Profimedia, Alamy
Razvikani Badenfahrt

Festival u Švicarskoj koji se odvija svakih 10 godina pada baš ove godine!

Svakih 10 godina mirni švicarski gradić pretvara se u desetodnevni tulum na otvorenom za vrijeme trajanja festivala Badenfahrt.

Kraj gradića Badena nalaze se izvorni termalne vode pa je popularna destinacija svih onih koji žele uživati u nekom od okolnih spa centara. No, svakih se 10 godina grad sa 16.000 stanovnika pretvara u it destinaciju svih željnih dobrog provoda. Naime, održava se desetodnevni festival Badenfahrt, čije je prethodno izdanje 2007. godine privuklo preko milijun posjetitelja. I ove će se godine, od 18. do 27. kolovoza, moći uživati u vatrometu, koncertima na otvorenom, karnevalu i vožnji u panoramskom kotaču.

, Image: 213750158, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Trg na kojem se održava festival Badenfahrt

Osim toga, ulice će biti prepune umjetničkih instalacija te će se za potrebe festivala izgraditi preko 100 šatora u kojima se od jutra do mraka može uživati u hrani i piću. Najveći takav šator nalazit će se na trgu Schlossbergplatz te će njegova gradnja koštati oko 80.000 eura. Naime, Švicarci šatore u kojima se jedu tradicionalne delicije grade u obliku grčkih hramova, pješčanih plaža, Eiffelovog tornja, japanskih vrtova...

Pitoreskni gradić je postao destinacija za "dobar provod" još davne 1847. godine kad je otvorena prva željeznička ruta u Švicarskoj koja je povezivala Zurich i Baden (danas se od Zuricha s autom može stići za 40 minuta). Tada je, naime, Baden bio prava oaza za uživanciju - tamo se išlo kušati najfinije slastice, pjevati, opuštati se u termama... A od 1923. godine tamo se održava i najluđi tulum u Švicarskoj.

Moto ovogodišnjeg izdanja festivala je "Versus" (Protiv) pa će se na temu kontrasta tijekom trajanja događanja održavati i brojne izložbe i predstave.

A post shared by Christoph Voellmy (@voellmy) on

U švicarskom gradu tih 10 dana glazba na ulicama svira do 5 ujutro, a u ponoć posljednjeg dana, kada zvonik otkuca 10 puta glazba se gasi, a na dvanaesti otkucaj već počinje čišćenje ulica i transformacija idiličnog gradića u staro ruho - kao da se tulum desetljeća nije ni održao.

, Image: 213750149, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ulice gradića Badena

Cijena ulaznica za ovaj jedinstveni festival, koji je uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne nematerijalne baštine, iznosi 13,5 eura za jedan dan te 40 eura za cijelo trajanje festivala.

Linker
15. travanj 2024 16:43