Kroz pustinju i podmorje

Čarobni Egipat! Vitomir Maričić na Sinajskom poluotoku obišao piramide u Gizi i muzeje u Kairu

Osim što je na ronilačkom natjecanju oborio vlastiti i nacionalni rekord u toplom Crvenom moru, Vitomir Maričić tijekom mjesec i pol dana provedenih na Sinajskom poluotoku obišao je piramide u Gizi i muzeje u Kairu, a provjerio je i ponudu veganskih jela u restoranima u Dahabu.

Osim što je na ronilačkom natjecanju oborio vlastiti i nacionalni rekord u toplom Crvenom moru, Vitomir Maričić tijekom mjesec i pol dana provedenih na Sinajskom poluotoku obišao je piramide u Gizi i muzeje u Kairu, a provjerio je i ponudu veganskih jela u restoranima u Dahabu

Zbog dobrih uvjeta za ronjenje na dah i bez covid restrikcija, Egipat je odredište mnogih ljubitelja morskih dubina - zbog čega smo kolega Petar Klovar i ja ondje proveli mjesec i pol. Na Sinajskom smo poluotoku u prvom redu željeli odraditi kvalitetne pripreme i treninge, a sudjelovali smo i na Freediving World Cupu u Sharm El Sheikhu, najvećem ronilačkom natjecanju ove godine. Obojica smo postigli odlične rezultate i, što je najvažnije - oborili smo vlastite, a ujedno i nacionalne rekorde.

image
S Vitomirom Maričićem putovali su i ronilac Petar Klovar te prijatelji Ana Petković i Jakov Mišurac
PRIVATNI ALBUM

PUTOVANJE

Do Sharm El Sheikha najpraktičnije je doći avionom iz Zagreba. Presjeda se uglavnom u Istanbulu, gdje se može proći bez duljeg čekanja, ali se događa i da ondje zapnete više od deset sati. Avionske karte platili smo petstotinjak eura, iako se mogu naći i jeftinije. Prije putovanja ne zaboravite napraviti PCR test, koji prilikom ulaska u Egipat ne smije biti stariji od 72 sata - i, naravno, mora biti negativan, a pokazat ćete ga na aerodromu u Sharm El Sheikhu.

image
Dahab je turističko naselje u kojem borave ljubitelji ronjenja i surfanja
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

SMJEŠTAJ

Većinu vremena uoči sudjelovanja na Freediving World Cupu bili smo smješteni u turističkom mjestu Dahab, udaljenom osamdesetak kilometara sjeveroistočno od Sharm El Sheikha. Ondje smo bili u unajmljenom stanu u centru, na nekoliko minuta hoda od glavne šetnice, restorana i mora. Dahab je inače bio poznat kao beduinsko ribarsko mjesto, 60-ih su ga otkrili svjetski putnici i hipiji, a danas je ronilačka i surferska meka. Gradić je šarmantna mješavina tradicionalne i moderne arhitekture. U Sharm El Sheikhu bili smo smješteni u apartmanskom naselju Delta Sharm, u blizini resorta gdje se održavalo natjecanje. Resorti i hoteli ondje se nižu uz obalu i ne postoji neko središte - tu ulogu ima jedan trgovački centar.

image
Dobro raspoloženje prije natjecanja u Sharm El Sheikhu
PRIVATNI ALBUM
image
Službeni trening za Freediving World Cup u Sharm El Sheikhu, gdje je more cijele godine toplo i bistro
PRIVATNI ALBUM

Vitomira Lončar i dalje očarana Kinom! Ljubaznost domaćina, ukusna hrana i čarobni prizori ostavili su je bez daha

MORE I PODMORJE

Crveno more je florom i faunom jedno od najraznovrsnijih i najšarenijih na svijetu: bogato je ribama i koraljnim grebenima divnih boja. A kako je ondje more cijele godine toplo, to je uistinu pravi ronilački raj. U Dahabu se nalaze takozvane plave rupe, odnosno morske špilje ili ponornice duboke i više od stotinu metara, koje su izvrsne za ronjenje jer u njima nema morskih strujanja. U Sharm El Sheiku nema takvog prirodnog fenomena, ali je more bistrije i toplije i jednako pogodno za ljubitelje ronjenja. I plaže su raznolike, uglavnom pješčane, a one na koraljnim grebenima nisu pristupačne: po njima je zapravo zabranjeno hodati. No, to bi ionako bilo neugodno - koralji mogu biti oštri i puni su životinja.

image
Šarenilo flore i faune u Crvenom moru
SHUTTERSTOCK

GASTRONOMIJA

U finijim restoranima na jelovniku su uglavnom svježa riba i morski plodovi, a mi smo pak birali manje razvikana mjesta, ali sa zanimljivim i kvalitetnim izborom veganskih jela. U Dahabu ima nekoliko fantastičnih lokala, a treba uzeti u obzir da su restorani uz more uvijek skuplji nego oni koji su uvučeni samo ulicu dalje. Što se tiče lokalnih specijaliteta, klasična beduinska kuhinja prilično je raznovrsna i dopadljiva i teško joj je odoljeti, no nemojte se iznenaditi ako pokvarite želudac. To je, naime, uspomena s kojom se mnogi zapadnjaci vraćaju kući. Srećom, u ljekarnama ima raznoraznih tableta koje brzo rješavaju problem.

Avantura u Keniji! Život je ondje puno jednostavniji i opušteniji, a ljudi su sretni s onim što imaju

IZLETI

Piramide u Gizi simbol su Egipta pa ih ni mi nismo zaobišli. U pandemijsko vrijeme još su fascinantnije jer nema uobičajene gužve, a i cijene su pristupačnije. Spavali smo u hotelu samo nekoliko metara udaljenom od glavnog ulaza, s pogledom na piramide, a noćenje za pet osoba platili samo 50 dolara. Prije obilaska, na koji se možete uputiti i samostalno, isplati se potražiti kvalitetnog vodiča. U Kairu smo posjetili i obnovljeni Muzej egipatske civilizacije, fascinantno zdanje s više od 65 tisuća izložaka uključujući i mumije, a nezaboravni su i trikovi arapskih trgovaca na koje ćete nailaziti na svakom koraku. Turistička atrakcija vrijedna pažnje je i Nacionalni park Ras Mohammed na južnom dijelu Sinajskog poluotoka, udaljen 12 kilometara od Sharm El Sheikha. Bogatstvo tamošnjeg podvodnog biljnog i životinjskog svijeta svakog će oduševiti.

image
Ulaz u Nacionalni park Ras Mohammed na južnom dijelu Sinajskog poluotoka
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
image
U Kairu ne propustite Muzej egipatske civilizacije
PRIVATNI ALBUM

LJUDI

Ono zbog čega ćemo se sigurno vratiti u Egipat su lokalni stanovnici u Dahabu. Ne znam jesam li ikad prije vidio tako susretljive, ljubazne i poštene ljude. Od prvog smo se dana ondje osjećali kao kod kuće. Zvali su nas čak u svoje domove, na obiteljske večere. Iako nigdje nema cjenika, nitko nas nije ni pokušao prevariti. Sve je transparentno. Imaju drugačiju kulturu, to treba razumjeti i prihvatiti, ali stvarno smo se osjećali sigurno i ugodno i to je definitivno najvrednije što smo doživjeli na našem putovanju. Ne treba stoga čuditi što stranci koji dođu trenirati ronjenje ondje ostanu još mjesecima.

Linker
25. travanj 2024 11:34