Silva Zrnić

Hrvatica o čarobnom Rimu: Hrana je sjajna, a nije na odmet ni što cijele godine sija sunce

Zadranka Silva Zrnić, vlasnica brenda Minorenni namijenjenog djeci i odraslima, godinama je živjela u Rimu, gradu koji je uvelike utjecao na njezin životni stil. O životu u glavnom gradu Italije i jednoj od svjetskih prijestolnica mode Silva se osvrnula u kolumni za Gloria.hr.

Malo ću vam pričati o životu u predivnoj Italiji koju svi rado volimo posjećivati.Prije nekoliko godina sam s djecom preselila u Rim, glavni grad te ujedno i najveći talijanski grad, smješten u pokrajini Lazio. Rim je poznat po svojoj bogatoj kulturi i povijesti. Oduvijek me privlačio svojom arhitekturom i znamenitostima, a o preseljenju sam oduvijek maštala. Bila je to moja velika želja, ali i izazov uz dvoje male djece i bebu od tada tek dva mjeseca. Najstariji sin krenuo je u školu gdje je nastava bila na dvojezičnom programu, dok je mlađi sin također krenuo u vrtić na engleskom i talijanskom jeziku. Sve je to bilo nešto novo i za mene i za djecu. Kako putujem od malena nije mi bio stran jezik, grad ni talijanska kultura.

Sam grad je zaista poseban. Način života je posve drugačiji od ovog kod nas, ljudi su pristupačniji, grad vrvi turistima i migrantima što lokalnom stanovništvu ne predstavlja problem.

CENTAR

Sam centar je prepun turista tijekom cijele godine.Trgovine na Piazzi di Spagni rade do 18 sati i nakon toga je znatno manje ljudi. Mogu se samo primijetiti tek turisti koji su u šetnji i razgledavanju grada.Također Vatikan je posebno mjesto koje sam posjećivala te je potrebno kupiti unaprijed ulaznice ili inače čekate u redu više od dva sata.

image
PRIVATNA ARHIVA

OBIČAJI

Talijani sami po sebi su modno osviješteni i to im se ne može oduzeti.Svako jutro nakon što bih odvela djecu u školu i vrtić otišla bih na meni najdraže mjesto Piazza di San Lorenzo in Lucina gdje bih rado popila kavu i pojela kroasan s kremom od vanilije.Tamo možete vidjeti starije ženice uređene od glave do pete i ponekad neko dijete s roditeljima. Jutro je bilo rezervirano za naše malo druženje, ponekad bih se našla s prijateljicom te bi zajedno uživale u šetnji gradom ili parkom Villa Borghese. Znale bi obići dućane, galerije i male radnje kojih je Rim, odnosno cijela Italija prepuna.

image
PRIVATNA ARHIVA

HRANA

Treba li se uopće reći što o toj temi, a da se već ne zna? Ni sama ne znam otkuda da krenem. Stvar koja me definitivno kupila su njihovi supermarketi koji imaju sve što možete poželjeti.Od voća, povrća, mesa, ribe do ostalih potrepština.To mi je broj jedan s obzirom na to da jako volim kuhati.Favoriti su mi riblja jela, parmezan,pecorino te artičoke. Naravno i njihovi restorani i pizzerije kojih je Rim prepun. Ne znam je li mi draže bilo spremati hranu doma ili otići na aperitiv (Aperol ili campari spritz te prosecco) pa nakon toga na dobru pastu.To je jednostavno tamo neizbježno i meni osobno najdraži dio dana.Jako popularan je EL NINO restoran koji nudi artičoke na puno načina i po tome je jako poznat.Također su poznate pjace s poznatim mjestima, kafićima gdje možete vidjeti i lokalne ljude i turiste.Jutra sam voljela provoditi u GINGER restoranu koji je jako popularan radi svojih originalnih sendviča, veganskih jela te prirodnih cijeđenih sokova i smoothieja.

image
PRIVATNA ARHIVA

VRIJEME

Prva rečenica koju su mi lokalci rekli da u Rimu ne pada kiša te da je cijele godine sunce.To je bilo nešto što mi je zvučalo nevjerojatno.Usporedba koju bi čula par puta dnevno je sličnost Rima i Los Angelesa.Prvo zbog klime, a drugo zbog kaosa u prometu. Nisam vidjela prometniji grad od Rima. Često zna biti kaos na prometnicama, znala sam provesti i do dva sata na putu do škole, a udaljenost je svega desetak minuta.

image
PRIVATNA ARHIVA

IZLASCI

Većinu vremena provodila sam u šetnji s djecom, druženju s mamama te vikend izlascima u prirodu koja je nadasve očaravajuća.Prva stvar na koju me Rim asocirao bila je povijest, Pantheon,Vatikan,a danas je to sve zapravo zelenilo i brežuljci što je i opisano u knjigama da je Rim nastao na 7 brežuljaka.Okolina Rima je predivna,brežuljci su krasni,kuće predivne...To je jedna posebna tema. Možda za neki idući put.

image
PRIVATNA ARHIVA

Navečer je jako popularno izaći u TRASTEVERE,umjetnički kvart u centru grada gdje zabave i pjesme nikad ne nedostaje.Tu možete naići na studente,obitelji,starije bračne parove, ma baš sve generacije. Uvijek su prisutni i ulični svirači i zabavljači.Definitivno jedan simpatičan dio grada gdje se možete uvijek lijepo provesti.

SHOPPING

Najbolja shopping destinacija uz Milano, prepuna skupih dućana na jednom mjestu, ali i ovih originalnih talijanskih radnja koje izrađuju odjeću i obuću za odrasle i djecu.Svako jutro sam imala običaj proći kraj par ulica blizu Piazze di Spagne gdje se nalazi mnoštvo brendiranih dućana, slastičarnica, kafića. Poseban gušt je šetati tim uličicama, razgledavati izloge i trgove. Za Rim me vežu posebne uspomene te ga svake godine rado posjećujem i prisjećam se lijepih trenutaka koje sam tamo provela. Ako ga do sada niste imali priliku posjetiti, svakako to učinite u ovoj godini koja je pred nama.

image
SILVA ZRNIć
Linker
08. ožujak 2024 16:14