Izbor posjetitelja

Na godišnjem ste? Iskoristite ga za posjet najboljem Adventu u Europi

Posjetili ste zagrebački i bečki, pa biste htjeli doživjeti Advent i u nekom drugom gradu? Imamo sjajnu preporuku.

Mađarska prijestolnica Budimpešta ove godine ima najbolji Advent u Europi - odlučili su glasači European Best Destination, najposjećenije turističke internetske stranice na Starom kontinentu. Odlična je to preporuka za tisuće posjetitelja koji se ovog prosinca planiraju uputiti prema Kraljici Dunava, kako mnogi nazivaju glavni grad Mađarske.

Ovogodišnji Advent, koji je cijeli grad pretvorio u zimsku bajku, organiziran je pod sloganom "U ljubavi i sigurnosti", a nudi mnoštvo atrakcija i odličnu gastronomsku ponudu.

image

Na božićnim štandovima mogu se kupiti suveniri i lokalni specijaliteti

CALIN STAN GETTY IMAGES

Jedna od najimpresivnijih je 3D light show koji se kad padne mrak projicira na pročelju Bazilike sv. Stjepana, treće crkve po veličini u Europi, u koju stane čak 8000 ljudi. Ispred nje su postavljene jaslice i golemi adventski vijenac, na kojem se svake nedjelje tijekom došašća pali nova svijeća, kao i svjetlucavo, 12 metara visoko božićno drvce. Na trgu je više od stotinu izlagača u tradicionalnim kućicama u kojima se prodaju božićni ukrasi i rukotvorine, pa je dobro mjesto za potragu za unikatnim darovima. Naravno, tu su i kućice s hranom i pićem te se trgom šire primamljivi mirisi gulaša, paprikaša, medenjaka i kuhanog vina, a dobro raspoloženje podiže bogat glazbeno-umjetnički program. U sredini trga je besplatno klizalište za djecu i odrasle, a ako niste ponijeli klizaljke, nema problema - možete ih unajmiti bez naknade. Ako vam se ne gužva na klizalištu na božićnom sajmu, možete klizati pod zvijezdama u podnožju dvorca Vajdahunyad u gradskom parku.

image

Orašar čuva ulaz u Operu

LARAMAROON GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Uz onaj ispred Bazilike sv. Stjepana, veliki božićni sajam nalazi se na trgu Vörösmarty. I ondje je mnoštvo kućica s hranom, pićem i ukrasima, a mališane će posebno razveseliti razna događanja namijenjena njihovoj dobi i besplatni vlakić.

image

Sa štandova mame slatke i slane delicije

SERGEI PIVOVAROV GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Naravno, Budimpeštu vrijedi posjetiti i zbog mnogih drugih turističkih atrakcija. Nezaobilazno je vidjeti zgradu mađarskog parlamenta, treću po veličini u Europi. Jedna od najpopularnijih destinacija je Ribarska tvrđava, s koje se pruža prekrasan pogled na grad. U njezinoj blizini je Budimski dvorac, golemi kompleks u kojem su nekoć stolovali mađarski kraljevi, a danas je u njemu Mađarska nacionalna galerija i Muzej povijesti Mađarske. Prošetajte i do Trga heroja, najvećeg trga u Budimpešti, koji se nalazi na kraju Andraševe avenije, jednog od najpopularnijih šetališta u gradu.

image

Ne propustite propustiti najveću tržnicu u gradu na kojoj je uvijek živahno

TITOSLACK GETTY IMAGES

No, ako ste ograničeni vremenom i Advent je glavni razlog vašeg posjeta Budimpešti, važno je znati nekoliko praktičnih informacija.

Radno vrijeme na Adventu je od ponedjeljka do četvrtka i nedjeljom od 11 do 21 sat, a petkom i subotom od 11 do 23 sata. Adventska čarolija u glavnom gradu Mađarske traje do 1. siječnja 2023.

Linker
25. travanj 2024 21:49