TZG Delnice
BROD NA KUPI

Idila uz rijeku: Čudesna zima u Gorskom kotaru

Čudesan pejzaž, bogata povijest i specijaliteti Gorskog kotara dovoljan su razlog za posjet mjestašcu u blizini Delnica.

Zima je u Gorskom kotaru čudesna, a dolazak u Brod na Kupi poseban je doživljaj. Mjestašce u dolini rijeke - na samoj granici sa Slovenijom, samo osam kilometara od Delnica - atraktivno je vikend-odredište i zahvaljujući stalnom postavu Prirodoslovnog muzeja Rijeka smještenom u Kaštelu Zrinski. Dvorac koji je 1651. podigao ban Petar Zrinski otvoren je subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, a od 12. do 16. veljače ondje će se svako jutro održavati edukativne radionice za djecu ‘Hej, zaljubi se u muzej!’.

Prirodoslovni muzej Rijeka
Kaštel Zrinskih pretvoren u muzej

Zahvaljujući njima djeca će doznati kako su stari Rimljani, koji su u tom kraju sagradili prve ceste, pripravljali ljubavne napitke, a moći će osmisliti i - vlastiti. Inače, Kaštel Zrinskih nalazi se na kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 frankopanskih kaštela i tri sakralne lokacije u Primorsko-goranskoj županiji. Muzej svakako posjetite do kraja veljače jer se privremeno zatvara 1. ožujka zbog uređenja novog postava i interpretacijskog centra Zrinskih i Frankopana s mnoštvom novih multimedijskih sadržaja.

TZG Delnice
Čaroban zimski krajolik uz Kupu

RIMSKA SKELA

Prizemlje kaštela povezano je podzemnim hodnikom s rijekom Kupicom te obližnjom pećinom na Šetnici kulturne baštine. Brod na Kupi ime je dobio prema skeli kojom se još u rimsko doba prelazilo rijeku, a mještani su je nazvali brod.

TZG Delnice

MLIN I PASTRVE

Gastronomski užitak su potočne pastrve. Možete ih kupiti na obližnjem ribnjaku Homer ili ih kušati u rustikalnom ambijentu restorana Mance, koji nudi razne goranske specijalitete. Ne zaboravite i deserte s goranskim šumskim voćem – štrudle od borovnica i pekmeze od kupina. A kako se nekoć mljelo brašno, možete saznati u slikovitom Popovićevom mlinu u Delnicama, jednom od prvih objekata u tom kraju koji je 1925. dobio električnu struju. U blizini je i Etno kuća Rački stara više od 200 godina - zaštićeni spomenik goranske graditeljske baštine.

TZG Delnice
Jedna od atrakcija je i Popovićev mlin u Delnicama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Višnja Bolf
Budla-goranski nadjev od kruha, jaja, šunke i ljutike

mala lešnica_ribogojiliste homer_foto Željko Grgić
Željko Grgić
Ribogojilište Homer u Maloj Lešnici

MEDVJEĐI BRLOG

Osim u zimskom krajoliku, možete uživati i u klizanju: klizalište u Delnicama otvoreno je vikendom od 9.30 do 21 sat. Poseban doživljaj pruža i nedavno renovirana Vila Viktorija u Brodu na Kupi, sagrađena 1858. Obnovljena je u goranskom stilu i nudi smještaj u apartmanima i sobama čija su imena inspirirana okolnom prirodom - medvjeđi brlog, risova grana, glogov bijelac. Sobe imaju pogled na šumu i rijeku, a gostima su na raspolaganju pikado i bicikli.

TZG Delnice

Linker
14. travanj 2024 19:28