine, te obožavane unuke Anastasia (34) i Ksenia Virganskaja (41) iz njezinog prvog braka.

image

Raisa Gorbačov s unučicama Anastasijom i Ksenijom

SHUTTERSTOCK

One su najveća utjeha nekoć jednom od najmoćnijih svjetskih lidera, pod čijom se vlašću sovjetsko carstvo urušilo - zbog čega ga Zapad obožava, ali ga zato vlastiti narod danas osuđuje.

Linker
13. travanj 2024 04:44