MARKO MIHALJEVIĆ
CITY BREAK

Hit destinacija: Zagreb - metropola kulture

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, otkriva kako je Zagreb postao predvodnik kulturnog turizma ovog dijela Europe i najavljuje brojna umjetnička ljetna događanja.

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, otkriva kako je Zagreb postao predvodnik kulturnog turizma ovog dijela Europe i najavljuje brojna umjetnička ljetna događanja.

Prošla su vremena kad se mislilo da su sunce i more jedini aduti našeg turizma i kad je Zagreb bio samo usputna postaja prema nekoj od destinacija na obali. Naš je glavni grad - osim po jednom od najljepših božićnih sajmova - poznat i kao predvodnik kulturnog turizma u Hrvatskoj. Ali i ovom dijelu Europe. Štoviše, postao je popularna cjelogodišnja “city break” destinacija o kojoj su pisali mnogi prestižni magazini i portali kao što je Smithsonian. Kultura je, naime, motiv za čak 40 posto svih turističkih putovanja u svijetu, a Zagreb s više od 150 javnih i privatnih kazališta i umjetničkih organizacija, 50 muzeja i galerija te raznih drugih kulturnih prostora ima što za ponuditi i najzahtjevnijim gostima. Etablirao se kao srednjoeuropsko središte suvremene kulturne i urbane scene s bogatom ponudom događanja kojih, naravno, neće manjkati ni ovo ljeto.

image

Martina Bienenfeld najavljuje da će u lipnju, srpnju i kolovozu Zagreb biti epicentar umjetnosti, zabave i dobre energije

SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

“Ljeto je u Zagrebu doista posebno. Ljepše vrijeme intenzivira gradska događanja, koja se u ovom i sljedećim mjesecima sele na otvorene prostore. Svim događanjima je zajedničko da se održavaju u prekrasnim ambijentima koji su, bez ikakve sumnje, dodatna vrijednost koncertima različitih žanrova i predstavama, susretima u idiličnim i javnosti inače zatvorenim gornjogradskim dvorištima ili parkovima”, otkriva Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, ističući za početak Ljetni open air festival Zagreb Classic, koji je postao gotovo kultni. Riječ je o istinskom doživljaju za sve ljubitelje klasične glazbe, jer pod vedrim nebom nastupaju vrhunski svjetski i hrvatski glazbenici. I to na jedinstvenoj pozornici pod zvijezdama, na Trgu kralja Tomislava - popularnom Tomislavcu - koji je među najljepšim trgovima u Zagrebu. Pritom možete doći ležerno odjeveni, pronaći svoje mjesto na travnjaku te sami ili s društvom uživati u predivnim skladbama, ali i očaravajućim svjetlosnim efektima.

image

Među brojnim ljetnim događanjima u metropoli su i Dvorišta

SANJIN KAŠTELAN

“Zagreb Classic je događanje koje obilježava početak ljeta i s veseljem pozivam sve da ga posjete. Festival je počeo 21. lipnja, upravo na prvi dan ljeta, i to s koncertom prigodnog naziva “San ljetne noći” u organizaciji HRT-a. Ovogodišnje izdanje Zagreb Classica traje jedanaest dana, tijekom kojih će se održati osam koncerata. No, zanimljive će biti i probe koje se mogu doći pogledati i poslušati. Svi programi su besplatni, a pojedini koncerti će se prenositi i na HTV-u”, dodaje Martina Bienenfeld, koja Zagrepčane i goste njihova grada poziva i na brojna druga atraktivna događanja tijekom ljeta. Primjerice, međunarodno prepoznata i nagrađivana Dvorišta. Tada, naime, posjetitelji mogu zaviriti iza pročelja gornjogradskih palača i kurija te uživati u glazbi, slasnim zalogajima i osvježavajućim pićima.

“Istaknula bih još i 57. Međunarodnu smotru folklora Zagreb, a vikendima, od kraja srpnja i tijekom kolovoza, će se održavati Plesne večeri na Zrinjevcu. Ova i još brojna druga događanja jedinstvena su pozivnica da u Zagrebu provedete nekoliko zanimljivih i događanjima ispunjenih ljetnih dana. Dodaju li se tome brojni kafići i restorani koji intenzivno žive do dugo u noć, to je slika grada koji je privlačan - iako na različite načine - u svako doba godine”, ističe Martina Bienenfeld.

image

Zagreb je ljubiteljima umjetnosti zanimljiv i zbog brojnih zanimljivih izložbi

SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Dodatni mamac za nezaboravni provod u Zagrebu su ulični festival Cest is d’best, festival elektronske glazbe LMF, projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba Okolo//Around... Jesen je pak u znaku Artpunkture - jedinstvene umjetničke platforme koja spaja autore, programe, djela, prolaznike, posjetitelje i grad - te predstava, izložbi i festivala koje pripremaju naši umjetnici. Kulturna ponuda u zatvorenim i otvorenim prostorima konstantno raste i razvija se, a pritom su programi cjenovno dostupni ili čak besplatni. Zagreb, kao kulturna hit-metropola, mnoge sadržaje čini dostupnima i na daljinu - zahvaljujući digitalnoj tehnologiji - a u skladu sa svjetskim trendovima poštuju se i načela održivog razvoja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Glorije i Turističke zajednice grada Zagreba

Linker
27. travanj 2024 11:04