Profimedia, Alamy
Savjeti insajdera

5 mjesta koja morate posjetiti ako provodite vikend u Amsterdamu

U ovom gradu je svaki dan prilika za iskusiti nešto novo - neprestano se otvaraju pop-up dućani, restorani i barovi, a Amsterdam je često domaćin festivala i drugih zabavnih događanja. U to je uvjerena i Zagrepčanka Dora Zane koja već više od tri godine živi u glavnom gradu Nizozemske. Iako grad živi 24 sata dnevno i stalno je prepun turista, u centru Amsterdama postoje i mjesta skrivena od mase ljudi, poznata samo lokalcima...

Amsterdam Pllek i IJ Hallen

Danas najbrže rastući dio Amsterdama - Noord, do prije nekoliko godina bio je industrijska zona, a sada se tamo okupljaju umjetnici, mlade obitelji i hipsteri. Najlakše i najbrže se stiže besplatnim trajektom s glavnog kolodvora Centraala, a putovanje brodom je zanimljivo iskustvo. "Pllek" je bar i restoran napravljen od starih šarenih brodskih kontejnera koji svi koji se tamo nađu obavezno posjećuju. Nedjelja je rezervirana za živu glazbu, a odličnoj atmosferi pridonosi i sajam antikviteta, starog namještaja i second hand odjeće u industrijskoj hali "IJ Hallen" koji je vikendom otvoren do 16:30 sati. Tijekom tjedna organiziraju se različita događanja poput večere uz logorsku vatru ili joga uz zalazak sunca.

, Image: 264523672, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Amstelpark

Nalazi se u rezidencijalnoj četvrti Zuid koji je od "Amsterdam Business Centera" udaljen svega 5 minuta biciklom. Park je unikatan zbog japanskog vrta i malog zoološkog vrta koji se nalaze tik uz rijeku Amstel. Osim toga, u parku se nalaze i labirint, kafić, restoran, teren za mini golf te dvije galerije, a jednom mjesečno tamo se održava "Puur Market" na kojem se mogu kupiti odlični lokalni proizvodi. Park je svojevrsna kulturna oaza koja obiluje skulpturama umjetnika iz cijeloga svijeta te je mjesto gdje se umjetnost diskretno stapa s prirodom. Amstelpark je, također, jedno od rijetkih lokacija u gradu u kojem se ne treba probijati kroz gomile turista, već možete uživati u miru, okruženi zečevima i vjevericama.

, Image: 314034474, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Hannekes Boom

U neposrednoj blizini Centraala, u samom centru grada, nalazi se skriveni bar iz kojeg puca pogled na znanstveni muzej "Nemo". Atmosfera je slična onoj na nekoj od jadranskih plaža - ako se izuzmu nešto niže temperature, pokoja kap kiše i vjetar - no to nikad ne sprječava lokalce u druženju i ispijanju omiljenog im piva. Terasa uređena namještajem s otpada posebna je i po tome što je ispred nje dopušteno parkiranje brodova.

Dora Zane

Brouwerij ‘t IJ

U staroj vjetrenjači u istočnom dijelu Amsterdama, izvan turističke rute, smještena je unikatna pivnica "Brouwerij ‘t IJ" koju se zbog posebnog doživljaja preporučuje posjetiti umjesto tura po velikim komercijalnim pivovarama poput Heinekena. Naime, tamo se poslužuje lokalno pivo koje se proizvodi pred očima posjetitelja. Čak i iskusni Nizozemci ponekad zaborave koliko je craft pivo jako pa je povratak doma na biciklu prava avantura.

, Image: 98710839, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Brouwersgracht, Lindengracht i Noordemarkt

U zapadnom dijelu, na dnu četvrti Jordaan nalazi se Brouwersgracht - kanal u kojem se mogu vidjeti najljepši drveni prozori Amsterdama. Svake subote se na uglu kanala i ulice Lindengracht održava tržnica te sajam antikviteta koji su uvijek dobro posjećeni. Tamo se, osim šopinga, može kušati kamenice i popiti čašu prosecca. Duh Amsterdama najjači je u ovom dijelu grada, naime, tu žive pravi "Amsterdameri". To se itekako primijeti kada obitelji koje tamo žive izvade stolove i stolce te nasred ulice stvore ugođaj privatne terase na kojoj uživaju u sramežljivom suncu s čašom pića u ruci.

Dora Zane

Dora Zane

Linker
14. travanj 2024 12:00