Lopar HTZ promo
Na Rabu

Festival koji nikako ne želite propustiti: Senzacija u obliku skulptura u pijesku na otoku sreće

U Loparu na otoku Rabu po deveti put održat će se Festival skulptura u pijesku. Hrvatski otok sreće ponovo je domaćin ove umjetničke i zabavne manifestacije, a kipari iz cijele Hrvatske izrađivat će skulpture na temu čudesni svijet mitskih bića.

Ovogodišnja manifestacija održat će se od 11. do 14. kolovoza 2020. godine na Rajskoj plaži koju su prošle godine Ministarstvo turizma i HTZ-a proglasili najboljom plažom u Hrvatskoj, a CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu.

Ovu pješčanu manifestaciju vodi akademska kiparica Paula Banić koja dovodi umjetnike poput našeg najpoznatijeg aktualnog kipara Nikole Vudraga, akademskog kipara profesora Alena Novoselca, braće kipare Popijač i ostale zanimljive ekipe.

Zlatnožuti pijesak je glavno obilježje Lopara, prisutan na čak 22 pješčane plaže koje okružuju poluotok. Najveća od njih, Rajska plaža, u kolovozu se pretvara u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici punih tjedan dana stvaraju originalne skulpture u pijesku. Inspirirani životinjskim svijetom, legendama i animiranim likovima, iz pijeska izranjaju poznati i nesvakidašnji likovi koji privlače poglede mještana i posjetitelja Lopara.

HTZ Lopar
Na kraju festivala bira se najbolja skulptura...

S obzirom na to da se za izradu skulptura u pijesku koriste isključivo pijesak i voda, ove su umjetničke skulpture kratkotrajne i nestaju pod utjecajem atmosferilija. Vjetar, sunce i kiša brzo ih i vrate u prvobitni oblik, stoga je doživljaj Festivala skulptura u pijesku jedinstven i neponovljiv, a brojni oduševljeni gosti, prolaznici i kupači, te osobito djeca, iz godine u godinu uživaju u promatranju i fotografiranju procesa izrade i konačnih skulptura.

Čitajte i:

Smaragdni otok: Adut kvarnerske meke lijepih pješčanih plaža

Guardian odabrao: Od 25 najljepših plaža, čak su četiri u Hrvatskoj

PONOVNO OTKRIVAMO HRVATSKU Omiljene ljetne destinacije naših travel blogera

Linker
18. travanj 2024 04:46