Naša pjevačica vratila se u Istanbul nakon 11 godina sa svojim dečkom, što je za njih oboje bilo posebno jer su upravo tamo 2014. zajedno dočekali Novu godinu.
Provela sam produženi, ali i rođendanski vikend s dečkom u Istanbulu. Grad nam se nekako prirodno nametnuo kao izbor, jer oboje imamo lijepa sjećanja na njega - posebno zato što smo tamo zajedno dočekali novu 2014. godinu. Već dugo smo pričali kako bismo se jednog dana voljeli vratiti, a sada se sve idealno poklopilo. Iako nisam prvi put u Istanbulu, ovaj grad me još prvi put očarao svojim sudarom svjetova i posebnom energijom koja je istovremeno topla i kaotična. Volim se vraćati istim gradovima jer svaki put ih doživim drugačije. Htjela sam osjetiti onu energiju koju sam zapamtila, provjeriti je li i dalje tu i vidjeti kako će me danas inspirirati.
Odsjeli smo u mirnoj ulici u blizini Galate i bili sam jako zadovoljni smještajem. Lokaciju sam odabrala jer mi je ovaj put odgovaralo biti dalje od najprometnijih dijelova Starog grada. Prošli put sam bila smještena uz stare gradske znamenitosti i soba s pogledom na minaret, što me ometalo u spavanju zbog jutarnjih poziva na molitvu. Ovaj put spavala sam puno bolje, a opet bila blizu živosti Galate.
Posebna energija grada
Atmosfera Istanbula uvijek mi je bila čarobna i kaotična u isto vrijeme. Gradovi uz rijeke imaju posebnu energiju, a šetnja uz Bospor me uvijek smiri, dok se već ulicu iznad odvija pravi kaos zvukova prometa, ljudi i mirisa. Ni ovaj put Istanbul me nije razočarao, možda sam samo ja odrasla pa sada primjećujem neke druge stvari. Naime, što sam starija, sve više volim svoju komociju i uglavnom izbjegavam velike gužve.
Ovaj put nisam bila opsjednuta znamenitostima kao prošli, tada sam željela vidjeti sve što grad nudi. Sada sam bila opuštena i promatrala grad kroz gastronomsku prizmu što me itekako oduševilo. Uživala sam u turskoj kuhinji, od raznih meza pa sve do kebaba, a svakog jutra započinjala bih dan s njihovim tradicionalnim crnim čajem u maloj čašici koji je fantastičan.
Ono što me posebno oduševilo bile su, naravno, baklave iz Hafız Mustafa 1864. Tekstura je bila baš kako treba biti kod prave turske baklave - tanki, hrskavi listovi koji se lako lome, punjenje bogato i mirisno, a sirupa taman toliko da sve bude sočno, ali ne pretjerano slatko. Uz baklave su poslužili i mali umak na bazi mlijeka, koji je blago sladak i kremast, ali moram priznati da sam u Mostaru jela bolje.
Na putovanju me posebno dirnuo jedan neočekivani susret s uličnom mačkom koja je izgledala gotovo identično kao moj prvi kućni ljubimac. Istanbul je dom velikom broju uličnih životinja, a ono što me uvijek oduševi je koliko se ljudi brinu o njima. Kao veliku ljubiteljicu životinja, taj me trenutak vratio u djetinjstvo.
Što se tiče četvrti, za one koji prvi put dolaze svakako bih preporučila Sultanahmet. To je povijesno srce Istanbula, gdje se nalaze najpoznatije znamenitosti poput Aja Sofije, Plave džamije i Topkapija. Ulice su tu popločane, prepune kafića i malih suvenirnica, a u zraku se osjeća ta neka posebna energija starog grada. Sama atmosfera Sultanahmeta dočarava i osjećaj putovanja kroz povijest, gdje svaki kutak ima priču.
Šarm, kaos i ljepota
Ako pak možda želite doživjeti moderniji i življi dio grada, a ipak biti blizu glavnih atrakcija, svakako bih preporučila Galatu i Karaköy. Galata je poznata po svojoj impozantnoj kamenoj kuli koja se izdiže nad gradom, a oko nje su uske, strme ulice prepune malih galerija, kafića i butika. Karaköy, koji se proteže prema Bosporu, kombinira stare skladišne zgrade s modernim restoranima i street artom, stvarajući urbanu, kreativnu atmosferu koja odiše energijom mladih Istanbulu. Obje četvrti pružaju savršenu kombinaciju povijesti i suvremenog života, idealne za šetnje, kavu uz more i upijanje gradske vibracije.
Istanbul je jedan od onih gradova koje ili odmah zavoliš ili ti se jednostavno ne sviđaju. Moraš mu dati priliku i pustiti da te iznenadi. Kada prihvatiš njegov šarm, kaos i ljepotu u jednom, uistinu ostavlja poseban dojam. Iako je riječ o ogromnom gradu, samo snalaženje u njemu nije nam predstavljalo problem. S papirnatom mapom smo se dobro snalazili, a s Google Mapsom je to sada još jednostavnije. Volim istražiti grad unaprijed, pa kada sam tamo već imam okvirni plan za znamenitosti.
Ljude u Istanbulu doživjela sam kao gostoljubive i susretljive, uvijek spremne na komunikaciju. Osim popularnih restorana, otkrila sam i neke manje poznate adrese. Olden 1772 me posebno oduševio svojim prostorom i hranom, a osim baklave, apsolutno sve što sadrži pistachio je fenomenalno. TikTok i Google mi pomogli su da pronađem skrivene gastronomske dragulje.
Osjećaj neopterećenosti
Cijene u Istanbulu nisam previše pratila. Na putovanju mi je gušt dati sebi oduška i ne gledati na cijene. Hrana je relativno slična kao kod nas, Uber taxi je vrlo pristupačan, a kod trgovina sam izbjegavala cjenkanje jer u tome nisam baš dobra.
Najljepši trenutak putovanja bio je osjećaj neopterećenosti - mogla sam sve, a nisam morala ništa. Neplanirano smo kupili karte iz Istanbula za Milano, a nakon toga se vratili doma. Sve bih ponovila! Svako putovanje me nadahnjuje i obogaćuje. Povratak iz Istanbula u Zagreb inspirirao me da snimim novu pjesmu koja uskoro izlazi, pa bih rekla da je Istanbul velika inspiracija u svakom smislu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....