Vikend izlet

Divljina i čari Velebita

Šetnje kroz bukove šume planinskog ponosa Like, noćenje u pastirskim kolibama i osvajanje vrhunaca s kojih se vidi more pružaju neopisiv osjećaj slobode.

Penjanje po Velebitu san je svakog planinara, ali u ljepoti najduže hrvatske planine (145 kilometara) uživaju i mnogi zaljubljenici u šetnje po šumskim stazama, vožnju biciklom, jahanje te ličku janjetinu i dobro pivo. Samo na Velebitu moći ćete vidjeti endemske ljubičaste cvjetove Kitajbelova pakujca, zimzelenu medvjetku, Waldsteinove zvončiće koji rastu iz kamenja, crvene bobice planinske kozje krvi te grozdove jarebike. Dva nacionalna parka dom su za 250 vrsta ptica, ali i ovčice, konje i ponekog medvjeda. A jedino čega se treba bojati u tom raju satkanom od cvijeća, šuma, potočića, špilja i vidikovaca su - poskoci.

Zadar, 130809.
Sportsko penjanje, jedan od avanturistickih sportova koji se nude na zadarskom podrucju, postaje sve vazan dio turisticke ponude koji svake godine privlaci sve vise gostiju posebice u kanjon Paklenice.
Na fotografiji: Penjacica na stijeni.
Foto: Andrija Lucic / CROPIX
CROPIX
Sportsko penjanje u kanjonu Paklenice

Nakon što je dvadesetih godina prošlog stoljeća Ante Premužić, inženjer strojarstva i veliki zaljubljenik u ljepote Velebita, na suhozidu napravio 57 kilometara dugu kamenu stazu, počeli su dolaziti i prvi turisti. Danas je Velebit dobro poznata i ljetna i zimska destinacija. Uz Premužićevu stazu je i Rossijeva koliba za slučaj nužde, čiji su interijer obnovili arhitekti Ivan Juretić i Robert Jonathan Loher. To što nema hotela, kao ni struje i vode u većini prenoćišta, čak ni postaja na kojima bi se moglo kupiti neko rashlađeno piće za lakši nastavak puta, daje i posebnu draž odmoru daleko od civilizacije. A opet blizu - jer do mora je samo dvadesetak minuta vožnje, baš kao i do Gospića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velebit, 121111.
Na proplancima oko velebitskog Libinja pasu krda divljih konja kojih ima preko stotinu. Konji su na Velebit dovedeni za vrijeme rata kada su sluzili za opskrbu hrvatskim polozajima. Braniteljima su donosili streljivo i hranu, a nakon rata su ostali i namnozili se. U vlasnistvu su nekoliko obitelji, ali zive kao potpuno slobodni i divlji. Obitelj Petra Knezevica iz Modrica ima ih 40-ak.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX
Na proplancima oko Libinja pasu krda divljih konja

Jedini hostel je u Baškim Oštarijama. Ima tridesetak ležajeva, gostima je na raspolaganju zajednička kupaonica, minibus koji ih može odvesti do plaže u Karlobagu, mogu jahati, voziti se u kočiji, a na restoranskom meniju su i sir škripavac, skuta, basa te svježe i kiselo mlijeko koji su proglašeni najboljima u Lici. Često se ondje čuje dječji smijeh, jer je organizirana i škola u prirodi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bungalovi u Domu Prpa u Baškim Oštarijama

Malo dalje, u dubokoj hladovini bukove šume smješten je Dom Prpa s nekoliko drvenih bungalova koje je podigao Vlado Prpić. Izletnici vole navratiti jer ako je gazda tu, imaju o čemu razgovarati. Vlado Prpić poznaje planinu kao vlastiti džep, a i smatra se jednim od najboljih stručnjaka za poskoke, o čemu je napisao i knjigu. A kao poznavatelj piva, tvrdi da je najbolje Kasačko pivo iz Ličanke, pivovare koju je lički kralj piva i novi gospićki gradonačelnik Karlo Starčević prije dvadeset godina podigao u Pazarištu. Crvene je boje, a kvalitetu duguje izvorskoj vodi iz špilje Ričine. Navodno je voda s Velebita najbolja u Europi za proizvodnju piva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Do uvale Zavratnice stiže se nakon pola sata hoda od Jablanca stazom uz more

Na Velebitu si sami cijepate drva ako želite potpaliti vatru, tuš vam zamjenjuje voda iz kanistra, prije sna čujete samo vlastito disanje, a svjetlo se rađa i nestaje sa Suncem. I sve to prati neizmjeran osjećaj slobode.

Linker
19. travanj 2024 09:31