CROPIX
PELJEŠAC

Mali Pariz okupan u moru: Mjestašca na Pelješcu koja će vas očarati

Na pola puta od Stona do Orebića smjestio se biser Pelješca - nekoliko malih mjesta koja krase predivne plaže, odlični restorani, najbolja vina i dobra ljetna zabava.

Na pola puta između Stona i Orebića, u pitoresknoj uvali s pogledom na arhipelag od 13 otočića, smjestili su se Janjina, Drače, Sreser, Popova Luka i Osobjava - mjestašca u kojima živi tek petstotinjak stanovnika. Pronaći ćete tu neke od najljepših plaža na Pelješcu, ali i kušati odlično maslinovo ulje, školjke, plavac mali s položaja Dingač i Postup, a odnedavno i uživati u dvije atrakcije: prvom vinskom podrumu pod morem i prvom hrvatskom muzeju posvećenu vinu i vinogradarstvu.

AMFORE NA POTOPLJENOM BRODU

U Dračama tvrtka Edivo već godinama stavlja plavac mali u amfore i pušta ga da na 20 metara dubine odležava od godinu i pol do dvije u tami plavetnila, a nakon što su dobili koncesiju na stari ribarski brod koji je ležao na morskom dnu više od trideset godina, doteglili su ga do malostonskog zaljeva, vratili ga repariranog u more, poslagali na njega amfore i otvorili i prvu podvodnu vinariju koja je već postala velika atrakcija za licencirane ronioce iz cijelog svijeta.

Drace na otoku Peljescu 18042018
zIvo Segovic
Navis Mysterium vino iz Amfore
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Uživanje u vrhunskom vinu u kušaonici Edivo

POSVETA TEŽACIMA

Samo desetak kilometara dalje Poljoprivredna zadruga Putnikovići otvorila je prvi muzej vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj. U njemu posjetitelji mogu razgledati tri izložbene cjeline: Dom vinske tradicije, Povijesni razvoj loze na tim prostorima i Vina u tradiciji življenja te kroz njih doznati kako su se nekada obrađivali vinogradi, koji su se alati koristili, kako su izgledale prve vinske etikete te koji se put mora proći da bi se dobilo vino.

TZ JANJINA
Zbirka u Muzeju vinarstva i vinogradarstva

Kuna,Peljesac, 190513.
Konoba Antunovic Kuna u izboru Najboji restorani 2013.
Na fotografiji: interijer konobe.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / Hanza Media
Rustikalni interijer konobe Antunović u Kuni

MALI PARIZ

To je i kraj s bogatom pomorskom tradicijom i velikim nacionalnim ponosom. Sredinom 19. stoljeća, zahvaljujući brodarskom društvu “Rođaci Bjelovučić”, čiji su brodovi prevozili salitru u Trst i Liverpool te pšenicu s Krima u Europu, vijorile su se dubrovačka i hrvatska zastava na svim morima svijeta. A tridesetih godina prošlog stoljeća Janjinu je trgovački putnik Ivo Celegin prozvao Mali Pariz. Zahvaljujući obrtničkoj školi bilo je u to vrijeme u mjestu postolara, kovača, stolara, devet trgovina, dvije mesnice i gostionice, uljara, nekoliko klubova, među kojima i esperantski, mještanke su se odijevale po posljednjoj modi, a mještani su nosili odijela i bijele košulje. Često se pjevalo, plesalo, osobito u vrijeme poklada - kad je Celegin to doživio, uzviknuo je da to nije Janjina nego Mali Pariz!

Dubrovnik, 210416.
Uzgajivac kamenica iz Brijeste na poluotoku Peljescu Ivo Bautovic medju prvim je poduzetnicima dobio bespovratna sredstva iz EU fondova za ribarstvo i skoljkarstvo.
Na fotografiji: Uvala Brijesta na Peljescu.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / Hanza Media
Idilu malog mjesta upotpunjavaju drvene brodice

PUČKE SVEČANOSTI

Danas taj dio Pelješca ima sve što turist može poželjeti za ugodan i siguran odmor: predivne plaže, poštu, ljekarnu, trgovinu, liječnika, zubara, hitnu pomoć, kozmetički i frizerski salon, studio Barnjak za grafičku obradu, dizajn i digitalni tisak, kao i turističku agenciju Skalinada zahvaljujući kojoj mogu pronaći najprikladniji smještaj, ali i promijeniti novac u njihovoj poslovnici na rivi u Dračama, pojesti sladoled ili ponijeti kavu za van. Tijekom ljetnih mjeseci svako malo se održavaju fešte – od Noći vina na brodu do Ribarskih večeri (dva puta krajem kolovoza) ili svetkovina za Veliku Gospu u Sreseru te slavlje Svetog Roka 16. kolovoza u Dračama.

TIK UZ MORE

Kula apartmani s bazenom nedaleko od pješčane plaže, kao i apartmani uz more Mak, Mratović, Škrabalo ili Šegović, nude udoban smještaj već od tridesetak eura za dvije osobe do 100 eura za šest osoba. Mir malog mjesta, noćna tišina, bajkovit zalazak sunca, svježa riba, kamenice i mušule pripravljene u taverni Domanoeta i Dalmatinskoj kući, ili kava u kavani Pelješki vrhovi, koju je otvorila istoimena Poljoprivredna zadruga, dovoljan su razlog da se zaustavite u tom dijelu Pelješca. A to je i raj za sve koji vole roniti, jedriti, surfati, planinariti, voziti bicikli ili desecima kilometara šetati uz more

Zagreb, 160719.
U Hrvatskim cestama potpisan je ugovor za prvu fazu projekta Okucani granica Bosne i Hercegovine, koji podrazumijeva i gradnju mosta preko Save.
Na fotografiji: maketa Peljeski most.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / Hanza Media
Pelješki most u tom dijelu Hrvatske jedva čekaju

Viganj, Peljesac, 010716. 
Poslijepodnevni ugodjaj u Korculanskom kanalu u kojem Kitesurferi uzivaju u moru i vjetru.
Na fotografiji: Pogled na Korculu.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / Hanza Media
Povoljan vjetar iz Vignja prostruji i do Janjine

Linker
21. travanj 2024 06:37