Splitska glumica koju smo ove sezone gledali u RTL-ovoj seriji "Sjene prošlosti", ljeto provodi na putovanjima, a sezonu je otvorila s Italijom, točnije, Palermom na Siciliji.
Ovo nije moj prvi posjet Palermu, a ni Siciliji. No, od posljednjeg boravka u tom gradu prošlo je deset godina. Grad se mijenja, baš kao i mi, pa sam ga poželjela ponovno doživjeti, gotovo iznova. Srećom, od 1. travnja Zagreb je direktno povezan s Palermom, što ga čini idealnom destinacijom za produženi vikend. Let traje tek sat i pol, čak i kraće, a aerodrom je izvrsno povezan vlakom s centrom grada.
Vječni sam putnik. Nezasitna. Nakon Palerma otišla sam u Budimpeštu, a polovicu ljeta provest ću u Švedskoj, s izletom u Estoniju. Potom se vraćam mojoj vječnoj ljubavi, otoku Visu. A kraj ljeta rezerviran je za nešto posebno: Svalbard, otočje najbliže Sjevernom polu.
Destinacija koji poziva na povratak
Sicilija je dugo bila destinacija kojoj sam se neprestano vraćala. Proputovala sam je u više navrata, od sjevera do juga, posjetivši i velike gradove i mala mjesta skrivena u srcu otoka. Znam da ću joj se vraćati još mnogo puta, jer osjećam da još puno toga nisam doživjela. Riječ je o otoku koji spaja talijansku kulturu s grčkim, arapskim i normanskim utjecajima što se najjasnije očituje u arhitekturi, jeziku i hrani.
Sicilija je pravi primjer kulturne simbioze. Kao posljednja regija koja je postala dijelom Italije, dugo je bila pod tuđim vladavinama. U Agrigentu, udaljenom dva i pol sata vožnje južno od Palerma, možete vidjeti više grčkih hramova nego u Grčkoj.
Putovanja po vlastitom ritmu
Sva putovanja organiziram sama ili u društvu koje mi vjeruje i prepušta mi planiranje. Volim planirati, ali još više volim kada planovi izjalove jer želim ostati duže negdje gdje se osjećam dobro i upijati atmosferu. Ne podnosim vremenske okvire koji mi diktiraju koliko mogu boraviti u muzeju, na trgu ili jednostavno u sobi. Na ovom putovanju pratnju mi je pravio prijatelj s kojim se već dugo dogovaram da negdje otputujemo.
On je sve prepustio meni, a na kraju smo se najviše vodili intuicijom. U jednom danu obišli smo sajam antikviteta (na kojem sam pronašla torbicu staru 70 godina), ležali na travi u marini, gledali procesiju Svete Rite… Još uvijek sanjam dan proveden na plaži s lokalnim stanovnicima.
Smještaj u srcu Palerma
Odsjeli smo u boutique B&B smještenom u samom središtu Palerma, tik do čuvenog raskrižja Quattro Canti. Imali smo terasu s pogledom, koja je navečer postajala naš omiljeni kutak za odmor nakon dana ispunjenih šetnjom. Cijene smještaja slične su onima u Hrvatskoj, no ono što me uvijek iznova iznenadi jest koliko su hrana i piće pristupačniji nego kod nas.Već neko vrijeme mislim kako je jeftinije provesti vikend negdje van Hrvatske, nego u bilo kojem našem gradu. Nažalost.
Palermo je idealna baza za istraživanje okolice. Za samo sat vremena možete se okupati u slikovitom Cefalùu, planinariti po okolnim brdima, posjetiti bajkoviti Erice ili otputovati na Isola delle Femmine. Mi smo se ovaj put odlučili za Cefalù, gradić uz more, s pješčanom plažom koja ljubi srednjovjekovne zidine i katedralom iz 11. stoljeća. Savršeno za dnevni izlet i mirniji predah od palermske vreve.
Šaroliki kaos
Palermo je bogat kulturnom ostavštinom, s više od 200 crkvi. Osim impozantne Katedrale, čiji se krov može posjetiti za pogled koji oduzima dah, preporučujem i baroknu Chiesa del Gesù, čija unutrašnjost ostavlja bez riječi. Tržnice su nezaobilazne,osobito Ballarò, na koju treba doći gladan jer se nude svi mogući sicilijanski specijaliteti. Tamo sam se opustila uz tanjur lokalnih delicija i čašu vina, gledajući šaroliki kaos koji je svuda oko mene.
Teatro Massimo je predivan, pogotovo noću. A svaka uličica u blizini prepuna je kafića i restorana koji rade do kasno u noć. Svakako popijte svježi sok za dva eura, ili Aperol i limoncello Spritz za četiri eura koji se nude na šarenim pokretnim štandovima. Quattro Canti je nezaobilazna stanica svih turista gdje ulični glazbenici vole imati svoje koncerte, a via Maquedo je žila kucavica grada. Za Palazzo dei Normanni treba odvojiti vremena, ali se isplati.
Da, Palermo je prljav i kaotičan, ali meni je upravo takav prelijep. Nesavršen i divlji, pruža osjećaj slobode. Iako bi nas takva neorganizacija možda nervirala u svakodnevici, u Palermu ona ima smisla. Bez toga grad bi izgubio dio svog identiteta.
Okusi Sicilije
Palermo me u potpunosti osvojio svojom kuhinjom. Iskrena je, puna karaktera i često potpuno neočekivana. Grad vrvi malim obiteljskim trattorijama, ali i suvremenim, kreativno uređenim mjestima u kojima se tradicionalni okusi interpretiraju na nov način. Ako volite autentične okuse, ali i cijenite mjesta s kreativnim štihom Palermo je savršen spoj, pogotovo već spomenuta tržnica Ballaro. Hrana je srčana, atmosfera topla, a najbolje od svega – većina toga je pristupačna, a iskustvo bogato.
U jednoj klasičnoj, obiteljskoj trattoriji smještenoj u starom dijelu grada Trattoria Familiare da Salvo probali smo caponatu, topli miks patlidžana, rajčice, celera i kapara u lagano slatko-kiselom umaku. Jednostavno, ali prepuno okusa. Poslužena s rustikalnim kruhom i maslinovim uljem – savršen početak večeri.
U modernijem, estetski uređenom lokalu koji se zove Buatta Cucina Popolana, kušali smo panelle – hrskave pločice od slanutkovog brašna, poslužene s limunom i svježom mentom. Tamo smo jeli i pastu alla Norma – tjesteninu s pečenim patlidžanom, rajčicom i soljenom ricottom. Nevjerojatno bogato i ukusno, bez mesa ili ribe.
U jednoj maloj slastičarnici blizu Piazza Marina otkrili smo nešto stvarno posebno – granită od badema i kave. Bio je to prvi put da smo to probali, i oduševilo nas je. Tekstura je negdje između sorbeta i sladoleda, a okusi su duboki, ali prirodni. Nezaboravno.
Što se pića tiče probali smo čašu Amaro Montenegra, talijanskog biljnog likera s nježnim, cvjetnim i blago slatkastim notama. Poslužili su ga s ledom i koricom naranče u baru Ai Bottai, koji izgleda kao kombinacija umjetničke galerije i vinskog lounge bara, savršeno mjesto za opuštanje nakon dugog palermskog dana.
Cijene su pristupačnije od hrvatskih, što je u zadnjih dvije godine češće nego da su skuplje. Posebno su cijene koktela, poput Aperola pristupačnije. Možete piti i vrhunsko vino uzgajano na obroncima Etne po puno pristupačnijim cijenama nego što su hrvatska vina.
Grad koji se ne zaboravlja
Apsolutno bih preporučila Palermo, ne samo kao destinaciju, već kao životno iskustvo. Grad nije "uredan" u klasičnom smislu, ali ima puls, ima dušu. Moj savjet? Dođite bez očekivanja, ali s otvorenim očima. Palermo se ne pokazuje onima koji traže savršenstvo već onima koji vole slojeve, kontraste i dušu. Za one koji dolaze prvi put imam i jedan savjet - hodajte što više možete. Izgubite se po ulicama Ballaroa, gledaujte fasade koje se raspadaju i sjaje u isto vrijeme, posjetite tržnice, jedine na ulici, pričajte s prodavačima. Palermo ne možete doživjeti kroz vodiče nego kroz neposredan kontakt s njegovim ulicama i ljudima.
Lokalci su topli, nasmijani i susretljivi, čak i kada ne znaju engleski. Danas ga ipak većina pokušava govoriti, veliki je to pomak u odnosu na moj prvi posjet prije više od 15 godina.
U Palermu obavezno uđite u crkve, ne kao turisti, već kao gosti.Za mene su crkve u Palermu najbolje umjetničke galerije koje grad ima. Unutra je sve: slikarstvo, skulptura, svjetlo, tišina, vrijeme. Posebno preporučujem La Martorana i San Cataldo – koje stoje gotovo jedna do druge – kao spoj Istoka i Zapada pod istim nebom.
Još jedno posebno mjesto su Katakombe Kapucina. Nisu za svakoga, ali ako ste otvoreni prema dubljim promišljanjima o životu i prolaznosti – teško ćete naći snažniju poruku. Mrtvi u Palermu znaju pričati. Nemojte preskočiti ni Teatro Massimo, ni Piazza Pretoria sa svojim gotovo nadrealnim skulpturama. Ali ono najvažnije: Palermo nije muzej, nego živa pozornica – i vi ste dio predstave čim kročite van hotela.
Palermo nije savršen, ali baš u toj nesavršenosti leži njegova čarolija. Ako volite gradove koji vas izazovu, pomaknu i ostanu pod kožom – onda da, Palermo je mjesto za vas. I kad se vratite – neće vam nedostajati znamenitosti, nedostajat će vam osjećaj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....