Idemo na vrh

Najljepši vidikovci na Jadranu: Zbog njih se isplati zaustaviti ili skrenuti s puta

Priznali ili ne, svi želimo s putovanja ponijeti lijepu fotografiju i uspomenu. Kako vam ovo ljeto ne bi prošlo bez fotke koja će vas podsjećati na bezbrižne dane, donosimo popis lokacija koje vrijedi vidjeti.

Otkrijte lokacije koje će vas oduševiti pogledom! Donosimo popis najljepših vidikovaca na Jadranu zbog kojeg nećete ni trena požaliti što ste se zaustavili ili skrenuli s puta. A za uspomenu, zasigurno ćete ponijeti divnu uspomenu i prekrasnu fotku.

Dubrovnik, Srđ

Brdo iznad Dubrovnika jedno je od omiljenih izletišta Dubrovčana i njihovih gostiju. Nalazi se na visini od 415 metara i pruža spektakularni pogled na Grad. Do Srđa možete doći automobilom, pješice ili žičarom koja vozi od Ploča do utvrde Imperial.

Povijesni grad Hvar

Hvar nudi nekoliko spektakularnih pogleda na otoke i more. No, nikako nemojte preskočiti gradsku tvrđavu Forticu, poznatu i kao Španjola. Šetnja do središnje obrambene utvrde je pravi doživljaj i nudi brojna mjesta za snimanje prekrasnih kadrova. Ako vam se ukaže prilika, uspnite se i do vidikovca sv. Antonij te najviši vrh otoka Hvara, koji nosi ime po sv. Nikoli.

Brač, Vidova gora

Ovo je najviši vrh ne samo Brača, nego i svih jadranskih otoka i pruža jedinstven pogled na jug, od zelene ravnice Bola s vinogradima do svjetski poznate plaže Zlatni rat. Za sunčanog dana, može se vidjeti i Biokovo, poluotok Pelješac na istoku, ali i udaljene litice otoka Jabuke.

Split, Telegrin

Ako vas put odvede u Split, svakako odvojite vrijeme da grad podno Marjana doživite iz ptičje perspektive. Postoji nekoliko opcija da uživate u panoramskom pogledu, no preporučujemo vam najviši vrh brda Marjan - Telegrin. Na nadmorskoj visini od 178 metara ovo je najviše mjesto u Splitu odakle se može vidjeti cijeli grad s planinama Kozjak i Mosor, okolnim otocima, Kaštelanskim zaljevom. A za lijepog vremena, čak i do Trogira.

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila

Tijekom posjeta Šibeniku morate posjetiti Tvrđavu Sv. Mihovila s koje ćete imati prekrasan pogled na grad i otoke šibenskog arhipelaga. Uspon po danu je svakako najljepši, ali probajte izbjeći najveću ljetnu vrućinu i popeti se na tvrđavu prije zalaska sunca kad su temperature ipak nešto ugodnije. Ako vam prilika dopusti, ovdje možete uživati u nekom od brojnih koncerata, pa se na vrijeme raspitajte što je na programu ovog ljeta.

Skywalk Biokovo

Ne tako davno otvorena "Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo", jedna je od novijih i značajnijih turističkih atrakcija u regiji koja će vas se zasigurno dojmiti. Vidikovac u obliku potkove izgrađen je u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na 1228 metara nadmorske visine, a smješten je na rubu litice točno iznad ponora. Izrađen je od stakla, tako da ćete imati impresivan pogled na Makarsku rivijeru ispred sebe i na litice ispod sebe.

Cres, Lubenice

Iz Lubenica, prastarog gradića na središnjem dijelu otoka Cresa, podignutog na hrbatu 380 metara visoke hridine koja se gotovo okomito obrušava u more, pruža se jedan od najspektakularnijih pogleda na Kvarneru. Ovdje se čovjek zaista osjeća kao orao koji lebdi u zraku dok pogled puca na prekrasnu šljunčanu plažnu u podnožju brda, pa sve do Istre.

Osoršćica, Lošinj

Teško je opisati osjećaj koji za bistra burnog vremena pruža veličanstven pogled s vrha Sveti Mikula na Osoršćici, kada se vide ne samo Lošinj i Cres s okolnim otocima i otočićima, već i dobar dio kvarnerskih i sjevernodalmatinskih otoka s obalnim brdima i planinama u pozadini.

Tematski vidikovac Providenca, Lošinj

Tko više voli "pitomu divljinu" do koje se lako može doći i automobilom, neka posjeti uređeni vidikovac Providenca na brdu Umpiljak s kojeg se pruža sjajan panoramski pogled na Mali Lošinj. Ovdje se ulaz naplaćuje, odnosno obavezna je konzumacija i pića ako želite gledati jedan od najljepših zalazaka sunca na Jadranu.

Međutim, nešto malo dalje niz cestu, za nula kuna možete se popeti na vrh brda Sveti Ivan i uživati u panorami Velog Lošinja s pogledom na Rab, Pag i Velebit.

Linker
20. travanj 2024 00:30