Kamo za vikend?

Imamo deset razloga zašto je Ljubljana uvijek dobra ideja za izlet

Glavni grad Slovenije jedna je od onih destinacija za koju će mnogi reći "toliko blizu", a gotovo neistražena. Također ima ima doista puno toga za ponuditi. Od sjajne gastronomije, arhitekture pa do cool mjesta za izaći ili popiti kavu.

Što vam prvo padne na pamet kada vam netko kaže Ljubljana? Jedan od najmanjih glavnih gradova u regiji definitivno ima što za ponuditi. Mala, a opet velika u isto vrijeme prijestolnica susjedne nam Slovenije sjajan je izbor za vikend izlet ili možda čak i jednodnevni bijeg od svakodnevice. Udaljena samo 130 kilometara od Zagreba, grad s oko 300.000 stanovnika, pravi je bombončić, kako bi neki rekli. Grad na rijeci Ljubljanici nudi za svakog ponešto. Zaljubljenici u povijest uživat će u arhitekturi ili posjetu veličanstvenom Starom gradu s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Gurmani će također doći na svoje jer je grad mjesto odlične gastronomije, bilo da je riječ o fine diningu, običnom restorančiću ili zanimljivom street foodu na njihovoj tržnici. A oni najmlađi mogu probati i Harry Potter slasticu koja će ih sigurno oduševiti. Oni pak koji vole šoping uživat će u dizajnerskim suvenirnicama i buticima s lokalnim proizvodima. Slovenci su poznati kao veliki zaljubljenici u prirodu, a prirode i parkova ne nedostaje ni u glavnom gradu. Park Tivoli odličan je za šetnju, ali i posjet Zoološkom vrtu koji se smjestio ondje, a u kojem će sigurno uživati oni najmlađi. Još niste uvjereni, donosimo vam razloge zašto je Ljubljana uvijek dobra ideja za izlet.

Vožnja Ljubljanicom

Vijugava rijeka koja protječe kroz glavni grad pravi je zeleni biser. U koritu su pronađen brojni podvodni arheološki nalazi iz različitih razdoblja, a današnji su stanovnici Ljubljane ponosni da je rijeka čista i obilata ribom. Sami stanovnici po njoj nerijetko i supaju, a turisti ponajviše koriste Ljubljanicu za panoramsku vožnju brodom. Vizura grada potpuno je drugačija s vode pa ne čudi kako je vožnja brodićima po rijeci jedna od turističkih atrakcija. Za sve one željne romantike, vožnju je moguće rezervirati i posluživanjem večere.

Zmajski most

Mostova u glavnom gradu Slovenije ne nedostaje. U samom centru grada ih je deset, a inače u cijelom gradu čak 25, što je dosta s obzirom na površinu cijelog grada. Jedan od najpopularnijih svakako je Zmajski most, koji je s vremenom postao jedan od simbola grada. Ukrašen je s četiri zmaja koji simboliziraju moć i snagu. Osim što je lijepo prošetati mostom pa i navečer kad je lijepo osvijetljen, Zmajski most je sjajna lokacija za fotografiranje.

Tromostovje

Vjerojatno najpoznatiji most, ali i vizura Ljubljane je Tromostovje koji zapravo spaja stari i novi grad. Tromostovje je djelo poznatog slovenskog arhitekta Jože Plečnika koji je ovim projektom stvorio jedinstvenu arhitektonsku ljepotu Ljubljane. Na ovom mjestu nekada je bio stari, srednjovjekovni most koji je spajao zemlje sjeverozapadne Europe s Balkanom i jugoistočnom Europom, a danas Tromostovje vodi na ljubljanski glavni trg i odmah do njega se smjestila Tržnica.

Park Tivoli

Ovo je najveći park u Ljubljani i pruža prelijepu oazu mira i tišine gotovo u samom središtu grada. Park je savršeno mjesto za rekreaciju, opuštanje, šetnju ili vožnju biciklom. Unutar samog parka nalaze se brojne atrakcije, uključujući Zoološki vrt i Muzej suvremene umjetnosti. U parku se posebno ističe spomenuti Zoo vrt koji se proteže na dvadeset hektara te ga čini gotovo tri puta većim od zagrebačkog. Ono što ljubljanski zoološki čini drugačijim od drugih je što se u njega može ući sa psom i to za cijenu od dva eura.

Besplatan prijevoz po pješačkoj zoni

Još 2007. Ljubljana je zatvorila centar grada za motorizirani promet te su započeli s zelenom inicijativom. Danas, Ljubljanu karakterizira najveća pješačka zona u Europi koja se prostire čak na 17 hektara. Kroz cijeli centar grada posjetitelji i stanovnici mogu koristiti mini električno vozilo Kavalir - koje prometuje po pješačkoj zoni i potpuno je besplatno. Prednost imaju stariji sugrađani, no ako i nema mjesta taj trenutak, možete pričekati i ipak se besplatno provozati Kavalirom po centru grada.

Tržnica na kojoj se može ručati

Zadivljujuća zgrada na desnoj obali rijeke Ljubljanice, u strogom centru grada je Tržnica, a po mnogima upravo ona predstavlja žilu kucavicu grada. Na njoj se može kupiti svježa hrana i lokalne namirnice. Na raspolaganju je mnogo domaćih restorančića koji svaki dan, najčešće od 12 do 15 sati, nude "malco" - slovenski naziv za gablec. Sve što se nudi na tržnici napravljeno je tog dana, a za pripremu su korištene namirnice iz lokalnog uzgoja. U proljeće i ljeto, petkom tržnica ima program koji se zove Odprta Kuhna, i mjesto je tada na kojem možete kušati slasne zalogaje chefova iz cijele Slovenije. Odlična ideja da osjetiti pravu ‘žilu kucavicu‘ grada.

Štrukli

Bilo bi šteta doći u Ljubljanu, a ne isprobati ukusne štrukle. Mnogi lokalci će vam preporučiti da probate "Moji štruklji" - slovenski brend koji svakodnevno nudi više od dvadeset različitih vrsta štrukli. Tako se u ponudi mogu pronaći kuhane štrukle, s kremastim ili klasičnim nadjevima te različitim preljevima. Klasična "štruklja" je napravljena sa sirom i krušnim mrvicama, a također se u ponudi može pronaći i ona s okusom čokolade i pistacije.

Brojna cool mjesta

U gradu je puno cool mjesta koja imaju doista za svakog ponešto. Od luksuznih kavana koje nose stari štih grada, pa do urbanih mjesta na kojima je dobro sjesti popiti kavu i jednostavno pokušati osjetiti vibraciju grada. Uz Ljubljanicu tako možete uživati u različitim restoranima, kafićima i slastičarnica, a sve to uz prekrasan pogled na rijeku. Za one koji su željni alternativnijih mjesta tu je i dobro znana Metelkova. Alternativni kulturni centar koji je nekad bio skvot u bivšoj vojarni i jedno je od mjesta koja ne treba preskočiti želite li doživjeti uzbudljivu stranu Ljubljane.

https://www.instagram.com/p/CzzFaVVN5ae/

Slastica Harryja Pottera

Odlučite li se posjetiti Ljubljanu s najmlađim članovima obitelji, mjesto koje nikako ne želite propustiti je pekarnica Sisters Kurtoš koju su osnovale dvije sestre Maša i Špela Debevc 2018. godine. Njihove valjkaste slastice postale su popularne u Ljubljani, a najpoznatije su po izradi kurtos kalacs - mađarske slastice koja se radi od dizanog tijesta, posipa se šećerom i cimetom. U malom lokalu možete pronaći razne vrste ovog deseta pa se tako mogu pronaći deserti s karamelom ili vanilijom. Najviše se ističe onaj desert koji na sebi ima znakić poznatog filma Harryja Pottera. Desert inspiriran omiljenim filmom sadrži neobične sastojke poput zlatnog šećera, čokoladnog namaza, sladoleda od bijele čokolade sa šumskim borovnicama, preljevom od borovnica, kremom od vanilije i na vrhu se nalazi Harry Potter čokoladni pečat. A da stvar bude još bolja, u ponudi dobijete i jestivi čarobni štapić.

Pogled na cijeli grad

Do najljepšeg pogleda u Ljubljani - Ljubljanskog Starog grada, možete doći iz centra grada pješice ili panoramskom uspinjačom. To je mjesto koje je najčešće mijenjalo svoju namjenu. U 11. stoljeću bila je srednjovjekovna utvrda koja je imala obrambene namjene, a izgled kakav ga danas poznajemo dobio je u 16. i 17. stoljeću. Stari grad bilo je mjesto gradskih vladara, zatvor, bolnica te skladište municije. Danas je pak spomenik kulture, turistička atrakcija i mjesto najvažnijih kulturnih događanja u Ljubljani.

Linker
25. travanj 2024 07:46